Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 27 Μαϊος 2011 17:06

O δήμος και η καθημερινότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εδώ και μήνες (τουλάχιστον) επισημαίνουμε διαρκώς ότι το πλακόστρωτο της πλατείας Οθωνος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και χρειάζονται απλές διορθωτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η… ομαλότητα της κυκλοφορίας των πεζών και η εικόνα του κρίσιμου αυτού σημείου για την πόλη. Οι δημοτικοί παράγοντες όμως φαίνεται ότι ασχολούνται μόνον με υψηλού επιπέδου… ζητήματα και δεν πέφτουν στο… δάπεδο.
Πάνω από ένα χρόνο σε επαφή με τον ποδηλατόδρομο και σε ένα περίεργο ζικ-ζακ στο πεζοδρόμιο της Αριστομένους δίπλα ακριβώς στην Φραντζή, χάσκει μια τρύπα από το τροχαίο που… εξαφάνισε τον ιβίσκο. Οι ποδηλάτες κάνουν προσπάθεια για να μην πέσουν μέσα, αλλά οι μόνοι που δεν το έχουν δει είναι οι… έφιπποι δημοτικοί αστυνόμοι.
Η κυκλοφορία στο δρόμο που ενώνει τη Μεγ. Αλεξάνδρου με την Ηρώων "απαγορεύεται" για πεζούς και ποδηλάτες γιατί έχει τόσο… κλαρί που δεν γνωρίζεις σε ποιο βήμα θα… πατήσεις το φίδι, αφού το κλαρί κλείνει όλο και περισσότερο δρόμο.
Ενας μικρός κατάλογος προβλημάτων της καθημερινότητας τα οποία ταλαιπωρούν τον πολίτη, δίνουν την χειρότερη εικόνα για το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής και δείχνουν ότι κάπου έχει χαθεί η μπάλα παρά το "στρατό" αντιδημάρχων και γενικώς… (αν)αρμοδίων.
Φυσικά πρόκειται για ένα ελάχιστο δείγμα για την πόλη καθώς τα προβλήματα καθημερινότητας που θα έπρεπε να λύνονται "με τη μια", συμπληρώνουν έναν πολύ μακρύ κατάλογο. Και αν αυτή η εικόνα υπάρχει για την πόλη, μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι γίνεται στα χωριά που έχουν ουσιαστικά αποκοπεί από το κέντρο του δήμου καθώς έχουν ατονήσει όλοι οι θεσμικοί σύνδεσμοι και οι φωνές δεν ακούγονται.
Ως συνήθως βεβαίως φταίει ο… "Καλλικράτης" που αποτελεί πλέον το μαξιλαράκι πάνω στο οποίο πέφτει μαλακά η αδιαφορία δημοτικών παραγόντων (εν προκειμένω του Δήμου Καλαμάτας) και η ανικανότητα να οργανώσουν επιχειρησιακά τις δημοτικές υπηρεσίες. Εκείνο που φοβίζει εξαιτίας αυτών, είναι τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Το καλοκαίρι έχει μπει παρά τα κόλπα του καιρού, τα κλαριά έχουν θεριέψει και ο κίνδυνος της πυρκαγιάς υπάρχει ακόμη και μέσα στους οικισμούς καθώς υπάρχει πλήθος από ακαθάριστα οικόπεδα. Η δημοτική αρχή όμως περιορίζεται σε λεονταρισμούς για… ποινές σε όσους δεν καθαρίζουν, που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Και αν τώρα είναι οι φωτιές, αργότερα θα είναι οι βροχές, τα ρέματα και οι αγροτικοί δρόμοι που θα έχουν μείνει χωρίς φροντίδα.
Η καθημερινότητα του πολίτη αποτελεί στις σημερινές συνθήκες και το βασικό κριτήριο για τη δράση των δημοτικών αρχών. Δεν απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά αλλά ενδιαφέρον, ικανότητα και οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών με τρόπο ώστε να επεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά στα προβλήματα που εντοπίζονται. Αλλά και προληπτικά για να αποτραπούν τα χειρότερα. Η "παράλυση" που εμφανίζεται ασφαλώς δεν εμπνέει και ιδιαίτερη αισιοδοξία. Οπότε εναποθέτουμε την ελπίδα στην "αφύπνιση" των δημοτικών παραγόντων, αν και δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr