Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011 14:26

Αυτοδιοίκηση και καλλιέργειες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ασφαλώς και παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι πρωτοβουλίες που αφορούν τη γνωριμία με προϊόντα τα οποία εν δυνάμει θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στη Μεσσηνία και με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων που τα διαχειρίζονται. Ως εκ τούτου ανάλογες πρωτοβουλίες φορέων της αυτοδιοίκησης είναι ευπρόσδεκτες και γίνονται πολύ πιο χρήσιμες εφόσον φτάνουν κοντά στον φυσικό αποδέκτη της πρότασης, δηλαδή τον μελλοντικό καλλιεργητή.
Αυτό ως γενική αρχή, και καλοπροαίρετα θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος ως ένα πρώτο βήμα διάφορες δραστηριότητες οι οποίες αναπτύσσονται τον τελευταίο καιρό. Αλλωστε από αυτήν εδώ τη στήλη σταθερά υποστηρίζουμε την ανάγκη να διαδραματίσουν οι δήμοι πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της ανάπτυξης. Και η υπόθεση αυτή για έναν νομό όπως η Μεσσηνία είναι συνυφασμένη με την αγροτική παραγωγή. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι αυτές οι πρωτοβουλίες, πέρα από τη γνωριμία με τις επιτυχίες άλλων περιοχών, να έχουν και πρακτικό αντίκρισμα.
Και εδώ αρχίζουν τα… δύσκολα. Οι καλλιέργειες αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές κάτω από όρους, σε συγκεκριμένες καταστάσεις και εποχές. Μεταφορά τεχνογνωσίας μπορεί να γίνει, όχι όμως και… συνθηκών. Ως εκ τούτου δεν αρκεί μια ημερίδα ή μια επίσκεψη σε κάποια περιοχή, χρειάζεται επιστημονική υποστήριξη ειδικών που θα μελετήσουν το κατά πόσον μπορούν να αναπτυχθούν βιώσιμες καλλιέργειες και κάτω από ποίες προϋποθέσεις. Στην περιοχή έχουν γίνει αμέτρητα πειράματα -και μάλιστα με χρηματοδοτούμενες καλλιέργειες- αλλά για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους απέτυχαν.
Πολύ πρόχειρα μπορούμε να θυμίσουμε το αβοκάντο που πήγε… άκλαυτο παρά το κατάλληλο των κλιματολογικών συνθηκών και την πρωτοπορία στη… σύλληψη. Αλλά και το γκρέιπφρουτ που επιδοτήθηκε αλλά εγκαταλείφθηκε επειδή δεν δημιουργήθηκε η κρίσιμη μάζα στην παραγωγή που θα επέτρεπε να πραγματοποιηθούν εξαγωγές. Οσο για τα αρωματικά φυτά, πάνε κι έρχονται κάτι δεκαετίες ως δυνατότητα στον Ταΰγετο, αλλά πραγματική καλλιέργεια δεν έχει ουσιαστικά αναπτυχθεί.
Πιο απλά: Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η αξιοποίηση των εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών είναι πολυσύνθετα ζητήματα, απαιτούν πλήρη υποστήριξη και τεκμηρίωση και δεν μπορούν να αποτελούν "οδηγίες προς ναυτιλομένους".

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr