Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 20:06

Ο Ταΰγετος και οι… αρμόδιοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Βράδυ κατέβαινε από τον Ταΰγετο ο άνθρωπος και παραλίγο να τσακιστεί πάνω στις… γελάδες. Οχι δεν είναι ανέκδοτο, είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται διαρκώς εδώ και πολύ καιρό και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των ανθρώπων που κινούνται ιδιαίτερα τη νύχτα, όπως συνέβη και με το φίλο της στήλης. Ουδείς γνωρίζει κατά πόσον είναι… αδέσποτες ή όχι οι αγελάδες, όπως επίσης και ουδείς ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάποιοι μπορεί να προσεγγίσουν το θέμα από τη γραφική του σκοπιά, αρκεί να μην κινδυνεύσουν.
Αν ήταν και ο μοναδικός κίνδυνος στη διαδρομή Καλαμάτα-Σπάρτη (και αντιστρόφως), κάτι και παρηγοριά. Υπάρχουν όμως μια σειρά από προβλήματα τα οποία αθροιστικά δείχνουν την αδιαφορία των αρμοδίων για μια περιοχή στην οποία όλοι θα έπρεπε να έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος για λόγους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς. Και είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και… ο ένας κοιτάζει τον άλλον (όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτό τον τόπο) όταν συμβεί κάτι.
Πρόβλημα επόμενο: Λακκούβες, αμέτρητες και επικίνδυνες λακκούβες. Η απουσία προγραμματισμένης συντήρησης του οδοστρώματος που είναι αναγκαίο να γίνεται συχνά, έχει δημιουργήσει επικίνδυνες παγίδες σε διάφορα σημεία και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τυχερός κάποιος όταν τις αντιληφθεί εγκαίρως. Οι βροχές έχουν ξεκινήσει από καιρό, οι μεταβολές στη θερμοκρασία είναι έντονες και ως εκ τούτου όσο καθυστερούν οι επεμβάσεις το πρόβλημα θα εντείνεται.
Για τους ξένους τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς έχει γίνει προβληματική και η σήμανση. Αλλού έχει χαθεί και αλλού οι πινακίδες που είναι τοποθετημένες έχουν γίνει στόχος για… σκοποβολή των οπλοφόρων οι οποίοι… δηλώνουν κυνηγοί. Δεν γνωρίζουμε αν είναι για εξάσκηση ή… εκτόνωση, εκείνοι όμως που κάνουν συχνά τη διαδρομή βλέπουν πινακίδες… σουρωτήρια.
Πολλά μπορεί ακόμη να καταγραφούν αλλά θα πρέπει να σταθούμε σε ένα που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια την περιοχή και τους διερχόμενους. Είναι ο βομβαρδισμός του οδοστρώματος από κοτρώνες και βράχια διαφόρων μεγεθών, τα οποία ξεκολλάνε και… ροβολάνε μέχρι να βρουν εμπόδιο. Από τύχη μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένα κακό, το πρόβλημα κατά πως δείχνουν τα πράγματα, μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου και εμφανίζεται όλο και περισσότερο συχνά. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση και θα πρέπει επιτέλους η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η υπόθεση δεν είναι αρμοδιότητας του… Χατζηπετρή. Πρέπει να αναζητήσουν τις όποιες μελέτες υπάρχουν και την μέχρι σήμερα εμπειρία από την αντιμετώπιση και να προχωρήσουν σε έργα προστασίας.
Ο Ταΰγετος έχει την τιμητική του στις ημερίδες και τις… προεκλογικές εκστρατείες. Καιρός είναι όμως να αφήνουν οι τοπικοί παράγοντες τα λόγια και να αποδείξουν ότι πράγματι εννοούν αυτά που λένε, γιατί αν συμβεί το κακό θα έχουν ευθύνες και μάλιστα όχι μόνον πολιτικές.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr