Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 13:14

Ποδήλατα στο οδικό δίκτυο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Το ποδήλατο… βγαίνει από την πόλη και είναι καιρός να συνειδητοποιηθεί αυτό και από εκείνους που σχεδιάζουν τα οδικά έργα. Και αυτό είναι αναγκαίο έτσι ώστε να δημιουργηθούν σταδιακά οι κατάλληλες υποδομές που θα ενθαρρύνουν στη χρήση του μέσου και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Μπορεί κάποιοι να αναρωτιούνται πώς μας ήρθε τώρα… πετριά και αποφασίσαμε να αφιερώσουμε φαιά ουσία για ένα τέτοιο θέμα. Η απάντηση είναι εύκολη: Οσο και αν στη δική μας χώρα το ποδήλατο θεωρείται μέσο μεταφοράς… δεύτερης κατηγορίας και επιλογή "περίεργων" ή φτωχών, σε άλλες χώρες η ποδηλασία θεωρείται σπουδαία υπόθεση και έχει ευρύτατη διάδοση. Ειδικά εκεί που η γεωμορφολογία επιτρέπει τις μετακινήσεις χωρίς μεγάλη καταπόνηση, αλλά και εκεί που το ποδήλατο βοηθά στη γνωριμία με τον τόπο.
Ασφαλώς δεν είναι… φτωχοί και βαρεμένοι οι Γερμανοί που στο Βερολίνο για παράδειγμα "ανθεί" η ενοικίαση ποδηλάτων για επισκέπτες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να περιηγηθούν αλλά και να φθάσουν εκεί που δεν μπορούν τα αυτοκίνητα. Είναι ζήτημα αντίληψης που μεταφράζεται και σε είδος τουρισμού πέρα από τη χώρα τους. Προς επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης υπενθυμίζουμε ότι στην αρχή του φθινόπωρου έφθασε στην Καλαμάτα κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επέβαιναν 325 ποδηλάτες ηλικίας 43 μέχρι 87 χρονών, οι οποίοι έκαναν δίτροχη βόλτα μέχρι το Πεταλίδι.
Οσοι κάνουν χρήση αυτού του μέσου αντιλαμβάνονται την τεράστια διαφορά που υπάρχει στην επαφή με τη φύση και τους ανθρώπους αλλά και την ελευθερία που απολαμβάνουν σε σχέση με το αυτοκίνητο. Με το ποδήλατο θα μπεις ακόμη και στο χωράφι, θα σταματήσεις για να μιλήσεις με το φίλο σου, θα καλημερίσεις το γείτονα, θα κινηθείς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα χωρίς περιορισμούς. Το αυτοκίνητο είναι μια μικρή κατ’ επιλογήν φυλακή και η πολυτέλεια που έχεις είναι να πηγαίνεις εκεί που σε πηγαίνουν τα σήματα και στην καλύτερη περίπτωση να… κορνάρεις στο γνωστό.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί επιλέγουν το ποδήλατο και για τις διακοπές τους, ενώ άλλοι πλέον το χρησιμοποιούν σε μετακινήσεις ακόμη και για μεγάλες αποστάσεις εντός ή εκτός πόλης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διαδρομή από το Ασπρόχωμα μέχρι την Καλαμάτα στην οποία πλέον κυκλοφορούν πλήθος από ποδήλατα και μάλιστα τα βράδια η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αφού οι ποδηλάτες κινούνται στα σκοτάδια επί του οδοστρώματος. Και φυσικά η κρίση θα φέρει περισσότερους στους δρόμους.
Τις σκέψεις αυτές ενεργοποίησε ένα τηλέφωνο αναγνώστη χθες το πρωί ο οποίος διαβάζοντας τον τελευταίο καιρό για έργα στην 7η επαρχιακή οδό που οδηγεί από τη Μεσσήνη προς το Μελιγαλά, τηλεφώνησε τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι θα έπρεπε να περιλάβουν και ποδηλατόδρομο κατά μήκος του, καθώς ουκ ολίγοι επισκέπτες θα ήθελαν να προσεγγίσουν την Αρχαία Μεσσήνη με αυτό το μέσο.
Ολα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση των έργων στους νέους δρόμους, έτσι ώστε να δημιουργηθούν διάδρομοι για ποδήλατα οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα συμβάλουν και στην ασφάλεια μετακινήσεων των πεζών που υποχρεώνονται να κυκλοφορούν στο οδόστρωμα.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr