Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010 06:23

Χιλιάδες στο κυνήγι του σταυρού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενας πολύ χονδρικός υπολογισμός για τον αριθμό των υποψηφίων στη Μεσσηνία, τους ανεβάζει σε πάνω από 3.000. Οι περισσότεροι πολίτες συνήθως λογαριάζουν με βάση το κεντρικό ψηφοδέλτιο αλλά πίσω από αυτό έχει στοιχισθεί ένας ολόκληρος… στρατός υποψηφίων σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Υπάρχουν ψηφοδέλτια τα οποία έχουν στις τάξεις τους περίπου 200 υποψηφίους, ενώ και τα μικρότερα πολλές φορές ξεπερνούν τους 100 υποψηφίους.
Πόσοι από αυτούς είναι πράγματι… εθελοντές που συστρατεύονται με τον επικεφαλής προκειμένου να δει… άσπρη ημέρα ο τόπος, είναι μια άλλη ιστορία η οποία πολλές φορές αγγίζει τον χαρακτηρισμό του "κωμικού". Πλην όμως δεν φταίνε σε τίποτε οι υποψήφιοι, αφού ο εκλογικός νόμος έχει φροντίσει να κάνει τους ανθρώπους των μικρών κοινωνιών από… πέντε χωριά και οι επικεφαλής δεν διστάζουν ούτε μπροστά στον ευτελισμό προσώπων και θεσμών.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, περισσότεροι από 3.000 υποψήφιοι στη Μεσσηνία (και ανάλογος αριθμός στους άλλους νομούς) ζητούν την ψήφο των πολιτών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αν υπολογίσει κάποιος ότι δεν είναι μόνοι τους αλλά τέλος πάντων στη χειρότερη περίπτωση βοηθάει και το στενό οικογενειακό περιβάλλον, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στο κυνήγι του σταυρού είτε δημόσια με τις… καρτούλες που έχουν κατακλύσει τον τόπο, είτε πόρτα-πόρτα για να ψήσουν γνωστούς, φίλους και γείτονες. Οπου να είναι θα σκάσουν μύτη και τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια, αν και κάποιοι έχουν ήδη προλάβει και μοιράζουν, καθώς είναι… παλιά τους τέχνη κόσκινο.
Ο τεράστιος αυτός αριθμός κινητοποιούμενων είναι αναντίστοιχος με την… αδιαφορία των πολιτών για τις εκλογές ή της μεγάλης τους πλειοψηφίας αν θέλουμε να είμαστε… συγκρατημένοι γι’ αυτό που βλέπουμε. Και είναι προφανές ότι πολλοί πέφτουν πάνω σε άλλους υποψηφίους του ιδίου ή άλλου συνδυασμού και εκεί ξετυλίγονται "δράματα" χωρίς υπερβολές. Γιατί οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι στον ίδιο βαθμό φίλοι, έχουν την ίδια εκτίμηση και οι υποψήφιοι συνεπικουρούμενοι από τους βοηθούς στο κυνήγι του σταυρού, τους "γανώνουν" καθημερινά το κεφάλι.
Και καλά όταν έχουν να κάνουν με φίλους, άντε να ξεμπλέξουν αν τους κυνηγούν από τις κομματικές λίστες και αν τους έχουν καταγράψει… αιτήματα αποκατάστασης. Το χέρι των μηχανισμών φθάνει μέχρι τον… πέμπτο βαθμό συγγένειας για να… ικανοποιηθεί το αίτημα. Ασε και εκείνους που ξεθάβουν κάτι παλιές υποχρεώσεις, τους άλλους που σπεύδουν ακόμη και στις κηδείες με την καρτούλα στο χέρι και αυτούς που σε φορτώνονται στο δρόμο ακόμη και όταν γνωρίζουν ότι είσαι υποψήφιος στον άλλο συνδυασμό.
Η εβδομάδα που μπαίνει θα είναι αποφασιστική για το τελικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου οι πιέσεις εντείνονται από όλες τις πλευρές. Στη μάχη ήδη έχουν μπει και υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες που δεν διστάζουν να τηλεφωνούν σε σπίτια ψηφοφόρων για να πάνε με τον "εκλεκτό" τους, εκεί που τα πράγματα είναι δύσκολα.
Η συνταγή: Στην κάλπη με το χέρι στην καρδιά, με το ψηφοδέλτιο που εκτιμάτε ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις προσδοκίες σας και το σταυρό στους ανθρώπους που αγαπάτε και εκτιμάτε για διάφορους λόγους.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:59