Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 28 Μαϊος 2011 12:00

Δήμοι και πυροπροστασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ολα μπορεί να αλλάζουν, εκείνο το οποίο όμως δεν αλλάζει με τίποτε είναι η αδιαφορία των δημοτικών παραγόντων για ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας. Κάθε χρόνο την άνοιξη γίνονται συσκέψεις και παρασυσκέψεις, δαπανώνται αμέτρητες εργατοώρες, ακούγονται θεωρίες και στο τέλος όλα αυτά αποδεικνύεται ότι ήταν απλώς… μια τρύπα στο νερό.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από την πρόσφατη πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η Πυροσβεστική μετά από ελέγχους που έκανε έστειλε στον εισαγγελέα αναφορά για 18 χωματερές στις οποίες δεν έχουν ληφθεί τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Κάποιοι δήμαρχοι γράφουν εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους ακόμη και την προστασία της περιοχής από τις χωματερές του δήμου τον οποίο διοικούν. Και αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, αφού όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση από αυτή την αδιαφορία, ακόμη και όταν εκδηλωθεί πυρκαγιά. Στο τέλος όλοι… βγαίνουν λάδι - ή στη χειρότερη περίπτωση πέφτουν στα μαλακά. Οταν συμβαίνει αυτό εδώ και χρόνια, οποιαδήποτε… εκφοβιστική κίνηση δεν αποφέρει τίποτε το ουσιώδες. Επί της ουσίας, όταν γυρίσει την πλάτη της η επιτροπή ελέγχου ξεχνιέται η πυροπροστασία, γιατί το μόνο που ενδιαφέρει -στην καλύτερη περίπτωση- είναι το… τυπικό του πράγματος.

Τα πράγματα φέτος είναι ακόμη πιο δύσκολα, και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι για να μην συμβεί νέα τραγωδία σε έναν τόπο που είναι καταπληγωμένος από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα εκείνη του 2007. Η δυσκολία δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αυξήσει δραματικά την… καύσιμη ύλη. Οι βροχές είναι απαραίτητες, πλην όμως άλλο τόσο απαραίτητη είναι η ενεργοποίηση των τοπικών παραγόντων για να περιοριστούν οι κίνδυνοι. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι ο "Καλλικράτης" απομάκρυνε τη διοίκηση του δήμου από τους πολίτες, και τα ενδιάμεσα συλλογικά όργανα δεν φαίνεται ότι μπορούν επαρκώς να αντικαταστήσουν στην πυροπροστασία το ρόλο των δήμων που καταργήθηκαν.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και ταχέως θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από τους δήμους, ώστε να καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια οργάνωσης της πυροπροστασίας. Το αυτονόητο είναι πως οι δήμοι οφείλουν να ελέγξουν τις υποδομές τους και να ενισχύσουν προληπτικά μέσα. Οι χωματερές, οι πυροσβεστικοί κρουνοί, οι εφεδρικές γεννήτριες για τα υδραγωγεία, τα οχήματα που διαθέτουν οι δήμοι, θα πρέπει να λειτουργούν άψογα.

Από εκεί και ύστερα θα πρέπει να οργανώσουν δικά τους πυροφυλάκια με υπαλλήλους και εθελοντές, έτσι ώστε να έχουν πλήρη εποπτεία του χώρου ευθύνης τους και άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κυρίως όμως θα πρέπει να οργανώσουν τις ομάδες εθελοντών κατά περιφέρειες, να τις εξοπλίσουν και να δημιουργήσουν δίκτυο άμεσης κινητοποίησης, επιτηρούμενο από το δήμο.

Και πριν από όλα αυτά, ας φροντίσουν να καθαριστούν τουλάχιστον τα οικόπεδα μέσα και κοντά στους οικισμούς, για να κρατήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές τον κίνδυνο της πυρκαγιάς.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr