Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 14:03

Να σταματήσουν οι ανούσιοι καυγάδες και οι ανύπαρκτες μάχες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να σταματήσουν οι ανούσιοι καυγάδες και οι ανύπαρκτες μάχες

Η εύκολη επικράτηση Τατούλη στις εκλογές, όπως ήταν αναμενόμενο, «φόρτωσε» με μεγαλύτερη αλαζονεία τα ήδη φουσκωμένα πανιά του. Εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη για όσους δεν έτρεφαν αυταπάτες προσδοκώντας ότι θα αλλάξει συμπεριφορά επειδή θα αλλάξουν μερικοί μετέχοντες στη σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου. Είναι φανερό ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο αν δεν ασκηθεί πίεση από όλες τις πλευρές. Αντίθετα, αν τα πράγματα αφεθούν στην τύχη τους, στην καλύτερη περίπτωση, θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική. Τα πρώτα δείγματα ήδη προδικάζουν ακόμα μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό, με δόσεις μεγαλείου και ακαταμάχητης αλαζονείας.

 

 

Το τελευταίο πρόσφατο δείγμα αυταρέσκειας είναι ο ισχυρισμός Τατούλη  ότι ο περιφερειακός της Καλαμάτας οφείλεται στη δική του σθεναρή στάση αντίστασης, όταν οι άλλοι υποχωρούσαν. Δεν γνωρίζουμε ποιοι υποχωρούσαν και πόσο, ας απαντήσουν οι ίδιοι αν θεωρούν ότι θίγονται, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι για το συγκεκριμένο θέμα καμιά μάχη δεν δόθηκε, μιας και εφαρμόστηκε η σύμβαση παραχώρησης η οποία έχει πληρωθεί χρυσή από το ελληνικό δημόσιο. Αν όμως ο Τατούλης θέλει να μιλήσουμε για σθεναρές μάχες, να μας πει τα νέα από το "μέτωπο" της Ολυμπίας Οδού. Εκεί που, όσοι δεν θυμούνται, θα έδινε τη μάχη μέχρις εσχάτων, προσφεύγοντας κατά πάντων, σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν αλλοιωνόταν η αρχική σύμβαση παραχώρησης. Πώς είπατε; Μούγκα στη στρούγκα; Βάλτε και λίγο παραπάνω, για να μην μείνει παραπονούμενη και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης!

 

Η τακτική «τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, ξανά δικά μας» είναι παλιά και δοκιμασμένη. Αναμφίβολα φέρνει ψήφους, μιας και ο κόσμος είτε δεν γνωρίζει λεπτομέρειες είτε πιστεύει αυτόν που κάνει την περισσότερη φασαρία. Ο ισχυρισμός, ότι οι πολλοί κάτι ήξεραν που ψήφισαν Τατούλη, δεν ευσταθεί τόσο, γιατί οι πολλοί έχουν ψηφίσει ιστορικά πολύ χειρότερους, αλλά και γιατί οι εκλογές σε τοπικό επίπεδο είναι και συγκριτικές και, κατά πως λέει και ο λαός, «στους τυφλούς υπερισχύει ο μονόφθαλμός».

 

Ο Τατούλης και η ηγετική  του ομάδα πρέπει να πιεστούν προκειμένου να σταματήσουν τους ανούσιους καυγάδες. Κατά βάση θα πρέπει να υποχρεωθούν σε θεσμική δημοκρατική λειτουργία, αρχικά στο εσωτερικό της παράταξης τους, και στη συνέχεια στο περιφερειακό συμβούλιο. Η "ενός ανδρός αρχή" που στηρίζεται σε βερμπαλισμούς και ναπολεόντια σύνδρομα  δεν οδηγεί πουθενά. Όσοι συμμετείχαν στο συνδυασμό του Τατούλη, είτε εκλέχτηκαν είτε όχι, μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν τη συγκεκριμένη παράταξη πρέπει να επιδιώξουν θεσμικές συμμετοχικές διεργασίες και λήψη αποφάσεων μέσα από διάλογο και δημοκρατική διαδικασία. Η εποχή που ένας αποφασίζει και οι υπόλοιποι χειροκροτούν, ανεβοκατεβάζοντας τα χεράκια στις σχετικές ψηφοφορίες, πρέπει να τελειώσει.

 

Η περιφέρεια Πελοποννήσου τα επόμενα 5 χρόνια χρειάζεται τη δημιουργική συμβολή όλων των πολιτικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών δυνάμεων. Ένα προσκλητήριο δημιουργίας, χωρίς αποκλεισμούς και ποδηγετήσεις. Μια συνολική προσπάθεια που θα στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη προκειμένου να επιτευχθούν κοινοί στόχοι σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται, με δυο λόγια, μια περιφερειακή αρχή που θα ενώνει και δεν θα διχάζει. Μια περιφερειακή αρχή που δεν θα ανοίγει ανούσιους καυγάδες για το ποιος ήταν πιο ανυποχώρητος σε μια ανύπαρκτη μάχη. Μια αρχή που θα δίνει πραγματικές μάχες και θα λύνει πραγματικά προβλήματα. Που δεν θα μονομαχεί διαρκώς με τους ανεμόμυλους της μιζέριας και τις οπισθοδρόμησης, κατατροπώνοντας ανύπαρκτους εχθρούς σε φανταστικές μάχες. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο να κατέβουν ορισμένοι από τα αυτάρεσκα σύννεφα της ματαιοδοξίας τους. Είναι φανερό πως οφείλουν αυτοί που τους ανέβασαν να βάλουν ένα χεράκι για να τους ταρακουνήσουν, αν χρειαστεί ακόμα και να τους ρίξουν. Η περιοχή χρειάζεται  ρήξεις και πραγματικές συγκρούσεις αν θέλουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον. Για να σταματήσουμε να μετράμε χαμένες ευκαιρίες στο επίπεδο των πραγματικών μαχών.

 

panagopg@gmail.com