Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 21 Μαϊος 2011 14:17

Δήμοι και μαθητές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Ακομψη" ήταν η παρέμβαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Πέτρου Μισθού για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων, καθώς η υπηρεσιακή του ιδιότητα δεν του επιτρέπει υποδείξεις του τύπου "να αφήσουν τις φωνές για τις συγχωνεύσεις" οι δήμαρχοι. Ενώ δηλώσεις του τύπου "οι δήμαρχοι άλλα μου έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και άλλα στα μέσα ενημέρωσης" υπερβαίνουν τις όποιες κρίσεις δικαιούται να κάνει ως υπηρεσιακός παράγοντας. Οι ρόλοι του καθενός στο σύστημα διοίκησης είναι καθορισμένοι και χρήσιμο θα είναι ο καθένας να περιορίζεται σε αυτούς όπως επιβάλλει η θεσμική τάξη.

Πέρα από αυτό όμως ο κ. Μισθός έθεσε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που έχει να κάνει με την μεταφορά των μαθητών. Το έτσι και αλλιώς πολύ υψηλό κόστος μεταφοράς σε σχέση με άλλους νομούς είναι το στοιχείο που εντυπωσιάζει. Αν και διατυπώνονται ερωτηματικά ως προς τον τρόπο υπολογισμού ανά μαθητή,  καθώς ο διαγωνισμός γίνεται με βάση διαδρομές και όχι με βάση μαθητές. Η ουσία της υπόθεσης όμως έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις που έχουν πλέον οι δήμοι και ο περιφερειακός υπέδειξε (το αυτό άκομψα από την άποψη του τρόπου) στους δημάρχους "να ασχοληθούν από τώρα με το θέμα της μεταφοράς μαθητών".

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο κατά πως δείχνουν τα πράγματα, θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Από τους δημοτικούς παράγοντες ίσως δεν έχει συνειδητοποιηθεί το μέγεθος του προβλήματος αλλά και η ευθύνη την οποία αναλαμβάνουν. Με βάση τον "Καλλικράτη" οι δήμοι αναλαμβάνουν την ευθύνη μεταφοράς των μαθητών από την 1η Ιουλίου. Πράγμα που σημαίνει ότι από την καινούργια σχολική χρονιά θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα και να βγάλουν… τα κάστανα από τη φωτιά καθώς όλα δείχνουν ότι και τα αναλογούντα κονδύλια θα είναι εξόχως περιορισμένα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και η ανησυχία για το πώς θα εφαρμοστεί η αρμοδιότητα αυτή, θα πρέπει να τονίσουμε ότι με τροπολογία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν συμβάσεις μεταφοράς μαθητών και πριν ακόμη την ημερομηνία που προαναφέρθηκε. Η αιτιολογική έκθεση που συνόδευε την τροπολογία αναδείκνυε και το πραγματικό πρόβλημα: "Η μεταφορά όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις πραγματοποιείται με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών η οποία απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες […] Αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια, αν η διαδικασία δρομολογηθεί μετά την 1η Ιουλίου, να μην υφίσταται επαρκές χρονικό διάστημα, λόγω του ελαχίστου απαιτουμένου χρόνου αλλά και των αποκλειστικών προθεσμιών που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις, για τη σύναψη σύμβασης, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του σχολικού έτους".

Αν ο χρόνος δεν επαρκεί για τις τυπικές διαδικασίες, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο μεγαλύτερα ουσιαστικά προβλήματα μπορούν να προκύψουν σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Κατά συνέπεια οι δήμοι οφείλουν να κάνουν το αυτονόητο: Να σπεύσουν για να οργανώσουν εγκαίρως αλλά και επαρκώς τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για τη μεταφορά των μαθητών. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια!

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr