Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 12:41

Το "φιλέτο" του Μεσσηνιακού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Χωρίς αμφιβολία η περιοχή που συγκεντρώνει αντικειμενικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στις τουριστικές επενδύσεις και την παραθεριστική κατοικία στη Μεσσηνία, είναι το τόξο από την δυτική πλευρά της Καλαμάτας μέχρι το Πεταλίδι. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι συντείνουν σε μια τέτοια  εκτίμηση, τους οποίους και θα πρέπει να αξιολογήσουν αναλόγως οι τοπικοί παράγοντες στους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες που απαιτείται να θέσουν.
Ο πρώτος παράγοντας είναι αυτονόητος: Η φυσική ομορφιά της περιοχής και το γεγονός ότι αυτή έχει μείνει ανέπαφη από την άναρχη και καταστροφική δόμηση που χαρακτηρίζει άλλες ακόμη και στην ίδια τη Μεσσηνία.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις απαιτήσεις που υπάρχουν σχετικά με την υποστήριξη της ζωής σε τέτοιου είδους περιοχές. Η γειτνίαση με το αεροδρόμιο αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες περιοχές και μάλιστα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Η μετακίνηση από το σημείο αναχώρησης στο σημείο άφιξης ελαχιστοποιείται χρονικά, κάτι το οποίο όπως φαίνεται είναι ζητούμενο σήμερα στην Ευρώπη. Ανάλογης σημασίας είναι η πολύ μικρή απόσταση της περιοχής από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Το στοιχείο αυτό ερευνάται σε όλες τις μελέτες για την προσέλκυση επισκεπτών-επενδυτών, καθώς έχει να κάνει με την ασφάλεια που μπορεί να αισθάνεται κάποιος, ιδιαίτερα ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη που έχουν τη σχετική οικονομική άνεση.
Ο τρίτος που συνδέεται με το δεύτερο, έχει να κάνει με το πολύ μικρότερο σχετικά κόστος υποδομών που απαιτούνται προκειμένου να είναι ευχερής η πρόσβαση σε κάθε περίπτωση.
Ολα αυτά και πολλά ακόμη αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ταυτοχρόνως όμως προϋποθέτουν ενέργειες και κινήσεις οι οποίες αντικειμενικά θα τα αναδεικνύουν. Στην κορυφή του ενδιαφέροντος δεν μπορεί παρά να είναι ο ήπιος χαρακτήρας της δόμησης έτσι ώστε να γίνει κατά το δυνατόν αρμονική η σύζευξη φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να διασφαλίζεται σχεδιασμένα και με μια ορισμένη συνέχεια σε ολόκληρη την περιοχή.
Από εκεί και ύστερα η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στους υγρότοπους και τα ποτάμια της περιοχής, είναι μεγάλης σημασίας και θα πρέπει εκπονηθεί ένα συνολικό σχέδιο ανάδειξης με πρωτοβουλία κυρίως του Δήμου Μεσσήνης στα όρια του οποίου ουσιαστικά βρίσκεται όλο αυτό το σύστημα. Ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι όποιες επεμβάσεις στις λοφοσειρές που μπορεί να κρύβουν αρχαιολογικές εκπλήξεις με βεβαιωμένη την ζωή στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια.
Στην όλη προβληματική θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η ανάγκη να μην αποκοπεί η παραθαλάσσια περιοχή από την ενδοχώρα αλλά αντιθέτως να παραμείνει τμήμα της με ακώλυτη τη δυνατότητα πρόσβασης. Γιατί η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική του… κτηματομεσίτη που πουλάει και τελειώνει, αλλά να έχει ως προτεραιότητα τον πολίτη και τη ζωή του στην περιοχή. Είναι μια συζήτηση η οποία όσο ενωρίτερα ανοίξει, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για όλους.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 12:41