Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 19:37

Μια μεγάλη συμφωνία που δεν έγινε ποτέ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μια μεγάλη συμφωνία που δεν έγινε ποτέ

Στο σημερινό Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ, φορέας που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου, θα παιχτεί άλλη μια πράξη του γνωστού έργου.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν αποκαλυπτική του τι θα συμβεί αν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Ακόμα και δήμοι που μέχρι τώρα δεν είχαν πρόβλημα, όπως αυτός της Καλαμάτας, κινδυνεύουν να βρεθούν σε αδιέξοδο, ενώ οι περισσότεροι δήμοι της Μεσσηνίας έχουν μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα. Η σημερινή συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου εκτιμάται, έτσι, ότι θα ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσει η λύση της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ που έχει προκύψει από το διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, αφού αρχικά έκανε το θηρίο, διά του αρμόδιου υπουργού, ερχόμενη σε ρήξη με την ηγεσία της Περιφέρειας, στη συνέχεια έβαλε την ουρά στα σκέλια και γρυλίζει σα δαρμένο μαντρόσκυλο. Είναι προφανές πλέον ότι ο αρμόδιος υπουργός είναι παντελώς αναξιόπιστος και δεν μπορεί ο ίδιος ως πρόσωπο να δώσει καμία λύση. Ακόμα και οι δήμαρχοι, οι οποίοι στην πρώτη φάση στάθηκαν στο πλευρό του στην κόντρα με την Περιφέρεια, αντιλαμβάνονται πλέον ότι «έχουν… μπλέξει» και φροντίζουν να πάρουν αποστάσεις.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, για παράδειγμα, αφού είδε και αποείδε, όχι απλά συντάχθηκε με τη λύση της ΣΔΙΤ αλλά σημείωσε προχθές: «Και η δική μας άποψη είναι για την τοπική διαχείριση, αλλά τα πραγματικά δεδομένα από τους άλλους δήμους και την κυβέρνηση είναι άλλα. Δεν έγινε τίποτα από την κυβέρνηση, από αυτά που μας υποσχέθηκαν. Ας συνεννοηθούμε επί της πραγματικότητας». Η επιστροφή στην «πραγματικότητα» είναι λοιπόν απολύτως επιβεβλημένη για όλους. Τώρα, γιατί κάποιοι στην ΠΕΔ δεν το αντιλαμβάνονται, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν πλέον όλοι να αντιληφθούν ότι αυτά που έλεγε επί σειρά μηνών ο αρμόδιος υπουργός ήταν εκτός της πραγματικότητας των δεδομένων της χώρας και των οικονομικών δυνατοτήτων της, αλλά προφανώς ο καθένας έχει δικαίωμα στην αυταπάτη.

Η κυβέρνηση είναι πλέον φανερό ότι θέλει να αποφασίσουν οι δήμαρχοι από μόνοι τους την λύση ΣΔΙΤ, για να τους αποδώσει την ευθύνη. Το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ για να λειανθεί θα πρέπει να φορτωθούν κάποιοι άλλοι την λύση για τα τα σκουπίδια, και αυτές δεν είναι άλλες από την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές. Μόνο έτσι μπορούν να σταθούν στοιχειωδώς στις τοπικές κοινωνίες οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και Περιφέρεια. Από μια άποψη αυτό είναι και δίκαιο, γιατί οι περισσότεροι παράγοντες στην αυτοδιοίκηση είναι επί σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης και θα έπρεπε να είχαν λύσει το πρόβλημα. Δεν το έπραξαν, γιʼ αυτό και βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο.

Το ποιος θα κάνει κωλοτούμπα και ποιος θα προσγειωθεί ανώμαλα ελάχιστα πλέον ενδιαφέρει -εδώ για άλλα και άλλα έχουμε θαυμάσει όλο το πρόγραμμα της ρυθμικής γυμναστικής, τα σκουπίδια θα μας χαλάσουν- το ζήτημα είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Η λύση έχει δύο στοιχεία, τι θα γίνει άμεσα τους επόμενους μήνες, πώς δηλαδή θα ψευτομπαλωθεί, έστω, η κατάσταση, και ποια θα είναι τα τελικά στοιχεία της οριστικής λύσης με τη ΣΔΙΤ. Το πρώτο, η προσωρινή διαχείριση, δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί, αν σκάσουν ένας - δύο μεγάλοι δήμοι, θα έχουμε την εικόνα του Πύργου Ηλείας και θα ψάχνουμε μετά να βρούμε γιατί δεν λειτουργούν τα «μαντζούνια» της τοπικής διαχείρισης!

Στο επίπεδο της οριστικής λύσης η αποσαφήνιση των κρίσιμων στοιχείων που αφορούν το κόστος αλλά και τους χώρους διαχείρισης έχει επείγοντα χαρακτήρα. Η εμπειρία χρόνων αλλά και οι ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δείχνουν ότι για να δοθεί λύση θα πρέπει να συμφωνήσουν οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Πελοποννήσου. Αν αυτοί συμφωνήσουν, ξεκινώντας από την αποψινή συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ, όλα θα γίνουν ευκολότερα. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν το έχουν πράξει, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. 

 

 

panagopg@gmail.com