Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 18:34

Η τοπική ιστορία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Από τη στήλη αυτή έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές την ανάγκη γνώσης και προβολής της τοπικής ιστορίας. Στο μυαλό των περισσότερων πολιτών η λέξη "ιστορία" συνδέεται με πρόσωπα ηρώων και κάποια γεγονότα ενδεχομένως, τα οποία περιλαμβάνονται στα σχολικά εγχειρίδια και αναφέρονται με κάθε ευκαιρία. Ομως η ιστορία είναι κάτι πολύ ευρύτερο και συνδέεται με το σύνολο της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου στη διαδρομή του μέσα στο χρόνο. Αυτό το εύρος είναι άγνωστο και εκπλήσσει πολλούς όταν το αντιλαμβάνονται.
Η αναφορά είναι σε εμπειρικό επίπεδο καθώς από την άποψη της θεωρίας το θέμα είναι αντικείμενο διαρκών συζητήσεων, διαφορετικών προσεγγίσεων αλλά και συγκρούσεων ανάλογα με τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο κάθε ερευνητής. Εν προκειμένω σε πρώτη ανάγνωση ενδιαφέρει το ιστορικό γεγονός και όχι η ερμηνεία του η οποία μπορεί να γίνει από διαφορετική σκοπιά.
Αυτό που διαπιστώνεται σε κάθε ευκαιρία είναι το γεγονός ότι οι πολίτες αγνοούν απλά πράγματα που έχουν συμβεί στον περιοχή και έχουν σχέση ακόμη και με την καθημερινότητά τους. Ταυτοχρόνως όμως διαπιστώνεται και το ενδιαφέρον τους να μάθουν πράγματα τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια πολλοί προσπερνούσαν αδιάφορα.
Είχα προσωπικά την ευκαιρία να "επικαιροποιήσω" αυτές τις διαπιστώσεις με αφορμή ορισμένα κείμενα για την πόλη που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα. Με πλέον χαρακτηριστικό δείκτη τον πολύ μεγάλο αριθμό επισκέψεων στην ιστοσελίδα της εφημερίδας όπου και αναρτήθηκαν (πάνω από 1.000 επισκέψεις για την κεντρική πλατεία και αυξάνονται καθημερινά). Εδώ και χρόνια επαναλαμβάνουμε διαρκώς από αυτή τη στήλη την ανάγκη να βρεθούν τρόποι έτσι ώστε οι νέοι κυρίως άνθρωποι να μάθουν την ιστορία του τόπου "ζωντανά" και μέσα από αυτή να συνειδητοποιήσουν τις γενικεύσεις που συναντούν στα σχολικά βιβλία.
Εδώ και 15 χρόνια έχουμε θέσει ένα θέμα διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία ως ξεχωριστής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εχουμε ακούσει υποσχέσεις επί υποσχέσεων, κάποτε συγκροτήθηκαν και ομάδες εκπαιδευτικών αν δεν μας απατά η μνήμη μας, αλλά δεν υπήρξε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Υποστηρίξαμε την ανάγκη οι εκπαιδευτικές εκδρομές να έχουν και τέτοιο χαρακτήρα αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Υπήρξαν μόνον ορισμένες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών στο πλαίσιο προγραμμάτων που έφεραν πιο κοντά τα παιδιά στην ιστορική πραγματικότητα της πόλης και την εξέλιξή της.
Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν, να οργανωθούν με ελκτικό τρόπο και να κινήσουν το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων. Από αυτό τον προβληματισμό δεν πρέπει να λείπει ο δήμος που χρειάζεται να σκεφθεί τον τρόπο οργάνωσης πολιτιστικών περιπάτων στην πόλη για εκείνους που θα ήθελαν να μάθουν στοιχεία της ιστορίας της: Εκκλησιαστικά μνημεία, διατηρητέα κτήρια, πλατείες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδέες για τέτοιες… γνωριμίες με το παρελθόν.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr