Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 13:15

Παραλιακή ζώνη (2)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η εμφάνιση της παραλιακής ζώνης δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα. Εξ άλλου αν τεθεί ζήτημα αισθητικής, αυτομάτως τίθεται ζήτημα ενός σχεδίου στη βάση του οποίου θα πρέπει να αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις. Εδώ μάλλον είναι… μάταιο να προσπαθήσει να πείσει κάποιος για τα αυτονόητα καθώς η ιδέα της προσαρμογής των ιδιωτών σε κανόνες που θέτει ο δήμος έχει απορριφθεί προ πολλού στην πράξη και μάλιστα μετά… πολλών επαίνων.
Φαίνεται όμως ότι παρά τις διακηρύξεις, οι αρμόδιοι του δήμου δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν ούτε το ζήτημα της επέκτασης του ποδηλατόδρομου μέχρι το "Φιλοξένια". Ας μην σπεύσουν να μιλήσουν για οικονομικούς λόγους γιατί την πραγματική αιτία προδίδει το σχέδιο να επεκταθεί ο ποδηλατόδρομος μέχρι την Αύρας. Για να φθάσει σε εκείνο το σημείο δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία: Επεκτείνει κατά 2 μέτρα το πεζοδρόμιο προς τη θάλασσα και δημιουργεί για 200 μέτρα περίπου ένα πρόσθετο τμήμα προκειμένου να κυκλοφορούν τα ποδήλατα. Μέχρι εκείνο το σημείο η υψομετρική διαφορά ακτής και πεζοδρομίου είναι ελάχιστη και η παρέμβαση μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα, αν και υπάρχει ένα ερώτημα για το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τη διαμόρφωση της ακτής της οποίας το εύρος δείχνει να μικραίνει χρόνο με το χρόνο.
Από την Αύρας μέχρι το "Φιλοξένια" η υψομετρική διαφορά μεγαλώνει και ως εκ τούτου το κόστος συνέχισης του ποδηλατοδρόμου. Ο οποίος πλέον θα πρέπει να επεκταθεί σε βάρος του οδοστρώματος, πράγμα που σημαίνει ότι αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν άλλου είδους κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Ναυαρίνου. Και αυτό είναι εκείνο το οποίο θέλει να αποφύγει η δημοτική αρχή και αφήνει τον ποδηλατόδρομο "κουτσό" μέχρι να βρεθεί κάποιος που θα ενδιαφερθεί πρωτίστως για την πόλη και θα αποφασίσει με πολιτικό θάρρος τις αναγκαίες επεμβάσεις.
Η διαδρομή από το λιμάνι μέχρι το "Φιλοξένια" αποτελεί μια σημαντικότατη υποδομή για την ποιότητα ζωής στην πόλη και πόλο έλξης περιπατητών και ποδηλατών. Το γεγονός ότι στον ποδηλατόδρομο πλέον δίνεται μάχη... επικράτησης είναι χαρακτηριστικό αυτής της διαπίστωσης. Εχει γίνει φανερό ότι είναι αδύνατη η συνύπαρξη στον ίδιο διάδρομο και οι καθημερινές διαμάχες αποτελούν... παγκόσμια πρωτοτυπία. Η αναγκαιότητα πλήρους ποδηλατόδρομου είναι απολύτως εμφανής και απασχολεί αμέτρητους πολίτες οι οποίοι θέλουν να χαρούν πεζοί ή ποδηλάτες, εκείνο που απλόχερα έχει δωρίσει η φύση στην πόλη. Οι δημοτικοί παράγοντες δείχνουν είτε να μην καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει αυτή η διαδρομή για τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες, είτε να υποκύπτουν στις πιέσεις να μην πειράξουν τίποτε στη Ναυαρίνου για να κάνουν... σούζες τα μηχανάκια και να πηγαινοέρχονται οι "γαμπροί" με τα αυτοκίνητα. Περί του αντιθέτου των διαπιστώσεων θα πρέπει να το αποδείξουν με πράξεις.
Η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την ατολμία σε παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η πόλη. Αυτό το παραμύθι "παίζει" εδώ και χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να μην προχωράει τίποτε - παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο εξαγγέλλεται ότι από τον επόμενο θα υπάρχει σχέδιο, αλλά στο μεταξύ όλες οι μελέτες έχουν πάει στο… αρχείο.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr