Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 20:13

Το απόλυτο… μπάχαλο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να εισπράττει ο Δήμος Καλαμάτας από τα δημοτικά πάρκινγκ, το βέβαιο είναι πλέον ότι τόσον καιρό μετά την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Καλαμάτας επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Οι δημοτικοί αστυνομικοί φροντίζουν συνεχώς για τα έσοδα του δήμου ελέγχοντας τους… τζαμπατζήδες, αλλά σε όλους τους δρόμους ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, παρκάρει όπου και όπως τον βολεύει και ουδείς ασχολείται με το θέμα αυτό.
Πρόκειται για την αποθέωση της υποκρισίας σχετικά με το ενδιαφέρον για την πόλη και τους πολίτες. Ο δήμος έχει κρατήσει το "φιλέτο" των χώρων στάθμευσης προσπαθώντας να εισπράξει χρήματα για τα ταμεία του κι έχει αφήσει δρόμους, πεζοδρόμια και γέφυρες στο έλεος της επέλασης των… τροχοφόρων. Δεν γνωρίζουμε αν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού αυτή η πατέντα, εκείνο όμως για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι πως έχουν πλέον εξαφανιστεί και τα τελευταία ίχνη λογικής σε αυτή την υπόθεση.
Ο δήμος επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρει μέτρα, τα οποία όμως θα εφαρμοστούν με προειδοποιήσεις και με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα στη συνέχεια, για να βελτιωθεί στοιχειωδώς η ζωή στην πόλη. Το πρώτο μέτρο είναι η εκτεταμένη αναθεώρηση της σήμανσης ώστε να προσαρμοστούν οι προ… 20ετίας ρυθμίσεις στη νέα κατάσταση και τις ανάγκες που δημιουργούνται. Και παράλληλα, μια εκστρατεία ενημέρωσης των οδηγών και προειδοποίησης για την αυστηρή εφαρμογή των όσων προβλέπουν η σήμανση και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν δρόμοι στους οποίους παρά την απαγόρευση παρκάρουν αυτοκίνητα και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας "σωλήνας" από τον οποίο θα πρέπει να περάσουν οι υπόλοιποι. Οπως επίσης το να παρκάρουν αυτοκίνητα σε ράμπες, διαβάσεις πεζών και ποδηλατόδρομους δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους χρήστες αυτών των υποδομών. Είναι αδιανόητο να ρισκάρεις για να διασχίσεις μια διασταύρωση επειδή σου κλείνει την ορατότητα ένα φορτηγό. Δεν μπορεί επίσης να συνεχιστεί η κατάσταση με τα αυτοκίνητα που καβαλάνε τα πεζοδρόμια, υποχρεώνοντας τους πεζούς να κατέβουν στο οδόστρωμα.
Ατελείωτος ο κατάλογος των όσων συμβαίνουν στους δρόμους της Καλαμάτας και κάνουν δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων που κινούνται σε αυτή - και ο δήμος θα πρέπει επιτέλους να πάψει να παριστάνει τον… αόμματο μπροστά στα όσα συμβαίνουν.
Οι όροι πρέπει να αντιστραφούν και ο δήμος να κάνει δύσκολη τη ζωή στα… αυτοκίνητα, αν θέλουμε να έχουμε ένα σχήμα προτεραιοτήτων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα φαρδύνει πεζοδρόμια δημιουργώντας ποδηλατόδρομους, θα κατασκευάσει "μάγουλα" στις επικίνδυνες γωνίες των διασταυρώσεων, θα πάρει σειρά μέτρων για το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα και κυρίως θα εφαρμόσει αυστηρά μέτρα σε βάρος εκείνων που παραβιάζουν τις ρυθμίσεις.
Ασφαλώς και πολλοί είναι εκείνοι που θα δυσφορήσουν γιατί έτσι έχουν μάθει ή έτσι τους βολεύει, πλην όμως η δουλειά του δήμου είναι να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και όχι να ενθαρρύνει την λογική των "πελατών" που δεν πρέπει να στεναχωρηθούν.

 


Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:39