Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Μαϊος 2011 12:53

Ο Τατούλης δεν πέτυχε απλώς… έτυχε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην πολιτική ζωή αναμφίβολα χαρακτηρίζεται από αντισυμβατικότητα. Δεν είναι σίγουρα ένας συνηθισμένος πολιτικός. Ξεκίνησε από τα άκρα της Αριστεράς και έκανε πολιτική καριέρα στη Ν.Δ., στην τελευταία κυβέρνηση της οποίας διετέλεσε και υφυπουργός με πολιτικό προϊστάμενο τον ίδιο τον πρωθυπουργό και υποτιθέμενο υφιστάμενο το Ζαχόπουλο. Ο Τατούλης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, αλλά και στην περιοχή μας, όχι γιατί ως βουλευτής Αρκαδίας και υπουργός συνέδεσε το όνομά του με ένα έργο ή μια πολιτική πρωτοβουλία που άφησε εποχή, αλλά με τη φασαρία που κατά καιρούς έκανε για δευτερεύοντα ζητήματα που αφορούσαν περισσότερο τη σφαίρα της παραπολιτικής.

 

Η υποψηφιότητα Τατούλη για τη θέση του περιφερειάρχη «κατατέθηκε» περισσότερο ως διέξοδος στην ανάγκη παρουσίας στο πολιτικό γίγνεσθαι και λιγότερο ως συνειδητή επιλογή υπηρέτησης του νέου θεσμού. Η πολιτική συγκυρία, με την αδυναμία της Ν.Δ. να αντιπροτείνει κάτι νέο και άφθαρτο και το ΠΑΣΟΚ να σκέφτεται μικροπολιτικά επιθυμώντας μια νίκη για το χρώμα του χάρτη, ευνόησε τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα και έδωσε τη νίκη στον Τατούλη και την ανομοιογενή παράταξή του. Τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα τη στήριξαν πολλοί παράγοντες στην κοινωνία, καθιστώντας την πλειοψηφική και περιμένοντας ως αντάλλαγμα ουσιαστικές αλλαγές. Το ζήτημα δεν ήταν ο Τατούλης και αυτό που κουβαλούσε, αλλά η ικανοποίηση του αιτήματος να φύγει το πολιτικό καθεστώς που κυριαρχούσε χρόνια τώρα σε σειρά Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Πελοποννήσου. Δεν συγκίνησε, δηλαδή, τα πλήθη η πολιτική πρόταση της «Νέας Πελοποννήσου» και το πρόσωπο του Τατούλη - ο οποίος άλλωστε και παλιός στην πολιτική ήταν και στην κυβέρνηση Καραμανλή συμμετείχε. Ολα αυτά περνούσαν σε δεύτερη μοίρα, το βασικό ήταν η «τιμωρία» του παλιού συστήματος. Με δυο λόγια, το εγχείρημα και η συνταγή νίκης Τατούλη δεν πέτυχε, απλώς έτυχε, γιατί κάποιοι άλλοι δεν διάβασαν σωστά τα δεδομένα και δεν φρόντισαν να «κόψει» το γλυκό.

 

Η υπενθύμιση όλων των παραπάνω θεωρούμε ότι είναι αναγκαία για να μπορέσουμε όλοι να κατανοήσουμε τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Περιφέρεια. Η κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης είναι αποτέλεσμα του ανορθόδοξου τρόπου συγκρότησης και ανάδειξής της. Οι μεγαλοστομίες, η επίδειξη πυγμής εκ του ασφαλούς και οι καβγάδες διά ασήμαντον αφορμήν θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας ενώ όσο θα φτάνουμε πιο κοντά στις επόμενες εκλογές το κλίμα θα γίνεται εκρηκτικό. Δεν γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος συνδυασμός φτάσει στις επόμενες εκλογές αλλά είμαστε βέβαιοι ότι πολλοί από τους σημερινούς πρωταγωνιστές θα ψάξουν σύντομα αλλού την πολιτική τους τύχη.

Το δυστύχημα για την περιοχή είναι ότι χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό προσωπικό και κυρίως στην αντίληψη αντιμετώπισης των προβλημάτων. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι την επόμενη περίοδο κανένα από τα μεγάλα θέματα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί ορθολογικά. Τα πάντα θα κινούνται μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα των πρόθυμων «τζουκ μποξ». Τα μεγάλα προβλήματα της Πελοποννήσου, από τα σκουπίδια, μέχρι την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, θα αποτελούν πεδίο για μεγαλόστομες εξαγγελίες οι οποίες ελλείψει σχεδίου και ανθρώπων για την υλοποίησή τους θα παραμένουν χωρίς αντίκρισμα. Οσο και αν γινόμαστε μονότονοι, όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Εχουμε χορτάσει από διαπιστώσεις και τηλεοπτικά διαγγέλματα. Η συγκρότηση συστημάτων και μάλιστα από τα ίδια υλικά δεν έσωσε τους προηγούμενους, δεν πρόκειται να σώσει ούτε αυτούς.

 

Οι εποχές έχουν αλλάξει και έχουν δημιουργηθεί νέες ανάγκες. Η σπατάλη χρόνου σε λιτανείες και ανούσιες συναντήσεις με πολίτες που ζητούν ρουσφέτια δεν οδηγούν πλέον πουθενά. Είναι καιρός να αντιληφθούν ορισμένοι ότι βρίσκονται στα στερνά της πολιτικής τους καριέρας και έχουν μόνο ένα δρόμο να γράψουν ιστορία, συνδέοντας το όνομά τους με μεγάλης κλίμακας πολιτικές πρωτοβουλίες, αφήνοντας έργο που θα χαραχθεί με ανεξίτηλα γράμματα στην τοπική πολιτική ιστορία. Ολα τα άλλα θα γεμίσουν σελίδες και τηλεοπτικές συχνότητες αλλά θα ξεχαστούν όπως ξεχάστηκαν και τόσοι άλλοι στο παρελθόν.

panagopg@gmail.com