Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 22:01

Οι πολίτες και τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αφορμή για το θέμα ο συνδυασμός εξαιρετικά δυσάρεστων εικόνων χθες το πρωί. Σε πάρα πολλά σημεία της Καλαμάτας πλέον τα σκουπίδια παραμένουν έκθετα στο δρόμο εδώ και ημέρες με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αισθητική της πόλης και κυρίως για την υγεία των πολιτών. Οι πολίτες με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σύνολο, θα έπρεπε να κάνουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να περιορίσουν τα σκουπίδια που βγάζουν από τα σπίτια τους. Δυστυχώς όχι μόνον δεν γίνεται αυτό, αλλά οι εικόνες που είδαμε είναι και ενδεικτικές της νοοτροπίας. Με ακραία αυτήν μιας κυρίας η οποία όχι μόνον κατέβασε τη σακούλα με τα σκουπίδια, αλλά προφανώς για να μην… κολλήσει μικρόβια, εκτόξευσε τη σακούλα από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο και φυσικά αυτή κύλησε στο δρόμο ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Μια τέτοια νοοτροπία και συμπεριφορά την πληρώνουν όλοι. Και την πληρώνουν τόσο περισσότερο, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός εκείνων οι οποίοι θεωρούν ότι τα δικά τους σκουπίδια είναι πρόβλημα που πρέπει να το λύσουν άλλοι. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία σκέφτεται με αυτό τον τρόπο και τα αποτελέσματα είναι ορατά στους δρόμους της πόλης.
Οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστια ευθύνη, καθώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν κατάφεραν να δώσουν μόνιμη λύση στην υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ασφαλώς ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις που πέρασαν και οι κρατικοί υπάλληλοι οι οποίοι κατόρθωσαν να μετατρέψουν την έννοια του "περιφερειακού σχεδιασμού" σε ένα κακόγουστο και ταυτοχρόνως πανάκριβο ανέκδοτο. Ο κόσμος έχει απόλυτο δίκιο που αγανακτεί με την εικόνα στους δρόμους της πόλης, αρκεί να μην ξεχνά ότι με την ψήφο του εκλέγει δημάρχους και κυβερνήσεις. Και ακόμη ότι "το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού" έχει διαχρονική σημασία.
Δεδομένων τούτων όμως δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι η συνολική ευθύνη είναι επιμερισμένη και οι πολίτες δεν είναι… υπεράνω υποψίας. Το επιβεβαιώνει η τραγική εικόνα των ανθρώπων που φθάνοντας στο όριο της εξαθλίωσης (και πολλές φορές ξεπερνώντας το), αναζητά τροφή στους κάδους. Και βρίσκει τροφή από εκείνα που οι πολίτες πετούν γιατί τους περισσεύουν και αν μείνουν δύο ημέρες στο δρόμο βρωμάει ο τόπος. Οταν αυτή η εικόνα δεν συγκλονίζει και κατ’ επέκταση δεν συνετίζει τους πολίτες από τον εθισμό στον καταναλωτισμό και την άσκοπη σπατάλη φυσικών (και χρηματικών) πόρων, τότε όλοι θα υποστούν τις συνέπειες.
Επιμένουμε ότι δεν έχει γίνει κατανοητό πως το τέλος των χωματερών ισοδυναμεί με άλμα των τελών και κάποια στιγμή οι δήμοι θα υποχρεωθούν να κλείσουν τα ελλείμματα που δημιουργεί η διαχείριση, βάζοντας ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη των πολιτών. Οι οποίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο περιορισμός του όγκου των σκουπιδιών, η ανακύκλωση, η αποθήκευση των σκουπιδιών για κάποιες ημέρες στο σπίτι είναι μονόδρομος για να μην βλέπουν σε λίγο καιρό λογαριασμούς δημοτικών τελών που θα προκαλούν… εγκεφαλικό. Η τσάμπα διαχείριση μας τελείωσε, όποια μέθοδος και αν εφαρμοστεί θα έχει πολύ μεγάλο κόστος. Και ο τρόπος να το μειώσουμε είναι αυτό που υποδείχθηκε προηγουμένως, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε πολλούς.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 13:02