Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2011 12:57

Ο νέος δρόμος για τα Λέικα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από το βάθος ακουγόταν βουητό και σε λίγο φάνηκε ένα σύννεφο σκόνης. Από μέσα του ξεπρόβαλε ένα αυτοκίνητο που αποφάσισε να κάνει τη διαδρομή από τον ημιτελή νέο δρόμο προς τα Λέικα. Μπορεί ο οδηγός του να μη νοιαζόταν και τόσο για τη σκόνη, αυτή όμως φρόντισε να… εγκατασταθεί στα γειτονικά σπίτια, τα οποία μάλιστα είναι και νεόκτιστα. Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό. Ενας πλήθος αυτοκίνητα κάνουν καθημερινά αυτή τη διαδρομή, καθώς οι οδηγοί τους εκμεταλλεύονται το… ημιτελές του πράγματος για να κάνουν τη δουλειά τους.
Σε πρώτο πλάνο έχουμε δύο προβλήματα:
- Το ένα έχει να κάνει με την ασφάλεια της κίνησης, με δεδομένο το ότι πρόκειται ουσιαστικά για εργοτάξιο, στο οποίο δεν υπάρχει κανενός είδους σήμανση και πολλές φορές τα αυτοκίνητα "μπουκάρουν" στη Λεΐκων, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο μετά από στροφή.
- Το άλλο σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των περιοίκων, οι οποίοι από εδώ και πέρα είναι πλέον αναγκασμένοι να ζουν με τη σκόνη και με ό,τι συνεπάγεται αυτό ακόμη και για την υγεία τους.
Σε δεύτερο πλάνο υπάρχει και η ουσία του προβλήματος, που έχει να κάνει με την κατασκευή ενός δρόμου που αναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες, ξεκίνησε με… φόρα, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε ότι είναι απλώς ένα ακόμη προβληματικό έργο. Ο συγκεκριμένος δρόμος επρόκειτο να αντιμετωπίσει σε ένα βαθμό το πολύ μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στη Λεΐκων: έναν δρόμο που χαράχτηκε την εποχή των κάρων για να συνδέσει την πόλη με το κοντινό χωριό, και σήμερα καλείται να σηκώσει το κυκλοφοριακό φορτίο ενός ολόκληρου πολεοδομικού συγκροτήματος. Διασχίζοντας μάλιστα μια περιοχή με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα και χωρίς ίχνος χώρων στάθμευσης.
Αυτό που γίνεται καθημερινά το γνωρίζουν πλέον χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να πηγαινοέρχονται στο δρόμο αυτό που δεν διαθέτει πεζοδρόμια - ή αυτά που υπάρχουν έχουν μετατραπεί ακόμη και σε πάρκινγκ. Οι οποίοι πρέπει να… διαβούν το μονοπάτι που αφήνουν τα εκατέρωθεν και παρανόμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα - αφού από τη σήμανση η στάθμευση επιτρέπεται από τη μια πλευρά. Οι οποίοι χρειάζεται να κόβουν βόλτες στα στενά με κίνδυνο να προκληθεί γενικό "έμφραγμα", προκειμένου να αποφύγουν τις νταλίκες που πηγαινοέρχονται στο δρόμο - αφού οι χρήσεις γης είναι άγνωστη έννοια.
Ο νέος δρόμος θα ερχόταν να ανακουφίσει την περιοχή και τους κατοίκους της από τέτοιου είδους ταλαιπωρίες, όπως προέβλεπε άλλωστε και το σχέδιο πόλης, από τις εισφορές του οποίου προέκυψε η γη για την κατασκευή του. Εγκαίρως είχαμε επισημάνει τα προβλήματα και τις απίστευτες καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί. Και τονίζαμε πάντα την ανάγκη ο δήμος να έχει όχι τυπικά την "επίβλεψη", αλλά λόγο στη διεύθυνση του έργου ώστε να παρεμβαίνει διορθωτικά όπου εμφανίζονται προβλήματα. Ο δρόμος θα έπρεπε να έχει τελειώσει πριν από πολύ καιρό, αλλά τώρα κανένας δεν μπορεί να δώσει ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα. Πολύ περισσότερο, κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί, αν υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση και τι ενέργειες γίνονται προκειμένου αυτή να αλλάξει.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@elefhteriaonline.gr