Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 20:12

Υπενθύμιση για τις αμοιβές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Τα δυσμενέστερα των σχολίων συγκεντρώνει η πολιτική αύξησης του αριθμού των αιρετών που αμείβονται στο χώρο της αυτοδιοίκησης […] Πολλοί ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν ότι στα ταμεία κάποιων δήμων έχει ανάψει κόκκινο εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι αντιδήμαρχοι αυξάνονται κατά το μέγιστο ενώ μεγαλώνει και ο αριθμός άλλων αξιωματούχων (αιρετών) που… σιτίζονται από τα ισχνά (έως και ανύπαρκτα) ταμεία" (18/1/2005).
"Την οργή των πολιτών συγκέντρωσε η υπόθεση αμοιβών των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα από πολλές πλευρές, καθώς αυξήθηκαν τόσο ο αριθμός των αμειβομένων, όσο και το ύψος της αποζημίωσης" (22/2/2005).
"Από τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο τον τελευταίο καιρό είναι και αυτό που αφορά τις αποζημιώσεις των αιρετών. Και αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία, αφού ο μέσος πολίτης αδυνατεί να αντιληφθεί τους λόγους που επέβαλαν τη θεαματική αύξηση των αμειβομένων, αλλά και το ύψος της αποζημίωσης" (1/4/2005).
"Πολύ μακριά φαίνεται ότι βρίσκονται από τους πολίτες πλείστοι όσοι δημοτικοί παράγοντες. Οι οποίοι μετά από τόσο καιρό δεν έχουν αντιληφθεί πόσο κακό κάνουν στην αυτοδιοίκηση οι ιστορίες με το πλήθος αιρετών που τοποθετούνται σε αμειβόμενες θέσεις" (8/5/2005).
"Στο μικρό χρονικό διάστημα της θητείας της, η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει ένα πλήθος τοπικών παραγόντων σε επαγγελματίες της πολιτικής και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, καλά αμειβόμενους" (17/9/2005).
"Εχουμε φθάσει σε σημείο να αλλάζουν μέσα στο χρόνο οι αντιδήμαρχοι προκειμένου να… κατακτήσουν τον τίτλο και το αντίδωρο της εξουσίας. Από τις πλέον τραγικές περιπτώσεις αυτή της αμοιβής των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων οι οποίοι βάζουν απλώς την υπογραφή τους κάτω από την ημερήσια διάταξη, αλλά παίρνουν αξιοσέβαστα ποσά λόγω… θέσης" (28/5/2006).
Τα όσα προαναφέρθηκαν αποτελούν μια μικρή σταχυολόγηση των όσων κατά καιρούς έχουν γραφτεί σε αυτή τη στήλη για τις αμοιβές των αιρετών, με αποτέλεσμα να γίνουμε και οι… κακοί της ιστορίας αφού το πολιτικό σύστημα θεωρούσε αυτονόητο δικαίωμα την κατασπατάληση των δημόσιων πόρων.
Και αφού κάποιοι έκαναν περιουσίες από το δεύτερο μισθό που εισέπρατταν ακόπως και αζημίως, όλοι σήμερα δειλά-δειλά παραδέχονται ότι δεν αντέχουν τα οικονομικά των δήμων. Και αρχίζουν τις περικοπές ή τις… προσφορές για να λειτουργήσουν διάφορες υπηρεσίες. Πέρα από τις κινήσεις εντυπωσιασμού, τα πράγματα είναι απλά: Κατάργηση όλων των αμειβομένων θέσεων πλην δημάρχου και ελαχίστων αντιδημάρχων αποκλειστικής απασχόλησης, μείωση των οποιωνδήποτε αμοιβών προβλέπει σήμερα ο νόμος ως υποχρεωτικές στο συμβολικό ποσό του 1 ευρώ. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον οικονομικό αλλά επιπλέον κοινωνικό και πολιτικό: Η προσφορά στα κοινά δεν μπορεί παρά να είναι εθελοντική και σε αυτό το πεδίο θα κριθούν όλοι. Οσον αφορά στην οικονομία που μπορεί να γίνει, οι δήμαρχοι δεν έχουν παρά να μας γνωστοποιήσουν πόσο στοίχισαν την προηγούμενη τετραετία οι αμοιβές των αιρετών σε όλες τις θέσεις, από την καρέκλα του προέδρου μέχρι την συμμετοχή στη συνεδρίαση. Και τότε θα διαπιστώσουμε πόσα έργα θα μπορούσαν να γίνουν με τα χρήματα αυτά.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr