Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 21 Μαϊος 2011 14:20

Πολιτική για το Ιστορικό Κέντρο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο καιρό έχουν να περάσουν οι δημοτικοί παράγοντες από την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας. Εκείνο το οποίο όμως γνωρίζουν όλοι εκείνοι που δραστηριοποιούνται ή περνούν από την περιοχή αυτή, είναι ότι η εγκατάλειψη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από ποτέ. Για τον απλούστατο λόγο ότι η αδιαφορία συσσωρεύει προβλήματα και περιπλέκει την αντιμετώπισή τους.

Η πλατεία Οθωνος παρουσιάζει τη χειρότερη δυνατή εικόνα, το πλακόστρωτο έχει διαλυθεί από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ενώ έχει γίνει πιάτσα για… υπαίθρια μανάβικα τσιγγάνων. Στα ενδότερα της περιοχής έχει καταλυθεί η έννοια του πεζόδρομου που παραβιάζεται ακόμη και από επαγγελματίες, τα αυτοκίνητα παρκάρουν σε κάθε ελεύθερο χώρο, τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή στην καθημερινότητα της περιοχής. Η πλατεία Υπαπαντής εκτός από πάρκινγκ μεταβάλλεται και σε πίστα για ανόητους ή μεθυσμένους επιδειξίες, και μόνο κοινόχρηστο χώρο γύρω από εκκλησιαστικό μνημείο δεν θυμίζει.

Απλή περιγραφή της κατάστασης, πλην όμως ο δήμος όφειλε από καιρό να έχει προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή ώστε να λάβει τα αναγκαία μέτρα και να οργανώσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Πολύ απλά, χρειάζεται κάτι… δύσκολο για τη δημοτική αρχή: πολιτική για το Ιστορικό Κέντρο. Και αυτό γιατί αποτελεί δομικό στοιχείο της φυσιογνωμίας της πόλης, αποκαλύπτει το ιστορικό βάθος αναφοράς της και γεφυρώνει το χθες με το σήμερα. Ενα πλήθος από μνημεία (ιστορικά, εκκλησιαστικά, αρχιτεκτονικά) είναι διάσπαρτα στην περιοχή αυτή, η οποία για μεγάλες κατηγορίες επισκεπτών αποτελεί σημαντικό προορισμό. Το αντίθετο συμβαίνει με τους ντόπιους οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό αγνοούν τη σημασία της περιοχής και την ιστορική της αναφορά, καθώς την αντιμετωπίζουν ως χώρο πανηγυριού δύο φορές το χρόνο (Υπαπαντής και 23ης Μαρτίου).

Ως εκ τούτου είναι αδιανόητη η συνέχιση μιας πολιτικής διαρκούς απαξίωσης του Ιστορικού Κέντρου. Η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της φυσιογνωμίας της περιοχής θα έπρεπε να βρίσκεται εμπράκτως στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, με την εκπόνηση ολοκληρωμένης πολιτικής και με τη σταδιακή αλλά σταθερή εφαρμογή της. Μέτρα που παίρνονται τη μια ημέρα και ξεχνιούνται την άλλη (πολλές φορές κάτω από πιέσεις… εκλογικής πελατείας) δεν συνιστούν στοιχεία πολιτικής. Εξαγγελίες οι οποίες ξεχνιούνται το ίδιο γρήγορα δεν τιμούν τη δημοτική αρχή και τον θεσμικό ρόλο του δήμου ως εκφραστή των συμφερόντων της πόλης.

Είναι αξιοπρόσεκτη η σημασία που δίνουν οι νέοι άνθρωποι στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου, την οποία γνώρισαν μέσα από τη διασκέδαση και την αγκάλιασαν, οργάνωσαν στέκια και λέσχες, αναπτύσσοντας ένα πλήθος δραστηριοτήτων που προσελκύουν διαφορετικά στρώματα και δίνουν ξεχωριστή δυναμική.

Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε ακούσει τις μεγαλύτερες των υποσχέσεων και των εξαγγελιών. Κάποτε θα πρέπει επιτέλους να έρθει και η ώρα των έργων. Με πρώτο το συμμάζεμα της σημερινής κατάστασης και μάλιστα επειγόντως, γιατί το Ιστορικό Κέντρο λειτουργεί… και το καλοκαίρι, καθώς μόνο τα μπαρ κλείνουν. Η σημερινή κατάσταση το αδικεί, και μαζί ολόκληρη την πόλη και την ανάγκη να αποκτήσει ταυτότητα που θα την ξεχωρίζει από άλλες και θα την καθιστά ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr