Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 18:37

Παγωμένη πορεία για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Σε χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη "κλείδωσαν" οι αλλαγές του εκλογικού συστήματος για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", προωθείται ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά».

Αυτά ανέφερε το ρεπορτάζ στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν στη Νέα Δημοκρατία το είχαν σίγουρο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα επέτρεπε να περάσει και αυτός ο σχεδιασμός της.

«Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στο Μega, ανακοίνωσε ότι «με το ισχύον εκλογικό σύστημα θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές». Και εξήγησε: «Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, γιατί δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή». Ανέφερε μάλιστα ότι παρά τις διαβουλεύσεις και τη σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα ανακοίνωσε ότι διαφωνεί οδηγώντας τον σχεδιασμό της ΝΔ σε αδιέξοδο».

Και αυτή ήταν στις 11 Δεκεμβρίου η κατάληξη που διέψευσε την ευφορία η οποία είχε καλλιεργηθεί στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το αποτέλεσμα του εγχειρήματος πολιτικής εξαπάτησης της κοινής γνώμης σχετικά με την "ανεξαρτησία" που διασφάλιζε το νέο εκλογικό σύστημα.

Η συζήτηση είχε αρχίσει πολύ καιρό πριν, όταν ακόμη υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που είχε πρωτοπλασάρει ως δική του την ιδέα. Και αποτέλεσε έναν βασικό παράγοντα επιβράδυνσης των συζητήσεων γύρω από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις επικείμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης, καθώς μάλιστα οι πληροφορίες διοχετεύονταν σταδιακά μέσω διαρροών σε φιλικά μέσα. Η επιφυλακτικότητα είχε να κάνει με το γεγονός ότι η εξαγγελία ξεκίνησε ως πλήρης αποδέσμευση της εκλογής δημάρχου από την εκλογή δημοτικών συμβούλων, αλλά στην πορεία άρχισαν οι δεσμεύσεις και οι διαψεύσεις προσδοκιών. Για να αποδειχθεί τελικά ότι η περί ανεξαρτησίας συζήτηση επρόκειτο για μια τρύπα στο νερό. Σε όλη αυτή τη διαδρομή το εν ενεργεία πολιτικό δυναμικό της αυτοδιοίκησης αλλά και οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι προσπαθούσαν να δουν "αν τους παίρνει" το νέο σύστημα, σε συνδυασμό πάντα και με τις εξαγγελίες περί κατάργησης των χρισμάτων. Οι οποίες αποσύρθηκαν στην πορεία, αλλά ενδεχομένως θα επανέλθουν το επόμενο διάστημα, αναλόγως των πολιτικών σχεδιασμών που θα κάνουν τα κόμματα.

Εκ των πραγμάτων η αναμονή για το νέο εκλογικό σύστημα πάγωσε ένα τμήμα των ενδιαφερομένων, δίνοντας όμως την άνεση σε πολλούς από το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουν μηχανισμούς να οργανωθούν αθόρυβα για κάθε ενδεχόμενο. Στο πάγωμα των διεργασιών συνετέλεσε και το γεγονός ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί ουσιαστικά αμηχανία για τη διαχείριση της υπόθεσης των δημοτικών εκλογών ή και υποτίμηση των δυσκολιών για μια αναμέτρηση σε χώρο πολιτικοκοινωνικά αχαρτογράφητο. Ενώ ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο των δυνάμεων που φλερτάρουν με την ιδέα της ελληνικής "Ελιάς" και θεωρούν ως "πειραματική" τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών.

 

Ο καιρός όμως δεν επιτρέπει την παράταση της αμηχανίας καθώς οι δημοτικές εκλογές έχουν τη δική τους ιδιομορφία, δεν αρκεί η πολιτική υποστήριξη, αλλά σημαντικότατο ρόλο, ιδιαιτέρως σε περιόδους ακραίας ρευστότητας όπως αυτή που διανύουμε, σημαντικότατο ρόλο παίζουν τόσο το πρόσωπο του υποψηφίου όσο και η σύνθεση του ψηφοδελτίου. Η "αναγνωρισιμότητα" στην αυτοδιοίκηση (με όλες τις παραμέτρους του όρου), αποτελεί και τον ισχυρότερο συντελεστή της δυναμικής των ψηφοδελτίων. Και ο χρόνος για τις εκλογές είναι πολύ μικρός για τη διαμόρφωση καταστάσεων δυναμικής για εκείνους που δεν διαθέτουν μηχανισμούς και εξουσία.

Ηλίας Μπιτσάνης