Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 11:52

Να δώσουμε τις μάχες για αυτά που αξίζουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι φήμες για περικοπές, συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών και οργανισμών καθημερινά πληθαίνουν. Η διάψευση ή η επιβεβαίωσή τους κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή. Οι φήμες δείχνουν ότι υπάρχει καπνός. Ποια από αυτά που καπνίζουν τελικά θα καούν, θα φανεί στην πορεία των επόμενων χρόνων. Το αν θα κλείσει το Κέντρο Διαβιβάσεων Καλαμάτας, αν θα συγχωνευθούν διοικητικά και λειτουργικά τα νοσοκομεία, αν θα συρρικνωθούν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ και αν θα καταργηθούν τα παραρτήματα υπηρεσιών στις κωμοπόλεις, θα κριθεί από το γενικότερο πολιτικό και κυρίως οικονομικό πλαίσιο.

 

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Είτε «αναδιαρθρωθεί» το χρέος μέσω πολυετούς μνημονίου με τους δανειστές και αυτούς που θα εγγυηθούν τη ρύθμιση του νέου δανείου, είτε επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής μετά την ολοκλήρωση του υπάρχοντος, είτε μας καλύψουν με νέα δανεικά οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί ακόμα και αν αποφασίσουμε να γίνουμε Αλβανία του Χότζα κηρύσσοντας ολική χρεοκοπία, ένα είναι σίγουρο: οι δημόσιες δαπάνες θα περιοριστούν δραματικά. Το οικονομικό μοντέλο διατήρησης δεκάδων χρήσιμων ή άχρηστων υπηρεσιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας τις οποίες χρηματοδοτούσαμε με δανεικά, έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα. Η άσκηση επιχειρηματικής δράσης στηριζόμενη στην εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών έκλεισε επίσης τον κύκλο της.

 

Η κατανόηση της πραγματικότητας που έχει πλέον διαμορφωθεί είναι απαραίτητη προκειμένου να μην δίνονται μάχες με ανεμόμυλους. Αντιλαμβανόμαστε ότι κανένας δεν θέλει να κλείσει ή να καταργηθεί το οτιδήποτε. Προφανώς τα πάντα έχουν τη σημασία και τη χρησιμότητά τους, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τι είναι σημαντικό και αξίζει να δοθεί μάχη για τη διατήρησή του και τι πρέπει να θυσιαστεί στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για συμμάζεμα της κατάστασης. Ολα δεν έχουν την ίδια αξία και σημασία στην τοπική οικονομία και στην αναπτυξιακή της προοπτική. Το αν το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει κοινή διοίκηση με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν είναι για παράδειγμα κάτι απαραιτήτως κακό, αντίθετα, με τη διοικητική και λειτουργική διασύνδεση μπορεί να επιτευχθεί αφενός μείωση του κόστους και αφετέρου καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους του νομού. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με τη συνένωση διοικητικών και λειτουργικών δαπανών των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον ταυτόχρονο εξορθολογισμό των αντικειμένων που προσφέρουν. Η διατήρηση, τέλος, διαφόρων υπηρεσιών εδώ και εκεί στο νομό με 1 και 2 υπαλλήλους δεν έχει κανένα νόημα όπως και η διατήρηση όλων αυτών των στρατιωτικών μονάδων και κέντρων κατάταξης που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα είναι μια εξόχως ακριβή δαπάνη για όλους μας. Το θέμα είναι σίγουρα ευαίσθητο αλλά κάποια στιγμή πρέπει να επικρατήσει ο ορθολογισμός. Οσοι έχουν κάνει φαντάροι στο Στρατό και όχι στην Αεροπορία ή το Ναυτικό κατανοούν απολύτως τι εννοούμε και πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το συμμάζεμα και η οικονομία στο συγκεκριμένο τομέα.

 

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι ο εύκολος δρόμος είναι η συνολική άρνηση και ο «αγώνας» για τη διατήρηση όλων των «κεκτημένων». Επειδή όμως κάποια πράγματα είναι «μετρημένα κουκκιά» και θα γίνουν όποιος και να είναι κυβέρνηση σήμερα, αύριο ή μεθαύριο, ας προσπαθήσουμε να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους στο πλαίσιο της κατάστασης που έχει πλέον διαμορφωθεί. Πάνω απ’ όλα όμως ας δούμε τι μπορούμε να ενισχύσουμε ως περιοχή αξιοποιώντας τις πραγματικές μας παραγωγικές δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Με λίγα λόγια, ας ξεχάσουμε την επιδοτούμενη οικονομία επιστρέφοντας στην πραγματική. Η προσγείωση στην πραγματικότητα θα αποδειχθεί για κάποιους ανώμαλη αλλά τουλάχιστον να αποφύγουμε τη συντριβή του αεροπλάνου μέσα στο οποίο βρισκόμαστε όλοι μας.

 

Υ.Γ. Παρακολουθώντας προχθές μέσω της «Ε» ζωντανά τη «συζήτηση» στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το ΓΠΣ απολαύσαμε για μια ακόμα φορά το ταλέντο του δημάρχου. Δεν κατάφερε μόνο να ολοκληρωθεί η συζήτηση αλλά και να πείσει ότι τελικά δεν ευθύνονται αυτοί για το λάθος τους αλλά οι άλλοι που δεν υπερβαίνουν τα όρια για να το διορθώσουν. Ωραία πράγματα που επιτυγχάνονται γιατί η αντιπολίτευση αδυνατεί να βγάλει το δήμαρχο από το γήπεδό του, με αποτέλεσμα να δέχεται με υπερήφανο τρόπο την επικράτησή του.

panagopg@gmail.com