Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 11:07

Γνωρίζουν το πρόβλημα και κλείνουν τα μάτια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Αν δεν δημιουργήσουμε οικονομίες στις περιοχές μας, ο δημογραφικός μαρασμός θα είναι η συνέπεια των δικών μας λαθεμένων πολιτικών. Πρέπει όλες οι περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη για τα ζητήματα της παιδείας και να τα επανατοποθετήσουν στη βάση της μεγιστοποίησης του εκπαιδευτικού αποτελέσματος». Η συγκεκριμένη διαπίστωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, όπως εκφράστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου, αποτελεί την ουσία του ζητήματος για τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Τα σχολεία, με άλλα λόγια, δεν κλείνουν γιατί κάποιοι δεν έχουν τι να κάνουν και θέλουν το κακό των χωριών αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης μαθητών, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη μόρφωση τελικά των λίγων μαθητών που έχουν απομείνει.

 

Ο περιφερειάρχης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είπε και άλλες αλήθειες, σημειώνοντας με έμφαση: «Οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, είτε αναλαμβάνεται από το ένα κόμμα ή το άλλο, από τη μια κυβέρνηση ή την άλλη, αλίμονο αν σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ολιστική αντίδραση, χωρίς σαφές περιεχόμενο και εναλλακτική πολιτική. Το μεγάλο ζήτημα είναι να αλλάξουμε προτεραιότητες στα ζητήματα παιδείας. Δεν συμφωνώ με την άποψη που ακούστηκε ότι η παιδεία γίνεται περισσότερο ταξική. Και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ακούγεται από κάποιους επιτήδειους που διαχρονικά είναι λουφαδόροι και εξυπηρετούνται οι ίδιοι με αργομισθίες προκειμένου δήθεν να υπηρετούν το δημόσιο αγαθό της παιδείας και απέχουν για χρόνια από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Αυτό είναι ένα κακό παράδειγμα. Επίσης δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Δράκου ότι δέσποσε η αντιμνημονιακή πολιτική. Πουθενά στο μνημόνιο δεν συγκαταλέγεται μια τέτοια παρέμβαση. Αντίθετα οι αναφορές στα μεμονωμένα προβλήματα δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αναπαραγάγουν μια εντελώς αλλοθική πελατειακή λογική. Να μας ακούσει ο ένας ή ο άλλος».

 

Μετά από αυτές τις τόσο σωστές διαπιστώσεις θα περίμενε κανείς το διά ταύτα να καταλήγει σε μια αντίστοιχη απόφαση. Γιατί, όταν ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζει «αναγκαία τη μεταρρύθμιση» και καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην παρεκτρέπεται στην προσφιλή μέθοδο των λαϊκισμών, περιμένεις τουλάχιστον ότι θα καταλήξουν σε απόφαση που θα τιμά αυτά που ο ίδιος είχε προαναφέρει. Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν συνέβη. Με μια συνδικαλιστική πιρουέτα ο περιφερειάρχης και η πλειοψηφία πετούν την μπάλα στην εξέδρα ζητώντας την αρμοδιότητα να κάνουν αυτοί τις συνενώσεις με τις οποίες, όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις, πολιτικά συμφωνούν. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό αυτές να «παγώσουν». Στο μεσοδιάστημα ενσωματώνουν και το αίτημα να μην κλείσουν οι λυκειακές τάξεις της Λογγάς και ψάχνεις για τα …χάπια.

 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το σκεπτικό για την παραχώρηση της αρμοδιότητας των σχολείων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι σωστό. Το παρελθόν όμως του πολιτικού προσωπικού της αυτοδιοίκησης στην άσκηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας είναι βεβαρημένο και ως εκ τούτου νομιμοποιούνται αυτοί που ισχυρίζονται ότι, αν αναλάβουν ξανά την ευθύνη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κανένα μέτρο αφήνοντας τα πράγματα να σέρνονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Επιπρόσθετα, οι αλλαγές στην εκπαίδευση έχουν επείγοντα χαρακτήρα - το υπάρχον σύστημα, για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, είναι κλινικά νεκρό - και η υλοποίησή τους προϋποθέτει ισχυρές σχολικές μονάδες. Οπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει οι συγχωνεύσεις των σχολείων δεν είναι ούτε επιταγή του μνημονίου ούτε στενά οικονομίστικο ζήτημα. Στη βάση τους ικανοποιούν την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος εκπαίδευσης σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι συγχωνεύσεις αποτελούν το αναγκαίο βήμα για να μην μείνουν τα παιδιά της επαρχίας ουσιαστικά εκτός νέου συστήματος. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος του χρόνου δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν στα μικρά σχολεία οι δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, με αποτέλεσμα, αν δεν γίνει τώρα η συγχώνευση, να αναγκαστούν οι γονείς να ψάχνουν λύσεις κυριολεκτικά μόνοι τους και την τελευταία στιγμή. Αυτή είναι και η ουσία του θέματος. Ο Τατούλης με αυτά που είπε στην ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο δείχνει ότι έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και συνειδητά πετά την μπάλα στην εξέδρα, για να μην στενοχωρηθούν …οι πελάτες. Και αυτό είναι μάλλον το χειρότερο!

panagopg@gmail.com