Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 17:55

«…Αρκετά τους ανεχόμασθε…»

Γράφτηκε από την
«…Αρκετά τους ανεχόμασθε…»



κ.Δήμαρχε μην υποτιμάτε την αξία κάθε προσπάθειας. Η διεκδίκηση της μοναδικότητας από τη πλευρά σας δεν λειτουργεί θετικά και δημιουργικά για το δήμο μας.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ενώ κατετίθεντο με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα σκέψεις – προτάσεις για θέματα του δήμου από τους συμβούλους των μειοψηφιών, ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο ακούστηκε ο κ.Δήμαρχος απευθυνόμενος στην πλειοψηφία να λέει: «…Αρκετά τους ανεχόμασθε…», αναφερόμενος στους συμβούλους των μειοψηφιών. Είναι ανεκτικότητα κ.Δήμαρχε να ακούτε κάποιο δημοτικό σύμβουλο με σοβαρότητα και τεκμηρίωση να καταθέτει σκέψεις και προβληματισμούς για θέματα του δήμου μας; Μήπως για εσάς τον πρώτο πολίτη του δήμου μας είναι ανεκτικότητα το να ακούτε κάτι διαφορετικό από τις δικές σας σκέψεις.
Γιατί, κ.Δήμαρχε, οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. δεν έχουν το δικαίωμα με σεβασμό και τεκμηριωμένα ως οφείλουν, να καταθέσουν τις σκέψεις τους. Κύριε Δήμαρχε, με την όλη σας λειτουργία αρκετές φορές έχει καταδειχθεί, με απόλυτη καθαρότητα ότι επιθυμείτε να μην ομιλεί κανείς Δημοτικός Σύμβουλος και να υπερψηφίζετε κάθε κατατεθείσα πρόταση από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Κε Δήμαρχε εάν θεωρείτε ότι οι σύμβουλοι των μειοψηφιών είναι ανεπαρκείς στο να καταθέσουν ολοκληρωμένες – τεκμηριωμένες προτάσεις για θέματα του δήμου μας ας αποχωρείτε από την αίθουσα συνεδριάσεων. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα, κύριε Δήμαρχε, να εμποδίσετε να εκφραστούμε ελεύθερα. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας απέναντι στους δημότες και στα προβλήματά τους.
Κε Δήμαρχε ενώ σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχετε μιλήσει το 30% με 40% του όλου χρόνου συνεδρίασής του ουδέποτε εκφράσαμε τη θέση ότι σας ανεχόμασθε. Σεβόμαστε θεσμούς και πρόσωπα. Στην τελευταία συνεδρίαση μέχρι τη στιγμή της αποχώρησης στον όλο χρόνο συνεδρίασης, περίπου 140 λεπτά, μιλήσατε γύρω στα 56 λεπτά.
Κε Δήμαρχε, καταβάλλουμε και εμείς, οι σύμβουλοι της μείζοντος μειοψηφίας κάθε δυνατή προσπάθεια να υπάρχει η μέγιστη δυνατή σύζευξη και σύνθεση μεταξύ των προτάσεων ώστε να υπάρξει το μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα για τους δημότες και την προοπτική του δήμου.
Κε Δήμαρχε, όταν λέτε ότι μας ανέχεσθε εννοείτε ότι η ανεπάρκεια μας οδηγεί στην κατάθεση ανοήτων προτάσεων; Μην διεκδικείτε, κε Δήμαρχε, για τον εαυτό σας το του ότι είστε η μοναδική πηγή παραγωγής δημιουργικών και αναπτυξιακών προτάσεων. Μην διεκδικείτε, κε Δήμαρχε, την αποκλειστικότητα ότι εσείς μόνο αγαπάτε τους δημότες και το δήμο και ότι μόνο εσείς και η πλειοψηφία αγωνίζεσθε για την ανάδειξη και τη λύση των προβλημάτων των δημοτών. Κε Δήμαρχε, δώστε και σε εμάς το δικαίωμα να προσπαθούμε και εμείς για τη λύση των προβλημάτων του δήμου και των δημοτών.
Κε Δήμαρχε, μην υποβαθμίζετε, μην επιδιώκετε να μηδενίσετε την αξία της προσπάθειας μας. Κε Δήμαρχε, η διαφορετικότητα και η προαιρετική δημιουργική σύγκρουση στις προτάσεις αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες για την παραγωγή πραγματικού έργου με τις λιγότερες παραλείψεις και λάθη και στο να γίνει επιτέλους πράξη η αντιστοίχηση δαπάνης με το παραγόμενο έργο σε όλα τα επίπεδα στο Δήμο μας.
Για σας, κε Δήμαρχε, μοναδικό κριτήριο θετικής έκφρασης για τους δημοτικούς συμβούλους των μειονοτήτων είναι εάν οι σκέψεις – προτάσεις τους ταυτίζονται με τις δικές σας;
Το ρωτώ τούτο διότι στο παρελθόν έχετε εκθειάσει το δημοτικό σύμβουλο κ.Δικαιουλάκο Βασίλειο ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. (Παρασκευή 24-2-2012) επειδή κατέθεσε διαμετρικά αντίθετες απόψεις από τις δικές σας, βάζοντας στις δυσκολίες εποχές που ζούμε το στοιχείο της ανάπτυξης, με περιφρονητικό τρόπο είπατε πως δεν μπορεί στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να ακούγονται τέτοιες προτάσεις.
Κε Δήμαρχε, όπως και εσείς έτσι κι εμείς ασχολούμαστε με τα κοινά από αγάπη και μεράκι. Δε μηδενίζουμε ούτε προσπαθούμε να απαξιώσουμε τις προσπάθειες κανενός και βέβαια ούτε και του Δημάρχου. Όμως δεν επιτρέπουμε σε κανέναν ούτε και σε εσάς, κε Δήμαρχε να απαξιώνετε την αξία της προσπάθειάς μας με τα όποια λάθη μας και μάλιστα με περιφρονητικό τρόπο. Ασχολούμαστε και εμείς, κε Δήμαρχε, με τα κοινά και μέσα από το δρόμο της αυτοδιοίκησης αρκετά χρόνια και μάλιστα όταν κάποιοι ασχολούντο με ιδιαίτερο πάθος με τα κάθε είδους «ραπανάκια και … ορεκτικό» του εργασιακού χώρου τους.
Κε Δήμαρχε, σεβόμαστε θεσμούς και πρόσωπα. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εκείνο το θεσμικό όργανο όπου όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ελεύθερα με σεβασμό και τεκμηρίωση μπορούν να καταθέσουν τις σκέψεις τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ανήκει στην αποκλειστική διαχείριση του Δημάρχου και της πλειοψηφίας. Επιδιώκουμε και εμείς κ.Δήμαρχε να συμβάλλουμε στην καλύτερη και δημιουργικότερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό αποδείχτηκε με απόλυτη καθαρότητα και κατά το χρονικό διάστημα (δυόμιση μήνες) της απουσίας του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου όταν έκανα χρέη προέδρου και σε συνεργασία με το γραμματέα κ.Γκλεγκλέ Ιωάννη, καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο με πληρότητα, κατά γενική ομολογία, να συμβάλει με τη διαδικασία λειτουργίας του και τις αποφάσεις του θετικά στο έργο του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής.
Επιδιώκουμε να βοηθούμε, κε Δήμαρχε, να παράγεται πραγματικό έργο από εσάς και τη Δημοτική Αρχή, χαιρόμαστε να υπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών και να ενισχύεται και το μέλλον και η προοπτική του Δήμου μας με τις ενέργειες σας. Μη μηδενίζετε όμως, κ.Δήμαρχε, την οποία απειροελάχιστη προσφορά μας, μην απαξιώνετε και μάλιστα με περιφρονητικό τρόπο με τη φράση «αρκετά τους ανεχόμαστε» κάθε προσπάθειά μας. Είναι πολύ εγωκεντρικό από την πλευρά σας. Αποδείξτε, κ.Δήμαρχε, στην ΠΡΑΞΗ το αντίθετο.
Ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου, η λειτουργία του και το έργο του δεν ενισχύονται με εκθέσεις ιδεών και βαρύγδουπες δηλώσεις ούτε με την διαδικασία σε κάθε συνεδρίασή του να συζητούνται τριάντα πέντε (35)! έως σαράντα πέντε (45) θέματα!
Κύριε Δήμαρχε με σταθερότητα θα επαινούμε και θα στηρίζουμε κάθε θετική ενέργεια – πρωτοβουλία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής όμως πάντα με τεκμηρίωση και προτάσεις θα ελέγχουμε και θα προτείνουμε και εμείς έτσι ώστε να προκύπτει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους δημότες και την προοπτική του δήμου μας.
Στηρίζουμε, κ.Δήμαρχε, κάθε θετική πρακτική είμαστε όμως απέναντι σε κάθε είδους φλυαρία κάτι που αποτελεί μόνιμη ασθένεια που για πολλές δεκαετίες διατρέχει τις βαρύγδουπες θεωρητικές προσεγγίσεις πολλών από αυτούς που ασχολούμαστε με τα κοινά σε κάθε επίπεδο (κεντρική εξουσία, αυτοδιοικηση…).
Μη θέλετε, κύριε Δήμαρχε, να μας στερήσετε το δικαίωμα που έχουμε ελεύθερα και τεκμηριωμένα και σύμφωνα με το κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου να προσπαθούνε και οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών να γευόμαστε την ευχαρίστηση της προσφοράς για τους δημότες και το δήμο μας μέσα από τη διαδικασία κάθε θετικής συμβολής μας. Αναγνωρίστε μας αυτό το δικαίωμα.

Ανδρεάκος Σ. Κωνσταντίνος
Δημοτικός Σύμβουλος
της μείζονος μειοψηφίας
(Αλλαγή για το δήμο της Καλαμάτας)
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου




NEWSLETTER