Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 07:31

Στην επικαιρότητα το αεροδρόμιο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας "Guardian" σχετικά με την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με την Αγγλία και αναδεικνύει πλευρές της ιστορίας των υποδομών που θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από τους τοπικούς φορείς.
Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με το ίδιο το αεροδρόμιο: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην ημερήσια διάταξη έχει τεθεί το θέμα της αναβάθμισης που περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες με σαφήνεια έχουν προσδιοριστεί από μελέτη που έχει εκπονήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Δυστυχώς η υπόθεση αυτή έχει τεθεί στο αρχείο των υποσχέσεων και ακόμη φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Βασικός λόγος ότι ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσει την υπόθεση μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό. Δίνει πλήθος υποσχέσεων για τις υποδομές στο αεροδρόμιο της Μεσσηνίας, οι οποίες παραμένουν στα χαρτιά. Ο λόγος είναι προφανής: Η δαπάνη σημαντικών ποσών για έναν σύγχρονο αερολιμένα θα αδυνάτιζε τη βασική επιδίωξη του κ. Τατούλη για αρκαδικό αεροδρόμιο. Η σιωπή των συμβούλων της παράταξής του από τη Μεσσηνία μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί.
Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τη διαφημιστική υποστήριξη του δρομολογίου καθώς η Σπάρτη υπάρχει πολύ ψηλά στη λίστα των προορισμών της αεροπορικής εταιρείας που εκτελεί το δρομολόγιο. Το γεγονός αυτό θέτει επί τάπητος το ζήτημα κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρο-Σπάρτη, η οποία παρά τις διαβεβαιώσεις δεν θα πρέπει να θεωρείται και δεδομένη. Οταν ο χρόνος της διαδρομής από το αεροδρόμιο μέχρι τη Σπάρτη περιοριστεί σε λίγο παραπάνω από 30 λεπτά, το ταξίδι θα γίνει ακόμη περισσότερο ελκυστικό και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα αποδειχθεί σημαντικό για τον τουρισμό και της Λακωνίας.
Το τρίτο ζήτημα σχετίζεται με ένα ανάλογο θέμα: Εξίσου ελκυστική για τον αρχαιολογικό τουρισμό είναι η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η Ολυμπία Οδός και να μην σταματήσει στην Πάτρα για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών και των τραπεζών.
Ολα αυτά δείχνουν ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο και παράγοντα ανάπτυξης για μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας αλλά και της Πελοποννήσου. Αυτό προϋποθέτει όμως να είναι σε θέση το ίδιο να "σηκώσει" τη ζήτηση και να υπάρχουν οι υποδομές για γρήγορη προσπέλαση στο εσωτερικό του νομού και προς τους όμορους. Το πλαίσιο των στόχων και των διεκδικήσεων είναι σαφές, καιρός είναι να αντιληφθούν το ρόλο τους οι παράγοντες της Μεσσηνίας.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 20:25