Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 21:43

Αντιδήμαρχοι και συμβούλια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι εκλογές τελείωσαν, ο Δεκέμβριος προχωρεί… ακάθεκτος και το παρασκήνιο πάει σύννεφο. Βλέπετε έχουμε προέδρους, αντιδημάρχους και πάει λέγοντας. Τώρα με τους αντιδημάρχους υπάρχει και ένας σχετικός… πονοκέφαλος καθώς ο νόμος πλέον ορίζει ότι η θητεία τους δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2,5 ετών. Πράγμα που σημαίνει ότι καταργείται το… ροτέισον ανά χρόνο (και μερικές φορές… εξάμηνο) για να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Ενώ παράλληλα αυτή τη φορά η δημοτική θητεία δεν θα είναι 5 αλλά 3,5 χρόνια, καθώς οι δημοτικές θα γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές. Επομένως η δεύτερη σειρά αντιδημάρχων θα θητεύσει μόνον… 1 χρόνο και επομένως όλοι θα ζητούν αντιδημαρχία στην πρώτη σειρά. Βεβαίως υπάρχουν και τα… γνωστά κόλπα με τις παραιτήσεις για παράδειγμα που υπογράφουν από τώρα οι αντιδήμαρχοι και τις κρατάει… ενέχυρο ο δήμαρχος. Αλλά και το παραθυράκι του νόμου που δίνει τη δυνατότητα να ανακαλείται ο αντιδήμαρχος "με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου".
Ενδιαφέρον έχει και ο αριθμός των αντιδημάρχων που προσδιορίζεται από δύο παραμέτρους: Τον πληθυσμό και τον αριθμό των συνενουμένων δημοτικών ενοτήτων. Με βάση το νόμο σε δήμους με πληθυσμό από 5.000 μέχρι 20.000 κατοίκους ορίζονται έως 4 αντιδήμαρχοι, από 20.001 μέχρι 50.000 έως 5 αντιδήμαρχοι και σε δήμους από 50.001 μέχρι 100.000 έως 6 αντιδήμαρχοι. Εχουμε και… δώρο αντιδημάρχους 1 αν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από 5 έως 7 και 2 αν οι δημοτικές ενότητες είναι από 8 έως 9. Με βάση τα στοιχεία αυτά ο ανώτερος αριθμός αντιδημάρχων θα είναι: 4 στο Δήμο Δυτ. Μάνης, 6 στο Δήμο Καλαμάτας, 7 στο Δήμο Μεσσήνης, 5 στο Δήμο Οιχαλίας, 6 στο Δήμο Πύλου και 6 στο Δήμο Τριφυλίας.
Ενα νέο στοιχείο το οποίο υπεισέρχεται στη λειτουργία των νέων δήμων είναι η λεγόμενη Εκτελεστική Επιτροπή η οποία είναι κάτι σαν μικρό… Υπουργικό Συμβούλιο. Συμμετέχουν σε αυτή ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι, περιστασιακά οι πρόεδροι τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων εφόσον το συζητούμενο θέμα αφορά στην περιφέρεια ευθύνης τους. Ουσιαστικά εισηγείται και αποφασίζει για τα πάντα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το οποίο θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα με προφανή κίνδυνο για ορισμένους δήμους που οι πλειοψηφίες θέλουν να… ξεφορτωθούν τις μειοψηφίες, να περιοριστεί ο αριθμός των συνεδριάσεων στο "τουλάχιστον".
Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν δύο στοιχεία:
1. Καθιερώνεται διακοσμητικό προεδρείο και με τη… βούλα του νόμου στο οποίο ο πρόεδρος προέρχεται από την πλειοψηφία, ο αντιπρόεδρος από την μείζονα μειοψηφία και ο γραμματέας από τις υπόλοιπες μειοψηφίες (και εφόσον δεν υπάρχουν από την πλειοψηφία). Η ημερήσια διάταξη όμως καταρτίζεται από τον πρόεδρο, πράγμα που σημαίνει ότι οι άλλοι δύο απλώς πιάνουν τις… καρέκλες του προεδρείου στη συνεδρίαση.
2. Ο νόμος περιλαμβάνει και ένα μικρό σχέδιο κανονισμού στο οποίο θα πρέπει να εναρμονιστούν οι κανονισμοί λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Και ορίζει με σαφήνεια κάτι πολύ σημαντικό για τη συνήθη… χάβρα των συνεδριάσεων: Μιλούν στη συνεδρίαση δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής παρατάξεων και ειδικοί αγορητές ανά θέμα που ορίζονται πριν από την έναρξη. Εγγράφονται ως ομιλητές οι δημοτικοί σύμβουλοι που θέλουν να πάρουν το λόγο, ενώ επιβάλλονται χρονικοί περιορισμοί για όλους -από το δήμαρχο μέχρι τον απλό δημοτικό σύμβουλο- που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κανονισμό. Σε επόμενα σημειώματα θα δούμε και τις υπόλοιπες αλλαγές που φέρνει ο "Καλλικράτης" στην πολιτική διεύθυνση του δήμου.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:51

NEWSLETTER