Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 20:55

Επιμελητήριο Μεσσηνίας προς Βενιζέλο για επιβολή φόρου κατανάλωσης στο κρασί

Γράφτηκε από την

Κύριε υπουργέ,
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση, υπαγορευόμενες από την Τρόικα, για την επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο απλό και το αφρώδες κρασί.
Η πρόταση αυτή έρχεται αρχικά σε αντίθεση με το καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη ΕΕ, όπου καμία χώρα παραγωγής οίνου, ούτε καν η Γερμανία, δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί. Μόνο χώρες, που δεν παράγουν κρασί το έχουν κάνει, προκειμένου να προστατεύσουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα δικών τους αλκοολούχων ποτών. Εξ’ άλλου, το κρασί στην Ελλάδα είναι αυτούσιο τοπικό γεωργικό προϊόν και βασικό διατροφικό είδος, γεγονός που το καθιστά απόλυτα ασύμβατο με την έννοια του «ειδικού φόρου κατανάλωσης». Η Ελλάδα είναι χώρα ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί.
Η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού, δεδομένου ότι:
Το κρασί, ως εξέλιξη του σταφυλιού είναι αποκλειστικά τοπικό γεωργικό προϊόν.
Το κρασί είναι τρόφιμο, βασικό για το καθημερινό ελληνικό τραπέζι, το οποίο έτσι θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, σε περίοδο σκληρής ύφεσης και αδυναμίας των νοικοκυριών ν’ ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού έχει πληγεί ήδη αρκετά από το 1992, οπότε και αυξήθηκε ο χαμηλός συντελεστής (8%) ΦΠΑ για το κρασί, ενώ μειώθηκε για τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά. Έτσι, κρασί και εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά βρέθηκαν στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ (18%), γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης των εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών στη Χώρα μας. Το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο πρόσφατα με την πρόσθετη αύξηση του ΦΠΑ σε 23%.
Η επιβολή του ΕΦΚ θα εξαρθρώσει την προσπάθεια του οινοποιητικού κλάδου να ανοιχθεί σε νέες στρατηγικές, όπως π.χ. ο οινικός τουρισμός, οι Δρόμοι του Κρασιού κ.λπ., και να εισχωρήσει σε ξένες αγορές, αφού θα απειλήσει και αυτή την ίδια την επιβίωσή του.
Η επιβολή του ΕΦΚ θα δώσει ένα ακόμη λόγο για την αύξηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής (όταν το προϊόν γίνεται μέσω της φορολογίας απρόσιτο, υπάρχει ισχυρό κίνητρο «αφορολόγητων» συναλλαγών).
Μόνο εάν η χώρα μας, στη σημερινή θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, θα ήθελε να λειτουργήσει αυτοκαταστροφικά, διαλύοντας ένα δυναμικό κλάδο παραγωγής και εξαγωγών θα μπορούσε να διανοηθεί να λάβει ένα τέτοιο μέτρο.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, αλλά και όλες οι Ενώσεις Οινοπαραγωγών και οι συνεταιρισμοί των οινοπαραγωγικών περιοχών, ομόφωνα, δηλώνουν το αυτονόητο: πως η επιβολή ΕΦΚ θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ελληνικών κρασιών, σε μείωση της κατανάλωσης και σε πτώση των πωλήσεων, με καταστροφικές συνέπειες για τον οινοποιητικό κλάδο, ο οποίος έχει στο δυναμικό του περισσότερα από 600 οινοποιεία και 200.000 περίπου αμπελουργούς. Ιδιαίτερα για την Πελοπόννησο (και την περιοχή μας), που παράγει πολλά και σημαντικά κρασιά από ντόπιες και όχι μόνο ποικιλίες, η επιβολή ΕΦΚ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Με εκτίμηση,
Δημήτριος Αδαμόπουλος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 


NEWSLETTER