Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 15:42

Κοινωνικές επιχειρήσεις και ελληνική πραγματικότητα

Γράφτηκε από την


Η τρέχουσα δημοσιονομική κρίση, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και οι επερχόμενες σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας ίσως επιτρέψουν σ' εμάς τη νέα γενιά να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, να αξιοποιήσουμε τον δυναμισμό μας και να κατακτήσουμε τους στόχους μας . Ενας τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό είναι να αναδείξουμε νέους ορίζοντες δράσης, πέρα από τους συμβατικούς τομείς της οικονομίας και να ασχοληθούμε με την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Δυστυχώς ο όρος δεν είναι ιδιαίτερα  γνωστός στην Ελλάδα και κυριαρχεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι συνδέεται με την προσφορά άμισθης εργασίας και με προσπάθειες που λειτουργούν ενάντια στις δυνάμεις της αγοράς. Ωστόσο, πρακτικά, η κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ιδιωτικό εγχείρημα, που συνήθως μέσω καινοτομικών προτάσεων, ασχολείται με άμεσα κοινωνικά προβλήματα. Με άλλα λόγια, η κοινωνική επιχειρηματικότητα υποκινείται κυρίως από το κοινωνικό όφελος και κατά κανόνα, λειτουργεί «μαζί» με τις δυνάμεις τις αγοράς.
Οι Ελληνες, παρά το «επιχειρηματικό μας δαιμόνιο» και τη γνωστή ικανότητά μας να επιβιώνουμε σε έκρυθμες καταστάσεις, διακρινόμαστε παράλληλα και από μια εμμονή σε κλασικές επαγγελματικές επιλογές, ενώ δεν είμαστε και τόσο κατάλληλα εκπαιδευμένοι ως κοινωνία ώστε να δεχόμαστε αυτονόητες φυσικές εξελίξεις. Η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, οι ατελείς λειτουργίες και η διαφθορά του κρατικού μηχανισμού, καθώς και το μικρό μέγεθος του ιδιωτικού παραγωγικού τομέα, ήταν εμφανές ότι, αργά ή γρήγορα, θα δημιουργούσαν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία.
Μπορεί, λοιπόν, το κοινωνικό επιχειρείν να μας οδηγήσει σε μια νέα, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη μορφή εμπορίου; Πολλοί απαντούν ναι. Αυτά, εξάλλου, που προσφέρει στον καθένα ξεχωριστά αλλά και στην κοινωνία συνολικά είναι πολλά:  ασχολείται με άμεσα κοινωνικά προβλήματα, ενθαρρύνει και υποστηρίζει τη δημιουργία μικρών συνεταιρισμών,  δημιουργεί ένα νέο είδος οικονομίας και το σημαντικότερο, αποδεικνύει πως το όραμα για ένα καλύτερο κόσμο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. …και που το ξέρετε, μπορεί το μέλλον να βρίσκεται στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.

*Το άρθρο έγραψαν οι μαθήτριες Δανάη Κοτσωνή και Αμαλία Παπανικολάου, μαθήτριες των Εκπαιδευτήριων Μπουγά στα πλαίσια του μαθήματος της διερευνητικής εργασίας – project της Α΄Λυκείου.