Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 14:34

Η πυρκαγιά στο θέατρο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Η καταστροφική πυρκαγιά στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου προκάλεσε συγκίνηση στην πόλη και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που άγγιξε ο θεσμός στην πολύχρονη λειτουργία του. Μετά από 30 χρόνια το Δημοτικό Θέατρο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης στην Καλαμάτα. Για πολλά χρόνια αποτέλεσε σπουδαίο πρεσβευτή καλλιτεχνικής δημιουργίας και σηματοδότησε την "πολιτιστική άνοιξη" των νεότερων χρόνων. Παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν και έχουν διατυπωθεί από διάφορες πλευρές σε όλη αυτή τη διαδρομή και για διάφορα θέματα, χωρίς καμία αμφισβήτηση το Δημοτικό Θέατρο άσκησε σοβαρή επίδραση σε γενιές νέων ανθρώπων. Επαιξε σοβαρό ρόλο στη θεατρική εκπαίδευση των πολιτών και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την άνθηση των αξιόλογων ερασιτεχνικών σχημάτων.
Αυτός ο σύντομος "απολογισμός" δικαιολογεί τη συγκίνηση αλλά και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια διάσωσης των πολύτιμων υλικών. Υπάλληλοι του θεάτρου αλλά και πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο εκείνο, έσπευσαν με κίνδυνο της ζωής τους να απομακρύνουν το πολύτιμο υλικό που είναι αποθηκευμένο στις ντουλάπες του. Και αφού το προφύλαξαν από τις φλόγες την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη να τις κρατήσουν μακριά, φρόντισαν στη συνέχεια να το περιφρουρήσουν από κλοπές και να το τακτοποιήσουν στη θέση του. Ενα πολύτιμο "μουσείο" από κοστούμια και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε δεκάδες παραστάσεις, έμεινε παρακαταθήκη στην πόλη.
Πέρα από αυτά όμως, θα ήταν παράλειψη αν δεν τονίζαμε ότι ο μηχανισμός του δήμου κινήθηκε ταχύτατα για την αποκατάσταση των ζημιών και μάλιστα εκ των ενόντων. Η προσπάθεια να επαναλειτουγήσει άμεσα η Κεντρική Σκηνή είναι μια αξιοπρόσεκτη ενέργεια, όπως και η προσωπική παρουσία του αντιδημάρχου Χρ. Ριζά στις εργασίες που άρχισαν αμέσως. Και θα σημειώναμε ακόμη ότι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν τόσο οι πολίτες όσο και οι δημοτικές υπηρεσίες, δείχνει ότι το Δημοτικό Θέατρο έχει βαθιές ρίζες. Πολλοί πιστεύουν σε αυτό ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουν τις δραστηριότητές του και θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει τη λειτουργία του αλλά να επεκτείνει τη δράση του ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς.
Ο αρχικός τίτλος του θεάτρου παραπέμπει… στο μέλλον του: Περιφερειακό Δημοτικό Θέατρο. Ως τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει και να σταθεί, κρατώντας ως έδρα την Καλαμάτα και επεκτείνοντας τη δράση του σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας. Μια τέτοια προοπτική γίνεται ακόμη περισσότερο εφικτή καθώς ο αυτοκινητόδρομος μειώνει τις αποστάσεις και διευκολύνει ακόμη και τις ημερήσιες μετακινήσεις. Ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση με την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου, δίνει τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης αυτού του εγχειρήματος μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
Κάποιοι ενδεχομένως αντιλαμβάνονται αυτή την υπόθεση ως μια προσπάθεια "διάσωσης" του Δημοτικού Θεάτρου. Αναμφισβήτητα υπάρχει και αυτή η πλευρά, υπάρχει όμως και η ανάγκη πολιτιστικής δημιουργίας στην περιφέρεια η οποία κινδυνεύει από την πυρκαγιά που κατακαίει τους δημόσιους θεσμούς. Αν το θέατρο δεν πάρει περιφερειακή διάσταση, πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν για την πόλη και σπουδαία παρένθεση στην ιστορία της.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr