Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 14:33

Καραμπάτος: Τέλος Επιτηδεύματος σε… ανύπαρκτες επιχειρήσεις

Γράφτηκε από την


Κύριε Υπουργέ,
Οπως είναι γνωστό, οι προτιθέμενοι να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα είναι υποχρεωμένοι, ξεκινώντας την εξαιρετικά δαπανηρή, όσο και χρονοβόρα διαδικασία αδειοδοτήσεων να εγγραφούν στο οικείο Επιμελητήριο και να λάβουν ΑΦΜ της μελλοντικής επιχείρησής τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, ότι πράγματι η επένδυσή τους θα εγκριθεί και θα λάβει την προβλεπόμενη συναίνεση της ΔΕΗ, ώστε να υλοποιηθεί και ν’ αρχίσει να λειτουργεί.
Όσοι, κατά συνέπεια, δυνητικοί επενδυτές βρίσκονται στο στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης, δεν πραγματοποιούν εισπράξεις, αλλά μόνο δαπάνες και μάλιστα με άδηλο αποτέλεσμα. Δεν είναι επομένως επιτηδευματίες, ούτε καν έχουν τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν…… Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο, πώς το Δημόσιο τους χρεώνει με έκτακτη εισφορά επιτηδευματιών, αφού γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει την ιδιότυπη κατάσταση της επιδιωκόμενης επένδυσής τους.
Δεδομένου, ότι οι δυνητικοί αυτοί επενδυτές, μέχρις ότου ολοκληρώσουν (εάν ολοκληρώσουν) την επένδυσή τους δεν είναι επιτηδευματίες, παρακαλούμε να διορθώσετε με σχετική εγκύκλιό σας τη λανθασμένη πρακτική χρέωσής τους με μη οφειλόμενα ποσά έκτακτης εισφοράς. Σημειώνουμε, τη σημασία των συγκεκριμένων επενδύσεων, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την ενεργειακή αυτονομία της Χώρας και θεωρούμε, ότι τέτοιες άδικες πρακτικές λειτουργούν τελικά ως αντικίνητρα σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ΑΠΕ.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας