Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 13:06

H συντήρηση των εγκαταστάσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εδώ και πολλά χρόνια από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε επισημάνει με έμφαση το πρόβλημα της συντήρησης των δημοτικών εγκαταστάσεων. Ηταν η εποχή κατά την οποία στην πόλη είχε ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση μετά τον καταστροφικό σεισμό και άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της "κόπωσης" στο ενδιαφέρον του κρατικού μηχανισμού ενώ είχαν σβήσει τα φώτα της δημοσιότητας.
Η κατασκευή ενός έργου αποτελεί μια εφάπαξ δαπάνη που μπορούσε να εξασφαλιστεί από κάποια πηγή, κάτι το οποίο η μνημονιακή πολιτική κατέστησε πλέον δύσκολο. Ενα κτήριο, ένα γήπεδο, ένα σχολείο, ένας κοινόχρηστος χώρος δεν είναι δυνατόν να μείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Χρειάζεται προσωπικό για τη λειτουργία τους, χρήματα για τη συντήρηση και διαρκή ανανέωση του εξοπλισμού. Και ενώ την εφάπαξ δαπάνη την πλήρωνε το Δημόσιο, το κόστος συντήρησης θα έπρεπε να αναλάβει ο δήμος. Οι θεσμοθετημένοι πόροι όμως δεν αυξάνονταν ανάλογα με το… μέγεθος των έργων, ενώ είχε αρχίσει να παίρνει έκταση η μεταφορά αρμοδιοτήτων με απλή λογιστική μεταφορά πόρων.
Αν αυτό είχε μια γενική ισχύ σε ολόκληρη τη χώρα, στην πόλη της Καλαμάτας έπαιρνε ιδιαίτερη έκταση, ανάλογη με τον κοινωνικό εξοπλισμό που δημιουργήθηκε τη μετασεισμική περίοδο αλλά και των έργων που ακολούθησαν για αρκετά χρόνια στη συνέχεια. Σταδιακά φθάσαμε στο σημείο να αδυνατεί ο δήμος να παρέμβει αποφασιστικά σε αυτό τον τομέα και δυστυχώς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Τα προβλήματα είναι ορατά εδώ και πολύ καιρό σε κτήρια και εγκαταστάσεις, ενώ "αγκάθι" αποτελεί και η λειτουργία του Μεγάρου Χορού όταν αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει. Το "κούρεμα" των εσόδων παίρνει πλέον δραματικές διαστάσεις και η συντήρηση θα καταστεί εξαιρετικά προβληματική.
Πρόκειται για ένα θέμα που συνήθως προσπερνούσαν οι δημοτικοί παράγοντες, όμως τώρα είναι υποχρεωμένοι να το δουν από μηδενική βάση και να σχεδιάσουν τη σωτηρία αυτού που υπάρχει. Γιατί δεν είναι δεδομένη και χρειάζεται αγώνας για να κρατηθεί το "κεκτημένο" του κοινωνικού εξοπλισμού.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr