Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 12:58

«Για την Ελλάδα τώρα»

Γράφτηκε από την

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Ν. Αλιβιζάτος και Λ. Τσούκαλης (μέλη της πρωτοβουλίας «Για την Ελλάδα τώρα), με ένα αξιόλογο άρθρο-παρέμβαση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (5-2-12) μιλούν για την ανάγκη ίδρυσης νέου  πολιτικού κόμματος, μια και τα δυο κόμματα εξουσίας, Πασόκ και Ν.Δ. φαίνεται να κλείνουν τον ιστορικό τους κύκλο. Η ανάλυση που κάνουν και τα επιχειρήματα που επικαλούνται, πείθουν τον κάθε καλόπιστο πολίτη, πως πράγματι έχει έρθει πλέον η ώρα για ένα  νέο κόμμα. Είμαι βέβαιος πως με τα όσα γράφουν θα συμφωνούσε και κάθε Έλληνας ψηφοφόρος που δεν στηρίζει μα φανατισμό τα υπάρχοντα κόμματα. Ενδεχομένως και η πλειοψηφία των Ελλήνων.
Δυστυχώς όμως (για εμάς τους ακομμάτιστους πολίτες), επαναλαμβάνουν  κι αυτοί τα ίδια  ακριβώς πράγματα που πολλοί άλλοι διακεκριμένοι Έλληνες επίσης λένε και γράφουν αδιαλείπτως, τα τελευταία δυο με τρία χρόνια. Οι πολίτες  αυτής της χώρας έχουν κουραστεί να ακούνε και να διαβάζουνε συνεχώς τις ίδιες σχεδόν διαπιστώσεις που κάνουν όλοι αυτοί που δημοσιογραφούν, ότι δηλαδή δεν  πάει άλλο πιά με τα φθαρμένα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και πως είναι απόλυτη ανάγκη να ιδρυθεί το συντομότερο ένα  νέο πολιτικό κόμμα, απαλλαγμένο από τα δεσμά του παρελθόντος και με ξεκάθαρες θέσεις για το μέλλον. Και μάλιστα τώρα, γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά.
Το ζητούμενο λοιπόν τώρα, είναι το να πάρουν αμέσως την πρωτοβουλία  ιδρύσεως αυτού του νέου κόμματος οι κ.κ. Αλιβιζάτος και Τσούκαλης και να καλέσουν (με δική τους επιλογή) άλλα ακόμη 20-30 επιφανή και γνωστά στο πανελλήνιο άφθαρτα πρόσωπα, που θα αποτελέσουν και τα ιδρυτικά μέλη της νέας αυτής πολιτικής κίνησης. Τα ιδρυτικά αυτά μέλη, θα πρέπει  να κληθούν στη συνέχεια να υποδείξουν ο καθένας τους άλλα ακόμη 10 καταξιωμένα πρόσωπα, προκειμένου να σχηματιστεί έτσι ένα σύνολο από 200-300 συστατικά μέλη, που όλοι μαζί θα αποτελέσουν και τη «μαγιά» για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου μεγάλου κόμματος. (Εννοείται πως τα πρόσθετα εκείνα 10 πρόσωπα που θα κληθούν να υποδείξουν χωριστά κάθε ένας από τα ιδρυτικά μέλη, θα πρέπει να αξιολογηθούν, να εγκριθούν και να γίνουν αποδεκτά από τα 3/5 περίπου των μελών της ιδρυτικής ομάδας. Τα κριτήρια δε της εν λόγω αξιολόγησης, θα πρέπει ασφαλώς να είναι απολύτως αντικειμενικά και πολύ αξιόπιστα, για να μην αμφισβητηθούν από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού). 
Όσον αφορά τώρα εκείνες τις «φωτεινές εξαιρέσεις» κάποιων λίγων πολιτικών, που θα θελήσουν ενδεχομένως να στηρίξουν τη νέα πολιτική κίνηση, θα πρέπει αφενός μεν να επιλεγούν κι αυτοί με πολύ αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά και όσοι τυχόν απ’ αυτούς θελήσουν να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη νέα πολιτικά κίνηση, θα πρέπει να το δηλώσουν τώρα αμέσως. Και εννοείται βέβαια πως κι εδώ, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστούν όλοι εκείνοι  που (για διαφόρους λόγους), είναι «ηλίου φαεινότερο» πως δεν έχουν καμία ελπίδα να επανεκλεγούν  ως υποψήφιοι με το κόμμα στο οποίο ήδη ανήκουν.
Και κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό. Ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του, καλώς ή κακώς επιλέγει το κόμμα του, όχι  με ιδεολογικά κριτήρια, με αξίες και αρχές, αλλά κυρίως με το ποιός είναι ο ηγέτης του. Κι αυτό δεν μπορούμε να του το αλλάξουμε τώρα, τη στιγμή μάλιστα που η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα δεν θέλει ηγέτες άσχετους, δημαγωγούς, φαύλους, ψεύτες ή  ακόμα και …ξερόλες. Θα πρέπει λοιπόν να παρακληθεί με  κάθε μέσο και τρόπο ο Λουκάς Παπαδήμος, να κάνει έστω τη θυσία να ηγηθεί του νέου αυτού κόμματος για μία μόνο θητεία, μέχρις ότου αναδειχθεί μετά ένας άλλος ικανός ηγέτης, που θα αναλάβει τα ηνία του νέου κόμματος και θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Κώστας Σπανός