Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 16 Απριλίου 2011 09:37

Αποκαλυπτικά πρακτικά για ΓΠΣ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ακρως αποκαλυπτική τόσο για την αντίληψη του δημάρχου Παν. Νίκα για τη θεσμική λειτουργία των παραγόντων του συστήματος διοίκησης, όσο και για τις ευθύνες του σχετικά με τις εξελίξεις στο Γενικό Πολεοδομικό, ήταν η δημοσίευση στο χθεσινό μας φύλλο των πρακτικών συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Δεκεμβρίου 2010.
Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η επισήμανση καθώς φαίνεται ότι ο κ. Νίκας δεν αντιλαμβάνεται τη διακριτότητα των εξουσιών που είναι όρος λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος. Είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνει διαρκώς τον τελευταίο καιρό μιλώντας για εκλεγμένους (τον εαυτό του δηλαδή) που έχουν λαϊκή εντολή και μη εκλεγμένους (τον υπερπεριφερειάρχη) που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση. Στην ίδια λογική όμως δεν θα έπρεπε να… συνομιλεί με υπουργούς οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί, πολύ δε περισσότερο με γενικούς γραμματείς υπουργείων. Στο διάλογο που δημοσιεύσαμε χθες, ο κ. Νίκας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του υπηρεσίες και συμβούλια που έχουν αρμοδιότητα και επιστημονική επάρκεια για να υποστηρίξουν τη μια ή την άλλη θέση. Θεωρεί το Συμβούλιο Χωροταξίας "γνωμοδοτικό" αλλά δείχνει να μπερδεύει τη "γνωμοδότηση" με τη "γνώμη".
Κατά τα λεξικά λοιπόν "γνωμοδότηση" σημαίνει "διατύπωση έγκυρης επίσημης γνώμης από αρμόδιο όργανο σχετικά με ένα ζήτημα" και "γνώμη" σημαίνει "αυτό που πιστεύει κανείς για ένα συγκεκριμένο ζήτημα". Διαφορά τεράστια και ο κ. Νίκας συμπεριφέρεται απαξιωτικά απέναντι σε ένα όργανο το οποίο εκ του νόμου έχει συσταθεί για να εκφράζει έγκυρη επιστημονική γνώμη. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει το θέμα των Τεχνικών Υπηρεσιών οι οποίες "χωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο και χωρίς το δήμαρχο δεν είναι τίποτε".
Από εκεί και ύστερα αυτή η αντίληψη οδήγησε σε μια εξέλιξη για την οποία ο δήμαρχος έχει ήδη αναλάβει την πλήρη ευθύνη όταν αναφέρεται στα πρακτικά πως είπε ότι "το χειρίζομαι προσωπικά από εδώ και πέρα". Το χειρίσθηκε προσωπικά αλλά δεν έκανε τίποτε για τα επίμαχα ζητήματα, δεν κινητοποίησε υπηρεσίες και δυνάμεις, δεν συζήτησε και δεν διαπραγματεύτηκε, δεν ενεργοποίησε ούτε την επιτροπή που συστάθηκε την τελευταία στιγμή από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο αντιδήμαρχος Γ. Σπίνος την τελευταία στιγμή αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης γιατί γνωρίζει καλά ότι το ζήτημα "που μπαίνει κάτω από τα 4 στρέμματα" κατά τον κ. Νίκα, είναι το ζήτημα των παρεκκλίσεων το οποίο αφορά τους περισσότερους ίσως ιδιοκτήτες στις περιοχές Βέργας-Μαντίνειας και πολλούς σε άλλους οικισμούς. Και ζητεί "να είναι από τα πρώτα βασικά θέματα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να συζητηθεί και να προλάβουμε ό, τι μπορούμε ώστε να μην κινηθούν οι διαδικασίες και να μην προχωρήσουν αυτές οι τροποποιήσεις". Και η απάντηση του δημάρχου: "Παρακαλώ τον κόσμο να μην σπεύσει να βγάλει άδειες […] κανένας πολίτης να μην φοβηθεί και να μην τρέξει για σχετικές διαδικασίες […] προς Θεού να μην προκληθεί κάποιος πανικός και ζημιωθούν άνθρωποι".
Και όταν ήρθαν τα πάνω - κάτω, κατά τον κ. Νίκα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο.

belias@internet.gr