Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2011 12:32

Απραξία για την Ολυμπία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση η γενική απραξία του επικρατεί στη Μεσσηνία με την υπόθεση της Ολυμπίας Οδού. Και αυτή η απραξία παίρνει τραγικές διαστάσεις συγκρινόμενη με την "έκρηξη" που εκδηλώθηκε στην Ηλεία, παρά το γεγονός ότι εκεί έχουν δοθεί υποσχέσεις για χρηματοδότηση του Πάτρα-Πύργος από το ΕΣΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η εφημερίδα "Πρώτη" σε κύριο άρθρο είχε τίτλο "Παραιτηθείτε και παραδώστε τα κλειδιά". Για να ακολουθήσει η δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Χαρ. Καφύρα για παραίτηση εφόσον δεν υπάρχει στη νέα σύμβαση παραχώρησης το Πάτρα-Πύργος, οι αντίστοιχες δεσμεύσεις δημάρχων αλλά και αντιδράσεις του επιπέδου να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι οι κυβερνητικοί στην Ηλεία.
Τι θα γίνει από όλα αυτά δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει, η ουσία όμως είναι πως έχει δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα το οποίο εκ των πραγμάτων πιέζει τους βουλευτές που θα κληθούν να κυρώσουν τη σύμβαση.
Η σιωπή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία ίσως… δεν αποδειχθεί χρυσός. Γιατί και αυτοί θα κληθούν να ψηφίσουν τη σύμβαση παραχώρησης, οπότε δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από δηλώσεις εντυπωσιασμού. Το ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής, αν θέλουν έχουν έναν τρόπο αντίδρασης και αυτός είναι η δημόσια δήλωση πως δεν ψηφίζουν τη σύμβαση εφόσον δεν υπάρχει σε αυτή το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα. Και βεβαίως αυτό προϋποθέτει να το εννοούν γιατί από… "τελευταίες φορές" που ψηφίζουν κυβερνητικό νομοσχέδιο έχουμε πλέον μπουχτίσει.
Αν οι βουλευτές "ζορίζονται" και εξηγείται -χωρίς να δικαιολογείται- η σιωπή, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν τέτοιου τύπου δεσμεύσεις. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Μεσσηνίας… δεν διάβασαν, δεν άκουσαν, δεν έμαθαν τίποτε. Δεν παραδειγματίστηκαν ούτε από τη στάση των αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ηλείας (αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι) που μπήκαν μπροστά διεκδικώντας τα δίκια της περιοχής τους σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Πρόκειται για στάση ακατανόητη που δείχνει ότι το πολιτικό προσωπικό ελάχιστα νοιάζεται για τα αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, τσαλαβουτάει στα θολά νερά του "Καλλικράτη" χωρίς προσανατολισμό, αδυνατεί να αποτινάξει τις νοοτροπίες του παρελθόντος.
Οταν όλοι αυτοί σιωπούν είναι λογικό να μην κουνιέται φύλλο και να υποβαθμίζεται η υπόθεση σε… τρίτης κατηγορίας όσον αφορά στις προτεραιότητες. Ενδεχομένως κάποιοι ίσως δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία που έχει το έργο και πολλοί στο μυαλό τους θεωρούν ότι βολεύονται με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Καλαμάτας. Αγνοούν όμως ότι ο δυτικός άξονας της χώρας αποτελεί μια περιοχή η οποία έχει προοπτικές ανάπτυξης εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Και το μεγάλο θέμα είναι ότι με τις εξελίξεις που σημειώνονται, αποκόπτεται η Μεσσηνία (και η Ηλεία ενδεχομένως) από την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα με ό, τι συνεπάγεται αυτό τόσο για τον τουρισμό όσο και για τη γεωργία της περιοχής.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr