Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 17:53

Ο πεζόδρομος της Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Μερικές φορές σκέπτεται κανείς ποια σχέση μπορεί να έχει ο δήμος με την πραγματικότητα της πόλης. Είναι οι στιγμές που τηλεφωνούν οι αναγνώστες για ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει αμέτρητες φορές τις στήλες μας, αλλά οι αρμόδιοι του δήμου κάνουν ότι… δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Δυστυχώς αυτές οι στιγμές δεν είναι λίγες, ειδικά για το θέμα του πεζόδρομου στη Ναυαρίνου.
Η κατάσταση εκεί κάποιες στιγμές γίνεται απελπιστική,  το μαρτυρούν τα αμέτρητα τηλεφωνήματα αναγνωστών, ενώ το πιστοποιεί ο καθένας με μια μικρή βόλτα στην περιοχή. Πλείστοι όσοι οδηγοί ποδηλάτων με τον τρόπο που κινούνται, θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των πεζών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες αντιδρούν απρεπέστατα και προκλητικά στις παρατηρήσεις. Δεν μας ξενίζει κάτι τέτοιο γιατί δεν ταυτίζουμε τον ποδηλάτη με την… ευγένεια και την ευταξία. Οπως συμπεριφέρεται κάποιος με το μηχανάκι και το αυτοκίνητό του, δυστυχώς συμπεριφέρεται και με το ποδήλατο.
Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαριστεί μια και καλή: Ο ποδηλατόδρομος σταματάει πριν την εκκλησία της Ανάστασης και ως εκ τούτου από εκεί και ύστερα οι οδηγοί ξεκαβαλούν και συνεχίζουν σπρώχνοντας ως πεζοί τη διαδρομή τους. Αν θέλουν ποδηλατόδρομο μέχρι το "Φιλοξένια" ας κινητοποιηθούν για να το απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή, όπως υποδεικνύουμε εδώ και καιρό από αυτή τη στήλη.
Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο και οι πεζοί έχουν απόλυτο δίκιο. Οι ποδηλάτες που σέβονται τον εαυτό τους και το μέσο με το οποίο κυκλοφορούν, στην εκκλησία της Ανάστασης οφείλουν να κατέβουν στη Ναυαρίνου για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους, όταν αυτό γίνεται σε ώρες περιπάτου.
Οι δημοτικοί παράγοντες σε όλη αυτή την ιστορία μένουν αμέτοχοι παρά το γεγονός ότι είναι δέκτες αμέτρητων παραπόνων. Οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν την ευθύνη τους και να πάρουν μέτρα γιατί αργά ή γρήγορα θα γίνει ζημιά στον πεζόδρομο εξ αιτίας ορισμένων ανοήτων. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να σηματοδοτήσουν το τέλος του ποδηλατόδρομου λίγο πριν την Ανάσταση και να καταδείξουν την προτεραιότητα των πεζών, κινητοποιώντας και τη Δημοτική Αστυνομία η οποία επιτέλους θα πρέπει να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. Με υπομονή και επιμονή να μοιραστούν οδηγίες στους ποδηλάτες και εφόσον το κακό συνεχιστεί, να απαγορευτεί πλήρως η κυκλοφορία ποδηλάτων πάνω στον πεζόδρομο.
Πέρα από αυτό επιτέλους η δημοτική αρχή ας αντιμετωπίσει σοβαρά την υπόθεση της κυκλοφορίας στη Ναυαρίνου. Οφείλει άμεσα να εξασφαλίσει λωρίδα ποδηλατόδρομου μειώνοντας το εύρος του δρόμου, ενώ ταυτόχρονα να θέσει εμπόδια στην κυκλοφορία για να διασφαλιστούν μικρές ταχύτητες σε όσους αποφασίσουν να κινηθούν με το αυτοκίνητο κατά μήκος του δρόμου. Τρόποι υπάρχουν αμέτρητοι και τους έχουν εφαρμόσει εκεί που υπάρχει στοιχειώδης σοβαρότητα και παρέμβαση των πολιτών.
Είναι απαράδεκτο η νοοτροπία της Ναυαρίνου να κυκλοφορεί και στον… πεζόδρομό της.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr