Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 10:43

Εκλογές στην αυτοδιοίκηση με ξεχωριστά χαρακτηριστικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενας χρόνος μένει ουσιαστικά μέχρι την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την αυτοδιοίκηση, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του "Καλλικράτη" θα έχουμε διπλή αναμέτρηση το Μάιο - Ιούνιο του 2014 για Ευρωβουλή και αυτοδιοίκηση. Κατά το παρελθόν έχουμε επισημάνει και από αυτή εδώ τη στήλη ότι από διάφορες πλευρές καταβάλλεται προσπάθεια να μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών προκειμένου να κερδηθεί πολιτικός χρόνος. Πρόκειται για ένα σενάριο που συναντά σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά και ισχυρές αντιρρήσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Με δεδομένα όλα αυτά φαίνεται ότι ο χρόνος των εκλογών στην αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει μέρος του πολιτικού παιχνιδιού, στο βαθμό βεβαίως που καταστεί δυνατή νομικά η μετάθεσή τους καθώς υπάρχουν σοβαρά συνταγματικά εμπόδια.

 

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση οι επόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση θα είναι οι πιο "πολιτικοποιημένες" από κάθε άλλη φορά. Το γενικότερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί, αποτελεί ασφαλή οδηγό για την εκτίμηση αυτή και βεβαίως η εκλογική στρατηγική και τακτική των κομμάτων είναι μια υπόθεση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στο πολιτικό σκηνικό έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Το γεγονός ότι έχει επιβληθεί ουσιαστικά ένα ειδικό μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση με τρικομματική ψήφο και ο θεσμός έχει τεθεί ουσιαστικά σε καθεστώς εποπτείας, καθιστά αυτό το ενδιαφέρον ακόμη μεγαλύτερο.

Ενώ όμως το πολιτικό κλίμα είναι ριζικά διαφορετικό από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και η τακτική των κομμάτων σημαντικά τροποποιημένη, το πολιτικό προσωπικό που θα πάρει μέρος στις εκλογές -με τα μέχρι σήμερα δεδομένα- ελάχιστα θα έχει αλλάξει. Μπορεί να είναι νωρίς και ορισμένοι να αναμένουν πρώτα να ξεδιπλωθεί η εκλογική τακτική των κομμάτων, όμως όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι θα υπάρχει μια γενική "ανακύκλωση" προσώπων και πολλές φορές από διαφορετικές θέσεις, ενώ η όποια ανανέωση θα αφορά "περιφερειακές" υποψηφιότητες. Αυτό είναι το γενικό κλίμα στην περιοχή και διαφορετική εξέλιξη μάλλον θα αποτελεί έκπληξη.

Και ενώ όλα αυτά αποτελούν εικασίες, στην αυτοδιοίκηση σημειώνονται εξελίξεις οι οποίες περνούν στα "ψιλά" της ειδησεογραφίας παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Αναφερόμαστε ιδιαιτέρως στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας του προεδρείου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Γερμανών αυτοδιοικητικών. Στην ανακοίνωση της Ενωσης μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: «Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα η συνεργασία σε θέματα τεχνογνωσίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών, που θα βοηθήσουν τους ελληνικούς δήμους στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, συμφωνήθηκε η υλοποίηση συναντήσεων, με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας, και η παράλληλη ανάπτυξη σειράς δράσεων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβασή της. Στη συνάντηση διαπιστώθηκαν οι σημαντικές αποκλίσεις στον τρόπο λειτουργίας των μοντέλων της ελληνικής και της γερμανικής αυτοδιοίκησης.

 Η μεν γερμανική, είναι ισχυρή με παρεμβατικό χαρακτήρα, και έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται στενά και με άλλα επίπεδα διακυβέρνησης. Στον αντίποδα, η ελληνική λειτουργεί σε ένα πλαίσιο κρατικού συγκεντρωτισμού, το οποίο δεν της επιτρέπει να έχει την εξ ορισμού αυτονομία στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, ιδιαίτερα μετά από τις επανειλημμένες περικοπές που έχει υποστεί στη χρηματοδότησή της. Ενόψει των προσεχών επαφών, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει καταλήξει στον προσδιορισμό των θεμάτων για τα οποία θα ζητηθεί τεχνογνωσία από την γερμανική τοπική αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών θα είναι, όπως ανέφερε, ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Τουρισμός, τα Χωροταξικά Σχέδια, κ.ά.».

Γενικόλογη η επίσημη ανακοίνωση, δεν δίνει περιθώρια να διακρίνει κάποιος το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης. Στο ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" όμως τονίζεται ότι θα συγκροτηθούν «γερμανικά γραφεία δημάρχων από το Μάιο τα οποία για 3 μήνες θα διαβουλεύονται με στελέχη της αυτοδιοίκησης. Τα γραφεία αυτά θα αναπτυχθούν σε 4 σημεία και κάθε μήνα του καλοκαιριού θα βρίσκονται στη χώρα 16 ειδικοί από τη Γερμανία». Η λεπτομέρεια έχει τη δική της σημασία. Οι Γερμανοί συνέστησαν στην ΚΕΔΕ εχεμύθεια: «Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα πετύχει αν είμαστε βέβαιοι πως ό,τι συζητηθεί δεν θα κοινοποιηθεί δημόσια» τόνισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βάδης - Βυτεμβέργης Γκ. Βολφ και πρόσθεσε «είναι φρόνιμο, τουλάχιστον στην αρχή, οι συζητήσεις να μην γίνουν ευρέως γνωστές».

Μετά και από αυτά, και με δεδομένες τις επισημάνσεις στη συνάντηση για το έντονο αντιγερμανικό κλίμα ανάμεσα στους πολίτες, κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλει ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά.