Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 15:49

Της οικοδομής και των σχεδίων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να έψαχνε κάποιος τα αρχεία των εφημερίδων για να παρακολουθήσει τη διαδρομή των… υποσχέσεων για τα σχέδια στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Καλαμάτας. Τετραετίες και τετραετίες πέρασαν, κάποια στιγμή μπλέχτηκε και η Νομαρχία (ενόψει εκλογών) με… δικά της χρονοδιαγράμματα. Αλλά ακόμη οι τοπικοί παράγοντες στην καλύτερη περίπτωση υποθέτουν πως κάποια στιγμή ίσως γίνει κάτι σε κάποιο από τα πολλά που εκκρεμούν.
Αυτή η ιστορία έχει στοιχίσει πολλά σε πολλούς ανθρώπους και πολλοί συνεχίζουν να βασανίζονται ενώ άλλοι είχαν πολύ μεγάλες απώλειες. Γιατί δέσμευσαν χρήματα με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή θα μπορούν να οικοδομήσουν μέσα στο σχέδιο και μέχρι να έρθει αυτή η ώρα ξέσπασε η καταιγίδα της κρίσης. Με αποτέλεσμα ακόμη και αύριο το πρωί αν κάποιος έλεγε "έχουμε σχέδιο" να είναι πολύ λιγότεροι των αρχικά ενδιαφερομένων εκείνοι που θα ξεκινούσαν οικοδομή. Τα όποια χρήματα υπήρχαν στην άκρη τώρα είναι πολύτιμα για… ώρα ανάγκης, ο τραπεζικός δανεισμός γίνεται πλέον εφιάλτης, ο κόσμος κρατάει το χέρι του ακόμη και αν έχει την "πολυτέλεια" να κάνει κάποια έξοδα.
Και εδώ βρίσκεται η τεράστια ευθύνη πολλών δημοτικών αρχών που πέρασαν από τη διοίκηση του δήμου και δεν κατάφεραν να ξεμπλέξουν την υπόθεση των σχεδίων. Είναι δε απορίας άξιον το γεγονός ότι κανένας δεν εξήγησε στους πολίτες τι ήταν εκείνο το οποίο τέλος πάντων πήγε στραβά και δεν έγινε η τελική έγκριση. Πολύ δε περισσότερο για να κάνει την αυτοκριτική σχετικά με τις δικές του ευθύνες στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης. Το σημειώνουμε αυτό γιατί υποψιαζόμαστε ότι ο δημόσιος λόγος πολλών δημοτικών παραγόντων έκρυψε και κρύβει προβλήματα που γνωρίζουν και προσποιούνται πως… είναι από χωριό. Τη μια είναι τα ρέματα που δεν οριοθετήθηκαν σωστά (ποιος φταίει άραγε;), την άλλη οι γεωλογικές μελέτες που χρειάζονται (δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει από την εποχή μετά τους σεισμούς;), την τρίτη κάποιοι στα υπουργεία που… δεν βάζουν υπογραφές (σε τι ακριβώς έχουν διαφωνίες;) και πάει λέγοντας.
Η κατάσταση στο χώρο των κατασκευών είναι γνωστή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αναλύσεις. Εκείνο που χρειάζεται είναι ταχύτατη απεμπλοκή όλων των σχεδίων, η οποία δεν μπορεί να γίνει… τηλεσκοπικώς και με την αναμονή των κινήσεων από τις υπηρεσίες των υπουργείων. Χωρίς μισόλογα και πολύ καθαρά οι δημοτικοί παράγοντες οφείλουν από τη μια πλευρά να ξεκαθαρίσουν στους πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει και αν θα πρέπει ακόμη να ελπίζουν. Και να τρέξουν, να πιέσουν, να πείσουν τελικά τους αρμόδιους για να ξεμπλοκάρουν εκείνα τα σχέδια για τα οποία δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" αλλά έχουν φρακάρει στη γραφειοκρατία και την αδράνεια.
Οι πολίτες θέλουν να δουν επιτέλους έργο σε όλα τα επίπεδα, οι μέχρι σήμερα πρακτικές είναι αδιέξοδες και οι τοπικοί παράγοντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο σύντομα θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr