Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 23:14

Λίγο πριν την κάλπη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Τελευταίες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, και οι μονομάχοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να… συγκρατήσουν αυτό που πήραν, να πείσουν τους… ανέστιους και να διεμβολίσουν τον αντίπαλο. Θεμιτή επιδίωξη, αρκεί να γίνεται και με τρόπους συμβατούς με στοιχειώδεις αρχές. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι "συμβουλάτορες" έχουν ξεφύγει εντελώς. Αν ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τον αντίπαλο εκφράζει και τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί ο υποψήφιος, ανεπιφύλακτα χρειάζεται... μαύρο - όσο μαύρη είναι κι η προπαγάνδα τους.

Αυτά βέβαια, στον... δημόσιο χώρο. Γιατί πίσω από τις κουρτίνες ξετυλίγεται μια αδυσώπητη μάχη σε ορισμένες περιπτώσεις, με θύμα τους πολίτες που αμφισβητούν τους μηχανισμούς και απορρίπτουν τους εκλεκτούς της ηγεσίας. "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" κατά τη γνωστή έκφραση, αλλά εδώ το πράγμα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που αποτελεί στροφή στο παρελθόν - σε πλήρη αναντιστοιχία με το μέλλον που σηματοδοτούν εκ των πραγμάτων οι νέοι θεσμοί.

Στόχος των μονομάχων που συνεχίζουν σε διάφορα επίπεδα στο δεύτερο γύρο είναι οι ψήφοι αυτών που… έμειναν απέξω. Υπάρχει μια κατηγορία σχηματισμών με μικρά ποσοστά, οι οποίοι εκφράζουν μια μεγάλη γκάμα αντιλήψεων "ίσης απόστασης". Με δεδομένες τις συνθήκες αυτή η στάση είναι αναμενόμενη, όπως κι αν διατυπώνεται (λευκό ή άκυρο, ψήφος κατά συνείδηση ή με βάση τα προγράμματα κ.λπ.). Η υπερβολή βρίσκεται σε μια υποβόσκουσα αντίληψη ότι οι πολίτες που επέλεξαν τον έναν ή τον άλλο συνδυασμό το έκαναν γιατί συμφωνούν απολύτως με την πολιτική του και, τέλος πάντων, περιμένουν τη… φωτισμένη ηγεσία του για να τους δώσει γραμμή.

Η αλήθεια είναι πως η εκτίναξη ορισμένων συνδυασμών έχει να κάνει το χαρακτήρα των εκλογών, τους υποψηφίους και άλλα στοιχεία, τα οποία ελαχίστως λαμβάνονται υπόψη ορισμένες φορές. Ενα σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων έχει… ξεχάσει αυτόν το συνδυασμό που ψήφισε, αμέσως μετά την έξοδο από το εκλογικό κέντρο. Και στον δεύτερο γύρο θα αποφασίσει με βάση τα δικά του κριτήρια.

Με τον ίδιο τρόπο απελευθερώνεται ένα σημαντικό τμήμα αυτών που επέλεξαν στον πρώτο γύρο συνδυασμούς με βάση τους υποψήφιους. Ετσι ανακατανέμονται ψήφοι και ποσοστά, κι ο βαθμός βεβαιότητας μειώνεται σε σημείο επικίνδυνο για όσους… αποκοιμηθούν στα ποσοστά τους.

Η επιλογή του δεύτερου γύρου έχει πλέον περισσότερο τοπικά χαρακτηριστικά. Θα παίξουν σημαντικό ρόλο, όχι τόσο οι δημόσιες υποδείξεις, όσο ο τρόπος με τον οποίο θα εισπράξουν τον… βομβαρδισμό παροτρύνσεων οι ψηφοφόροι. Το κατά πόσο θα ξεχωρίσουν το "κόμμα" από τον "ικανό". Το πώς θα ζυγίσουν τα συμφέροντα που εκφράζουν κάποιοι ή τις συνέπειες που μπορεί να έχει είτε η μια είτε η άλλη επιλογή τους.

Στον εκβιασμό του δεύτερου γύρου ο πολίτης οφείλει, όπως έκανε και στον πρώτο, να επιδείξει ψυχραιμία. Να περιορίσει τη λειτουργία του θυμικού και να απαλλαγεί από την ψυχολογία του χαμένου. Λογική απαραίτητη ακόμη και για να επιλέξει συνειδητά -κι όχι κατόπιν υποδείξεως- μέχρι και το άκυρο.

Στις τοπικές εκλογές δεν κρίνεται το μέλλον των κομμάτων, αλλά το δικό μας.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:55