Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 12:38

Συγγενείς για... ειδικοί σύμβουλοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από καιρό είχαμε επισημάνει μέσα από αυτή τη στήλη τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται ορισμένοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για την πρόσληψη ειδικών συμβούλων. Δεν μπορεί να έχει κανένας αμφιβολία πως η δυνατότητα αυτή συνδέεται με εξειδικευμένα αντικείμενα για τα οποία δεν επαρκεί η δημοτική υπαλληλία. Το εύρος της δραστηριότητας των δήμων δικαιολογεί μια τέτοια ρύθμιση και η λογική επιβάλλει οι θέσεις να καλύπτονται με προσωπικό το οποίο διαθέτει επιστημονική επάρκεια και εμπειρία.
Από τις πρώτες πληροφορίες που είχαμε, διαφαινόταν η πρόθεση πολλών δημοτικών παραγόντων να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα ως… λάφυρο εξουσίας, τοποθετώντας σε τέτοιες θέσεις ανθρώπους εκ των υποστηρικτών τους. Χωρίς να αποκλείονται από τη διαδικασία αυτή ακόμη και… συγγενείς. Οσο περνάει ο καιρός τα πράγματα δείχνουν ότι… ορθώς είχαμε προβλέψει καθώς καταγγελίες από διάφορες πλευρές αναφέρουν ότι ήδη έγιναν προσλήψεις στενών συγγενών των ανθρώπων της δημοτικής εξουσίας.
Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία αντιστρατεύεται το πνεύμα του νόμου και την υποχρέωση που έχουν οι δήμαρχοι να προσλαμβάνουν σε αυτές τις θέσεις συμβούλους οι οποίοι διαθέτουν τα… μέγιστα των προσόντων και μπορούν να υποστηρίξουν το έργο του δήμου. Καλλιεργεί και στο νέο θεσμικό πλαίσιο τη φαυλότητα των προσλήψεων άνευ προσόντων την ώρα που υπάρχει πλήθος νέων ανθρώπων με ειδικές σπουδές και εξειδικεύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είναι πολύτιμες ειδικά στα πρώτα βήματα των νέων δήμων.
Δεν δημιουργεί μόνον απογοητεύσεις στα παιδιά που κάνουν λαμπρές σπουδές άνευ αντικρίσματος, αλλά ταυτοχρόνως απαξιώνει ακόμη περισσότερο την τοπική εξουσία στα μάτια τους. Ορισμένοι δημοτικοί παράγοντες δεν έχουν συναισθανθεί ακόμη γιατί πιάσαμε πάτο και πάμε… ακόμη παρακάτω. Νομίζουν ότι τα φαινόμενα αφορούν μόνον στην κεντρική εξουσία και όχι στη δική τους πρακτική. Και κάποια στιγμή θα αντιληφθούν ότι ήρθαν τα πάνω - κάτω χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.
Παίζουν με τον κόσμο αλλά το πράγμα έχει… αγριέψει. Πρακτικές που είχαν παλαιότερα πέραση, σήμερα αντιμετωπίζονται με οργή και πολλές φορές μάλιστα την προκαλούν. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ουκ ολίγοι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι συμπεριφέρονται ως "ιδιοκτήτες" και ενεργούν σύμφωνα με το πνεύμα που προαναφέρθηκε. Γεγονός το οποίο προκαλεί έντονη δυσφορία σε υπαλλήλους, πολίτες ακόμη και συνυποψήφιους στις τελευταίες εκλογές.
Τα φαινόμενα υπεροψίας συμπληρώνονται και με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση του Συμπαραστάτη οι δημοτικοί άρχοντες με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει ούτε ένας εκλεγμένος στους δήμους της Νότιας Πελοποννήσου. Αλλοι γιατί δεν θέλουν έλεγχο, άλλοι γιατί θέλησαν να επιβάλουν το δικό τους άνθρωπο για να τους… ελέγχει και άλλοι γιατί μπροστά στο κύμα απαιτήσεων από την παράταξή τους αποφάσισαν να το παίξουν… Πόντιοι Πιλάτοι.
Με τέτοιες λογικές, οι νέοι δήμοι είναι αδύνατον να προχωρήσουν και να προσφέρουν έργο στην τοπική κοινωνία. Και το πρόβλημα είναι πως ορισμένοι δημοτικοί παράγοντες αδιαφορούν απολύτως για οτιδήποτε πέρα από την "τακτοποίηση" των υποχρεώσεων και τις δημόσιες σχέσεις.

belias@internet.gr