Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 01:31

Ηρθαν και οι… βροχές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οπως ήταν λογικό και… αναμενόμενο άρχισε να βρέχει. Χειμώνας είναι πλέον, το φυσιολογικό είναι βροχή και κρύο, όλοι θα πρέπει να προγραμματισθούν με… αυτό το σχέδιο. Αν όμως πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα τώρα οι πολίτες, θα έπρεπε ήδη να έχουν προσαρμοσθεί στην ιδέα οι τοπικοί παράγοντες. Οπως γίνεται αντιληπτό, η αναφορά έχει να κάνει με την υπόθεση των πλημμυρών εξ αιτίας των οποίων μπορεί να κινδυνεύσουν άνθρωποι και ιδιοκτησίες. Η συνήθης ερμηνεία των καταστροφών ως συνήθως είναι τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" όπως ονομάζονται ορισμένες φορές και οι φυσιολογικές βροχοπτώσεις για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Η κύρια αιτία όμως είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και μάλιστα από διπλή σκοπιά: Αλλες φορές γιατί επεμβαίνει βάναυσα στη φύση και άλλες φορές γιατί δεν παίρνει τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα έτσι ώστε να διατηρούνται καθαροί οι δρόμοι απορροής των νερών της βροχής.

Η πρώτη κατηγορία επεμβάσεων άνθισε παλαιότερες εποχές, αλλά κατά πως δείχνουν τα πράγματα ακόμη και σήμερα αποτελεί συνήθη πρακτική καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά οριοθέτηση των ρεμάτων με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά το εύρος που διαμόρφωσε η φύση μέσα από τους αιώνες και πολλές φορές αυτά να μετατρέπονται σε δρόμους (δευτερεύοντες ή ακόμη και κύριους). Τρόπος για να αποφύγουν την πλημμύρα οι… δράστες εφόσον η φύση αποφασίσει να διεκδικήσει το… δίκιο της, δύσκολα μπορεί να βρεθεί. Το κακό όμως είναι πως μαζί με τους υπεύθυνους των παραβιάσεων την πληρώνουν πολλές φορές και άφταιγοι. Η δουλειά των δήμων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αποτρέψουν την καταπάτηση ρεμάτων, χαντακιών και άλλων αγωγών απορροής νερών της βροχής. Και σε πολλές περιπτώσεις η συνήθης πρακτική είναι τα "κλειστά μάτια" εκτός και αν φθάσει καμία καταγγελία (την οποία οι αρμόδιοι τις περισσότερες φορές την θέλουν και επώνυμη).

Η δεύτερη κατηγορία επεμβάσεων είναι και η περισσότερο κρίσιμη αφού υπάρχει τρόπος να προληφθεί το κακό, καθώς τα εμπόδια που υπάρχουν δεν είναι ανυπέρβλητα ή… παλεύονται. Και αυτό γιατί έχουν να κάνουν με αμέλεια, έλλειψη ιεράρχησης αναγκών, σχεδιασμό και… χρηματοδότηση.

Αμέλεια υπάρχει και μπορεί να αποδειχθεί "εγκληματική" με την πολιτική έννοια του όρου, καθώς πολλοί τοπικοί παράγοντες υποτιμούν τους κινδύνους και αδιαφορούν μέχρι τώρα για έργα τα οποία γενικώς δεν φέρνουν ψήφους αλλά αν δεν γίνουν μπορεί να φέρουν την καταστροφή. Συναφής με αυτό είναι η έλλειψη της ιεράρχησης των αναγκών αλλά και ο σχεδιασμός για τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Οσο για τις χρηματοδοτήσεις ασφαλώς δεν τρέχουν και τα χρήματα από τα… μπατζάκια, όμως δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσεις κάποιο ποσό για την εκτέλεση έργου αν δεν το κυνηγήσεις. Η αλληλογραφία είναι καλή για… κορνιζάρισμα και για πολιτική αν συμβεί το κακό. Και οι τοπικοί παράγοντες έχουν μάθει πολύ καλά αυτό το… σπορ, αλλά έχουν ξεγράψει τη λέξη "διεκδίκηση".

Με τούτα και με τ’ άλλα φθάνουμε στις διαπιστώσεις ότι ο Νέδοντας αποτελεί απειλή, πως τα αντιπλημμυρικά της Ανω Μεσσηνίας έχουν ξεχαστεί, ο καθαρισμός του Παμίσου είναι στα αζήτητα και πάει λέγοντας. Και οι άρχοντες των καλλικρατικών δήμων θα βρεθούν σε λίγες ημέρες με την απειλή στην πόρτα τους. Ας φροντίσουν ενωρίτερα για κάποια πράγματα, μήπως καταφέρουν και περιορίσουν τους κινδύνους.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:40