Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010 02:37

Αυλαία και από αύριο δουλειά για ομαλή μετάβαση στον "Καλλικράτη"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Πέφτει η αυλαία σήμερα σε μια αναμέτρηση η οποία είχε σημαντικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες καθώς οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης και ανησυχούν για το μέλλον. Κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος κατά πόσον τα στοιχεία αυτά επηρέασαν τη στάση των πολιτών. Το σίγουρο όμως είναι πως όπου δόθηκε η δυνατότητα έδειξαν προτίμηση τόσο σε συνδυασμούς οι οποίοι εμφανίστηκαν ως ανεξάρτητοι, όσο και σε νέα πρόσωπα ή φορείς αντιλήψεων πέρα από τα στερεότυπα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, το 72% αυτών που συμμετέχουν δηλώνουν ανεξάρτητοι. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως ενδεικτικό καθώς ανεξάρτητος από… ανεξάρτητο διαφέρει και ενδεχομένως κάπου υπάρχουν… καμουφλαρισμένα χρίσματα ή και εσωκομματικές διαμάχες. Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται ότι οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τα χρίσματα, τους επαγγελματίες της αυτοδιοίκησης, τις ανέξοδες υποσχέσεις και πολλά ακόμη στοιχεία που συνεχίζουν να συνοδεύουν την στάση των κομμάτων απέναντι στην αυτοδιοίκηση.
Ολα αυτά ξετυλίγονται με υπόστρωμα την απαξίωση του πολιτικού συστήματος ως συνέπεια του καταλογισμού ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Κάποιοι θα περίμεναν πολύ μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις από τις επιλογές των κομμάτων εξουσίας, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Και αυτό γιατί στο υπόλοιπο του πολιτικού τόξου εμφανίζεται έλλειμμα τουλάχιστον πολιτικής αξιοπιστίας και δεν μπορεί να πείσει κανένας ότι υπάρχει άλλη λύση. Αλλά και γιατί οι μηχανισμοί των δύο μεγάλων κομμάτων  συνεπικουρούμενοι (και καθοδηγούμενοι ενίοτε) από την τηλεοπτική αυτοκρατορία της πολιτικής ποταπότητας, παραμένουν ακόμη ισχυροί και ασκούν σημαντική επίδραση στην τελική στάση των πολιτών.
Ολα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν, οι πολίτες οδεύουν για δεύτερη φορά στις κάλπες και αργά το βράδυ θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι αυτοί που θα διαφεντέψουν τις τύχες των πολιτών στους δήμους και τις περιφέρειες. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της μετάβασης προς τον "Καλλικράτη" εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης που περιορίζει το "οξυγόνο" των χρηματοδοτήσεων μέχρις ασφυξίας. Μαζί με την αυλαία θα πέσουν και οι… υποσχέσεις, καθώς όλοι στην προεκλογική περίοδο εμφανίστηκαν περίπου ως… θαυματοποιοί που κατέχουν το μυστικό του πολλαπλασιασμού των ιχθύων. Οι νέοι τοπικοί άρχοντες θα κληθούν να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου πρωτίστως να ετοιμάσουν ένα σχέδιο οργάνωσης των υπηρεσιών από την 1η Ιανουαρίου έτσι ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται αλλά και από τις θεσμικές ελλείψεις που δημιουργούν προβλήματα συνέχειας στην παροχή των υπηρεσιών. Αυτή η πλευρά δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί καθώς η παράδοση-παραλαβή την 1η Ιανουαρίου θα γίνει για περισσότερους από έναν δήμους κατά περίπτωση και οι νέες δημοτικές αρχές θα πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζουν τι προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν και ποιες δυνατότητες υπάρχουν.
Ολες οι δυνάμεις οφείλουν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση καταθέτοντας σκέψεις και ιδέες, τη δική τους άποψη γι’ αυτή την ιστορία. Η μετάβαση θα πρέπει να γίνει χωρίς μεγάλους κλυδωνισμούς. Η οργάνωση είναι ευθύνη των νέων διοικήσεων αλλά θα χρειαστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση έτσι ώστε να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε μια υπόθεση που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αξιοκρατία και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:54