Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 12:45

Δήμοι και πυροπροστασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μπήκε για τα καλά η άνοιξη και η φύση… οργιάζει. Καλές οι φετινές βροχές και το κλαρί πήρε την ανηφόρα, ενώ οι βροχές που θα έρθουν το επόμενο διάστημα θα το ανεβάσουν ακόμη περισσότερο. Και επειδή η άνοιξη έχει… σύντομο βίο, θα αφήσει πίσω της άφθονη… καύσιμη ύλη για το καλοκαίρι. Πράγμα που σημαίνει ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει από τη μια πλευρά να φροντίσουν ώστε να περιοριστεί η έκταση των… εύφλεκτων περιοχών και από την άλλη να οργανώσουν την πυροπροστασία με την πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Πρώτο ζήτημα στην όλη ιστορία η υπόθεση των καθαρισμών κτημάτων και οικοπέδων. Οσο μεγαλύτερη έκταση πάρει αυτό το εγχείρημα τόσο περισσότερο περιορίζεται ο κίνδυνος της πυρκαγιάς ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Και στην υπόθεση αυτή δεν μπορεί παρά να πρωτοστατήσουν οι δήμοι εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που έχουν για να επιτύχουν τους καθαρισμούς. Σε ό,τι αφορά τα κτήματα θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να πεισθούν οι ιδιοκτήτες ότι πρέπει να κάνουν αποψίλωση και να τα αφήσουν… γουλί γιατί κινδυνεύουν οι περιουσίες τους. Η λαχτάρα, η στεναχώρια και η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη υπόθεση για να ρισκάρει κάποιος αφήνοντας το κτήμα στην τύχη του. Ακόμη περισσότερο σοβαρό όμως είναι το ζήτημα του καθαρισμού των ακινήτων που βρίσκονται κοντά ή ακόμη και μέσα στους οικισμούς. Είναι αδιανόητο να κινδυνεύουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές επειδή κάποιοι αδιαφορούν και αφήνουν τα ακίνητά τους να γίνονται ζούγκλα. Και εδώ οι δήμοι θα πρέπει να είναι απολύτως κατηγορηματικοί. Οφείλουν να προειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στους καθαρισμούς και μάλιστα ονομαστικά σε κάθε περίπτωση με κοινοποίηση στις αρμόδιες αρχές για να μην παριστάνει κανένας ότι δεν γνώριζε τις υποχρεώσεις του από το νόμο. Ορθά - κοφτά και χωρίς περιστροφές, καθώς μάλιστα φέτος καταργήθηκε η Αγροφυλακή που τα προηγούμενα χρόνια πίεζε για τους καθαρισμούς και όπου γινόταν αυτό υπήρχαν αποτελέσματα.
Για το θέμα της πυροπροστασίας μπορεί οι δήμοι να έρχονται επικουρικά, όμως ο ρόλος τους είναι σημαντικός όπως αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια όταν ορισμένοι δημιούργησαν εθελοντικές ομάδες που έσπευδαν ορισμένες φορές πρώτες στο σημείο της πυρκαγιάς. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι δήμοι ενισχύθηκαν με πυροσβεστικά μέσα, αν και κάποιοι από αυτούς φρόντισαν να μετατρέψουν τα πυροσβεστικά σε οχήματα για να κόβουν βόλτες. Ο "Καλλικράτης" έκανε τα πράγματα περισσότερο δύσκολα. Οι δημοτικές αρχές απομακρύνθηκαν ήδη προς το κέντρο των νέων δήμων, όργανα διοίκησης που μπορεί να κινητοποιήσουν τους πολίτες δεν υπάρχουν επί της ουσίας, χάθηκαν οι δεσμοί διοίκησης-πολιτών και οι υπηρεσίες συγκεντρώθηκαν στην έδρα. Ως εκ τούτου ταχέως σε κάθε δήμο θα πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο οργάνωσης των εθελοντικών ομάδων, κατανομής των μέσων πυρόσβεσης και άμεσης κινητοποίησης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η υπόθεση αυτή πρέπει να οργανωθεί επιχειρησιακά για να είναι αποτελεσματική και να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια προστασίας των πολιτών, της περιουσίας τους αλλά και του περιβάλλοντος.

belias@internet.gr