Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 17:03

Επιστολή στο Δήμαρχο Οιχαλίας για τα πυρηνελαιουργία

Γράφτηκε από την

Λαμβάνοντας αφορμή από την συγκέντρωση που πραγματοποιήσατε στο Δημοτικό Διαμέρισμα  Σκάλας  Δήμου Οιχαλίας με ακροατές κατοίκους και των γειτονικών Δημοτικών Διαμερισμάτων θέλω να σας ενημερώσω κατά την ταπεινή μου γνώμη τι πρέπει να γίνει ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.
Τους προβληματισμούς μου τους έθεσα στην συγκέντρωση όπου όλοι άκουσαν τι πρέπει να γίνει, αλλά λίγοι κατάλαβαν και πολύ φοβάμαι ότι δεν κατάλαβαν ούτε οι παρευρισκόμενοι  Δημοτικοί σύμβουλοι. Το πρόβλημα δεν είναι επιφανειακό, ούτε λύνεται με δημοψηφίσματα και κλείσιμο δρόμων. Υπάρχουν  Αρχές και  Υπηρεσίες που πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους (Δήμος, Αστυνομία, Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. , Εισαγγελέας κ.λ.π.)
Όπως γνωρίζεται τα περισσότερα ελαιοτριβεία στον Ν. Μεσσηνίας και σε άλλους Νομούς είναι διφασικά ,δηλαδή ο λίοσμος  αντί να φεύγει στα ρέματα παραμένει μέσα στον πυρήνα και έτσι ο πυρήνας με το λίοσμο  μεταφέρεται στα πυρηνελαιουργεία για επεξεργασία. Όμως τα υπάρχοντα πυρηνελαιουργεία δεν έχουν κατασκευαστεί να επεξεργάζονται τέτοιο πυρήνα(αφού έχουν κατασκευαστεί για να επεξεργάζονται πυρήνα προερχόμενο από τριφασικά ελαιοτριβεία),άρα η λειτουργία τους είναι παράνομη. Αυτός είναι και ο λόγος κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Τρίπολης δεν εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για τα υπάρχοντα πυρηνελαιουργεία  και καθυστερεί η έγκριση για το ένα 82 μήνες και για το άλλο 16 μήνες και δεν εκδίδει τους περιβαλλοντικούς όρους μέχρι να έρθει ο Μάρτιος και να ξεχαστεί το θέμα.
Άρα πρέπει να κλείσουν άμεσα ή να κατασκευασθούν καινούργια με καινούργιες προδιαγραφές.
Τα υπάρχοντα πυρηνελαιουργεία  για να επεξεργασθούν τον πυρήνα που προέρχεται από τα διφασικά ελαιοτριβεία πρέπει να ρίχνουν και ξερό πυρήνα για να γίνεται καλύτερη καύση. Γνωρίζεται ότι όσο πιο πολύ ξερό πυρήνα προσθέτουν τόσο περισσότερος λευκός καπνός βγαίνει, ενώ όταν δεν ρίχνουν πολύ ξερό πυρήνα ο καπνός που βγαίνει είναι μαύρος (ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ) γιατί δεν γίνεται σωστή καύση. Τα συγκεκριμένα πυρηνελαιουργεια σκεπτόμενα μόνοτο οικονομικό όφελός τους δεν χρησιμοποιούν τον απαιτούμενο ξερό πυρήνα για να γίνει σωστή καύση (επεξεργάζονται λιγότερη πρώτη ύλη και δεν έχουν μεγάλη παραγωγή μ’ αποτέλεσμα η επεξεργασία γι’ αυτούς να είναι ασύμφορη οικονομικά)
Επίσης δεν έχουν τοποθετήσει κυκλώνες για την συλλογή των σωματιδίων και έτσι αιωρούνται στην ατμόσφαιρα με όλα τα επακόλουθα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, το φυσικό τοπίο, την ανάπτυξη(φυτικές παραγωγές και τον υδροφόρο ορίζοντα) και κυρίως δημιουργεί σοβαρότατη όχληση στους κατοίκους σε θέματα υγείας .

Να κάνω μία παρένθεση και να σας επισημάνω:
Το πυρηνέλαιο παράγεται με εκχύλιση η οποία γίνετε με την χρήση ουσιών όπως: εξάνιο, διθειάνθρακας ή τριχλωροαιθενιο. ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ περιγραφές που υπάρχουν σε βιβλία χημείας για αυτά τα τρία!
1) το εξάνιο είναι άχρωμο υγρό με ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά, επιπλέει στο νερό και είναι εύφλεκτο. Προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα 
2) διθειάνθρακας: Υγρό άχρωμο, βαρύ, δηλητηριώδες. Εξαιρετικά επιβλαβές και ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα και όχι μόνο!!
3) Τριχλωροαιθένιο : Όταν εισπνέεται πιέζει κεντρικό νευρικό σύστημα. Προκαλεί πονοκέφαλο, ίλιγγο και σύγχυση. Εχει τοξικά αποτελέσματα στο συκώτι και το νεφρό και προκαλεί καρκινογένεση.
Συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε λοιπόν, είναι ότι αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα δεν θα έχουμε καλή κατάληξη όσοι θέλουμε να ζήσουμε εδώ.

Τα προαναφερόμενα πυρηνελαιουργεία δεν μπορούν να επεξεργασθούν πάνω από 800 έως 1000 τόνους πυρήνα το 24ώρο και αν χρησιμοποιούν σωστά και τον ξερό πυρήνα που αναφέρω πιο πάνω, ο όγκος της επεξεργασίας του πυρήνα που ανέφερα θα μειωθεί. Η αποθήκευση του πυρήνα απαγορεύεται πάνω από 5 ημέρες άρα μέσα στο εργοστάσιο πρέπει να βρίσκονται το ανωτέρω 3500τόνους.
Σας παρακαλώ όπως ενημερώσετε  τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων εργοστασίων να δημιουργήσουν αποθηκευτικούς χώρους στους δικούς τους τόπους διαμονής και να μεταφέρουν για επεξεργασία την ποσότητα που χρειάζονται καθημερινά.
Πρέπει άμεσα στα υπάρχοντα πυρηνελαιουργεία να τους υποχρεώσετε να προβούν στις απαιτούμενες εργασίες, να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα βεντιλατέρ με μικρότερα ώστε να περιορίζεται ο καπνός στο ελάχιστο και να διαλύεται σε μικρή έκταση γύρω από τα εργοστάσια μέσα στην ΒΙ.ΠΕ και πάντα σύμφωνα με τους επιτρεπόμενους περιβαλλοντολογικούς όρους.   
Κύριε Δήμαρχε,
Πρέπει άμεσα να έρθετε σε επαφή με Περιβαλλοντολόγο, Χημικό Μηχανικό, Δικηγόρο για αντιμετώπιση του προβλήματος. Να δημιουργήσετε επιτροπή από προσωπικότητες της περιοχής που έχουν την απαιτουμένη μόρφωση επί θεμάτων, για να αντιμετωπίζουν και να ελέγχουν τα προβλήματα της Βιομηχανικής Ζώνης.
Αναφέροντας όλα τα παραπάνω θέλω απλά να σας επισημάνω όλα αυτά που ήδη γνωρίζεται και που πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα για να μπορέσουμε και εμείς να ζήσουμε στον τόπο μας. Το Δημοτικό Διαμέρισμα Σκάλας έχει μία προϊστορία 4000 χιλιάδες χρόνια όποτε προϋπάρχει της βιομηχανικής ζώνης.
Δεν γίνεται κύριε Δήμαρχε Βιομηχανική ζώνη μέσα στους οικισμούς ,σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και μάλιστα τόσο “βαριά” βιομηχανία.
Οι τότε «φωστήρες» Πρόεδροι και Δήμαρχοι έκαναν έγκλημα που δέχθηκαν την χωροθέτηση της Βιομηχανικής ζώνης.Την ευθύνη όμως έχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι που πρέπει κάποια στιγμή να μάθουν να ψηφίζουν σωστά.


Με εκτίμηση στο πρόσωπό σας
και πιστεύοντας ότι κάνετε ότι καλύτερο.
Γιάννης Κάββουρας
Μόνιμος κάτοικος Σκάλας
Δ/ντης Τελωνείου Καλαμάτας




NEWSLETTER