Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 11:52

Μειώνοντας τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



"Μειώνοντας τα σκουπίδια μας: Λύσεις και προτάσεις" είναι το θέμα εκδήλωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μεσσήνη και ασφαλώς παρουσιάζει ενδιαφέρον. Αυτό πηγάζει από το γεγονός πως όλο και περισσότεροι δήμοι "φλερτάρουν" με την ιδέα της κομποστοποίησης που αποτελεί και τη μοναδική οικονομικά συμφέρουσα και περιβαλλοντικά αποδεκτή μέθοδο διαχείρισης των σκουπιδιών. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μέρος σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος που εξελίσσεται με τη συμμετοχή του δικτύου αυτοδιοίκησης "Εύξεινη Πόλη", του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Στην "Εύξεινη Πόλη" συμμετείχε ο Δήμος Ιθώμης του οποίου… φυσικός κληρονόμος είναι ο Δήμος Μεσσήνης και ως εκ τούτου φαίνεται πως προκύπτει η εκδήλωση.
Εδώ και πολύ καιρό, από τη στήλη προβάλλουμε σταθερά την ανάγκη να γίνει "κίνημα" η μείωση των σκουπιδιών. Αυτή μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση και στην προσπάθεια να γίνει η δική μας αδιαφορία πηγή πλουτισμού για τη βιομηχανία των σκουπιδιών. Πρέπει και μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον όγκο των σκουπιδιών που παράγουμε είτε αυτά αφορούν ανακυκλώσιμα υλικά, είτε οργανικά. Μπορούμε να επιστρέψουμε στο διχτάκι για τα ψώνια, να μειώσουμε τις πλαστικές σακούλες, τα περιττά περιτυλίγματα και ό, τι σηματοδοτεί την (υπερ)καταναλωτική λογική. Μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα υλικά που θα περάσουν από αυτό το πρώτο φίλτρο. Οφείλουμε να μηδενίσουμε την απόρριψη τροφίμων στους κάδους. Και έχουμε τη δυνατότητα να κομποστοποιήσουμε τα ελαχιστοποιημένα υπολείμματα τροφών.
Πρόκειται για απλές καθημερινές κινήσεις που είναι… στα μέτρα των πολιτών αλλά μπλοκάρονται από τη νοοτροπία και τη δύναμη αδράνειας: Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που βλέπουν πλέον αυτή την αναγκαιότητα, αλλά λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να το κάνουν πράξη. Αυτό όμως ήδη πληρώνεται σε δημοτικά τέλη και θα πληρωθεί πολύ ακριβότερα όταν θα γίνει εργοστάσιο για να καίει την αδιαφορία μας παράγοντας πλούτο για τους ιδιοκτήτες του.
Οι ημερίδες έχουν το ενδιαφέρον τους, στην πράξη όμως δεν προσφέρουν τίποτε αν τα όσα διαλαμβάνονται σε αυτές δεν γίνουν υπόθεση της κοινωνίας. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν της δραστηριότητας των δήμων οι οποίοι πρέπει να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ενημερώσουν, να πείσουν και να διευκολύνουν τους πολίτες σε αυτή την κατεύθυνση. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να φθάσουν οι δημοτικοί παράγοντες στο κάθε σπίτι και να εξηγήσουν πώς έχουν τα πράγματα. Καλά είναι τα φυλλάδια, οι διαφημίσεις και τα… φιλοπεριβαλλοντικά κηρύγματα, όμως οι πράξεις είναι αυτές που μπορεί να πείσουν. Να πάρουν οι δημοτικοί παράγοντες πρώτοι τους κομποστοποιητές για να τους εγκαταστήσουν σε μπαλκόνια και κήπους. Να οργανώσουν πειραματικά σε επιλεγμένες γειτονιές την κομποστοποίηση με "κοινοτικούς" κομποστοποιητές σε δημόσιους χώρους και πλήρες σύστημα ανακύκλωσης. Να επιλέξουν ως δημοτική πολιτική την μέθοδο αυτή αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη και διεκδικώντας τα απαραίτητα κονδύλια από τα Κοινοτικά προγράμματα.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την επιστροφή στο χωριό. Χρήσιμο θα ήταν να θυμηθούμε και την πλήρη ανακύκλωση των υλικών στο χωριό μέσα από την καθημερινότητα της οικιακής οικονομίας. Αλλά και το γεγονός ότι τα χωριά βρώμισαν από τότε που… εμφανίστηκαν οι κάδοι ως συνοδοί ενός καταναλωτισμού που διέλυσε και την οικιακή οικονομία.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr