Σάββατο, 05 Μαρτίου 2011 14:27

Τα πολεοδομικά στο προσκήνιο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ασφαλώς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει κάποιος με τα όσα συνέβησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Τόσο οι προπηλακισμοί όσο και ο τρόπος αντίδρασης δημοτικών παραγόντων είναι θλιβερά φαινόμενα που δεν δικαιολογούνται ούτε με την ένταση των στιγμών. Η καλύτερη λύση δεν πρόκειται να δοθεί υπό την απειλή επεισοδίων ούτε με προσωπικούς τσαμπουκάδες, αλλά με τη συγκρότηση πρότασης η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν αυτό δεν γίνει κατανοητό, δεν πρόκειται να υπάρξει θετική εξέλιξη, ακόμη κι αν ο δήμος προτείνει να ικανοποιηθούν τα πάντα.

Δυστυχώς από το δήμο δεν υπάρχει στρατηγική, και οι αρμόδιοι έχουν πελαγώσει στις αντιφάσεις τους. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση μέχρι σήμερα οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο, και τα περιθώρια ελιγμών έχουν στενέψει σημαντικά.

Γράφαμε και προχθές ότι υπήρχε ένα σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης ακόμη και δημοτικών συμβούλων, πολλοί από τους οποίους άλλα έταζαν κι άλλα ψήφιζαν χωρίς να το… γνωρίζουν. Και σε αυτό το θέμα δεν μπορεί παρά να υπάρχει απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής, η οποία έχει την εντολή να διευθύνει τις τύχες της περιοχής. Το κακό είναι ότι και σε αυτή τη φάση ακούγονται ανεύθυνα πράγματα από ορισμένους δημοτικούς παράγοντες, τα οποία αποπροσανατολίζουν αλλά και μπορεί να βλάψουν την υπόθεση.

Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τι είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων. Είναι π.χ. απολύτως ανεύθυνο να ακούγεται ότι θα προταθεί να ισχύει αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα - για τον απλούστατο λόγο ότι το Γενικό Πολεοδομικό εκπονείται για τον… ακριβώς αντίθετο λόγο. Αυτό από μόνο του καταργεί τη γνωστή ιστορία της εκτός σχεδίου δόμησης και θέτει άλλους κανόνες σε σχέση με αυτή.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που φαίνεται πως δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό (ή κάποιοι προσπαθούν να μεταθέσουν αλλού το πρόβλημα) είναι πως το χρονικό όριο που τέθηκε από την Υπερπεριφέρεια δεν είναι για να υποβάλει αιτήματα ο δήμος, αλλά για να απαντήσει αν δέχεται τις ρυθμίσεις που προτείνονται στην επιστολή του Τ. Αποστολόπουλου ή αν ζητεί να σταματήσει η διαδικασία για το ΓΠΣ και να ξεκινήσει καινούργια. Και όταν συζητούμε για νέα διαδικασία... κανένας δεν έχει αποσαφηνίσει τεκμηριωμένα ποια θα πρέπει να είναι αυτή και τι συνεπάγεται.

Δύο επισημάνσεις νομίζουμε πως έχουν ιδιαίτερη αξία:

1. Οπως έχουμε τονίσει και πάλι, οι ρυθμίσεις που προτείνονται στην επιστολή του κ. Αποστολόπουλου αποτελούν και ένα όριο γύρω από το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση, χωρίς όμως να ανατραπεί η βασική λογική. Το Γενικό Πολεοδομικό εγκρίνεται τελικά από τα όργανα της Υπερπεριφέρειας ανεξαρτήτως "αιτημάτων" του δήμου - και ως εκ τούτου οι ρυθμίσεις που προτάθηκαν αντανακλούν και τις… προθέσεις των υπηρεσιών που θα κρίνουν την υπόθεση.

2. Από τη στιγμή που το Γενικό Πολεοδομικό έγινε... λάστιχο με τεράστιες εντάξεις, οι αλλαγές που θα ζητηθούν από τη δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένες και να απαντούν στα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις υπηρεσίες.

Από το δήμο θα πρέπει να σταματήσουν τα παιχνιδάκια, οι αρμόδιοι χρειάζεται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα όποια περιθώρια υπάρχουν.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:36