Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 15:24

Υποψήφιες ετών 80+

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στον απόηχο της κατάθεσης των ψηφοδελτίων, καθημερινά έρχονται πληροφορίες που κινούνται από το ευτράπελο μέχρι το τραγικό, ανάλογα πώς θα το… πάρει ο καθένας. Μια γιαγιά 80 χρονών που συμμετέχει σε… 2 συνδυασμούς (ευτυχώς που δεν της ζήτησε υπογραφή και ο… τρίτος), μια άλλη στα 88 που κατεβαίνει να εκπροσωπήσει "ζωντανό" σχετικά χωριό (και μάλιστα εκ… μεταγραφής), είναι απλώς εκδηλώσεις του φαινομένου που περιγράψαμε χθες από τη στήλη. Και υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες εκλογικής τρέλας στην προσπάθεια των συνδυασμών να κλείσουν ψηφοδέλτια και να τα εμφανίσουν… υπερπλήρη αριθμητικά.
Το "καλούπωμα" που επιβάλλει η νομοθεσία από το κεντρικό ψηφοδέλτιο μέχρι τον τελευταίο οικισμό στον οποίο κατοικούν μόνον ηλικιωμένοι, μόνον τραγικές συνέπειες μπορεί να έχει. Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων ως "κομματική αναγκαιότητα" με τη μέθοδο του "ανθρωπομπαζώματος", μόνον τιμή δεν περιποιεί στο πολιτικό σύστημα και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το μοντέλο των τοπικών συμβουλίων ως "παρακολουθημάτων" του κεντρικού συμβουλίου έχει αποτύχει οικτρά ήδη από τον "Καποδίστρια". Ελάχιστα τοπικά συμβούλια είχαν κάποια στοιχειώδη δραστηριότητα και γιατί οι δήμοι δεν ήθελαν βαρίδια στα πόδια τους, αλλά και γιατί πολλοί από αυτούς οι οποίοι είχαν εκλεγεί, το ξέχασαν την επαύριο της… έκδοσης των αποτελεσμάτων. Για τον απλούστατο λόγο ότι απλώς συμμετείχαν σε μια αγγαρεία, πολλές φορές και χωρίς να το θέλουν κατά βάθος.
Τα χωριά μας έχουν ερημώσει, ελάχιστοι νέοι άνθρωποι υπάρχουν, ο τόπος τούς έχει ανάγκη όλους κατά το δυνατόν μονιασμένους, είναι αδιανόητο ο νομοθέτης να τους πιέζει ώστε να κατέβουν αντίπαλοι στις εκλογές επειδή… διατάζει το κόμμα. Αν δεν γίνει αντιληπτό αυτό, ούτε εκπροσώπηση θα υπάρχει ουσιαστικά αλλά ούτε και ενιαία στάση των ανθρώπων του χωριού απέναντι στην κεντρική τοπική εξουσία.
Ο "Καλλικράτης" απομακρύνει την τοπική εξουσία από την κοινωνία, δημιουργεί ένα μικρό κοινοβούλιο που δεν μπορεί να μεταφέρει τις αγωνίες και τον προβληματισμό των πολιτών, να ενσωματώσει στην πολιτική του αυτά τα στοιχεία. Το λεγόμενο σύστημα διακυβέρνησης είναι εξ αρχής αποτυχημένο. Αλλά οι παράγοντες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν θέλουν τοπικούς μπελάδες στο κεφάλι τους.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:01

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER