Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 14:27

Χαράτσι και λαθροχειρίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ληστεία των ιδιοκτητών ακινήτων είναι ένας εύκολος δρόμος για να μαζέψουν χρήματα οι εν Ελλάδι εκπρόσωποι της τρόικας. Την οποία ουδόλως ενδιαφέρει η προέλευση, αρκεί να είναι… χρήμα. Ετσι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που φουσκώνουν διαρκώς με διάφορα τέλη, αποτελούν το μέσο της ληστείας με την απειλή της διακοπής ρεύματος. Οι αντιδράσεις έντονες, η πρακτική στη νεοφιλελεύθερη λογική "σοκ και δέος": Ακόμη και το παράνομο το κάνουμε νόμιμο για τη… σωτηρία της πατρίδος, προσθέτοντας μια διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο. Συνταγματική τάξη, δημοκρατία, ηθική στην πολιτική απαλλοτριώνονται δια της πλειοψηφίας που αποφασίζει και διατάσσει επιβάλλοντας πολιτικές για τις οποίες δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.
Σε μια τέτοια κατάσταση, με τα κυβερνητικά στελέχη να εκπέμπουν απίστευτη αλαζονεία και φανατισμό νεοφώτιστων στο κλαμπ της "θρησκείας" των αγορών, μπορεί να συμβούν και τα πιο τρελά πράγματα αφού η ληστεία πρέπει να συντελεσθεί εδώ και τώρα για να εισπραχθούν τα χρήματα. Ετσι προφανώς αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το κράτος να φορολογεί το… φόρο ως εισόδημα με την έκτακτη εισφορά, κάτι το οποίο πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί μέσα στις ζαλάδα από τις απανωτές φάπες.
Κάπως έτσι φθάνουμε και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με τους οποίους γίνεται ένα πρωτοφανές αλαλούμ με ευθύνη και των δήμων ή της ΔΕΗ. Πολλοί δήμοι κατά το παρελθόν βρήκαν τον τρόπο να αυξήσουν τα έσοδα από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας με τη μέθοδο της λαθροχειρίας στην τιμή ζώνης. Επειδή τα ποσά ήταν σχετικά μικρά οι δήμοι έβαζαν υψηλότερες τιμές ζώνης και μάζευαν κάτι λίγα ευρώ παραπάνω. Ηρθε όμως το χαράτσι και αυτή η λαθροχειρία πληρώνεται πολύ ακριβά, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι σχεδόν και στο διπλό. Από τους δήμους ρίχνουν το μπαλάκι στη ΔΕΗ, όμως δεν είναι ιδιαίτερα πειστικοί οι αρμόδιοι καθώς όλα τα λάθη που γνωρίζουμε τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι… προς τα πάνω και μάλιστα αρκετά και κανένα προς τα κάτω.
Υπουργεία και δήμοι όμως γνωρίζουν και κάτι άλλο: Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα ο ΤΑΠ πολλαπλασιάζεται με το 2 για να αποδίδει κάτι στους δήμους. Επειδή όμως αφορά τετραγωνικά, στους λογαριασμούς που γίνονται για το χαράτσι υπολογίζοντας ως διπλά τα τετραγωνικά και έρχονται κάτι σφαλιάρες ξεγυρισμένες σε ανθρώπους που βλέπουν λογαριασμούς και παθαίνουν… εγκεφαλικό. Φυσικά υπάρχει και ένα πλήθος ακόμη καταστάσεων που συνδέονται με κληρονομικά και άλλα ζητήματα που επιβαρύνουν αφάνταστα ακόμη και ανθρώπους που τη βγάζουν με τη σύνταξη του ΟΓΑ.
Τώρα βάζουν στους ανθρώπους να τρέχουν σε δήμους και ΔΟΥ προκειμένου να κάνουν διορθώσεις οι οποίες όμως δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αντίκρυσμα. Θα πρέπει να πληρώσουν από εκείνα που δεν έχουν και κάποια στιγμή ενδεχομένως τους… επιστρέψουν το λάθος. Οι δήμοι απλώς περιγράφουν το πρόβλημα και δέχονται αιτήσεις για διορθώσεις που… κάποτε θα γίνουν. Αντί να προχωρήσουν εδώ και τώρα σε διόρθωση και να απαιτήσουν καταβολή μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με το ποσό που προκύπτει κατόπιν σωστού υπολογισμού. Θα μου πείτε τώρα ότι δεν έχουν βγάλει άχνα μέχρι σήμερα για τη φορολογική λαίλαπα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που έχει να κάνει με την πλήρη γραφειοκρατικοποίηση των πάλαι ποτέ λαϊκών θεσμών.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr