Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 12:40

Ελαιόλαδο, τουρισμός και μαζική εστίαση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ελαιόλαδο, τουρισμός και μαζική εστίαση

Ατέλειωτες συζητήσεις έχουν γίνει εδώ και χρόνια για την υπόθεση προώθησης του ελαιόλαδου.

 

Πρακτικά όμως τα βήματα είναι ελάχιστα και η αποτελεσματικότητα περί το μηδέν. Εννοείται βεβαίως πως η συζήτηση για το θέμα αυτό δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τη χρήση του ελαιόλαδου στα καταστήματα εστίασης και τα συναφή με αυτά. Οχι μόνο γιατί τα καταστήματα αυτά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σπορέλαιων (ή και υποβαθμισμένων ελαιόλαδων) και ως εκ τούτου αποτελούν μια σημαντική αγορά. Αλλά και γιατί η χρήση του ελαιόλαδου και η γνωριμία των εκατομμυρίων επισκεπτών με αυτό αποτελεί την καλύτερη πράξη προώθησης του αυθεντικού προϊόντος.
Στη Μεσσηνία οι παράγοντες κάθε επιπέδου… τριγυρίζουν το θέμα αυτό εδώ και πολλά χρόνια, αλλά μέχρι τώρα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό. Εξαγγελίες, έργα, μεσογειακές διατροφές, τοπική γαστρονομία, τοπικά σύμφωνα και άλλες κινήσεις εντυπωσιασμού κάνουν παρέλαση από τη δεκαετία του 1990, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στο χύμα λαδόξιδο. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αν αυτό συνιστά ανικανότητα ή αν έχει να κάνει με την εκτίμηση του πολιτικού κόστους από κινήσεις που ίσως... στενοχωρήσουν καταστηματάρχες. Εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα.
Η σύγκριση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Κρήτη είναι αποκαλυπτική. Εκεί με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) έχει δημιουργηθεί Δίκτυο Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιόλαδου "ΕλαιοΓευσίες", που προσπαθεί να σταθεί μέσα από χίλιες δυσκολίες. Η προσπάθεια χρηματοδοτείται από ειδικό πρόγραμμα και οι έλεγχοι τήρησης των όρων του καταστατικού είναι συστηματικοί. Ετσι πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι από τις 42 επιχειρήσεις οι οποίες αρχικά είχαν υπογράψει το καταστατικό (απειροελάχιστος αριθμός σε σχέση με το σύνολο της Κρήτης), μόνον οι 27 πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την απονομή του ειδικού σήματος.
Ομως δεν το βάζουν κάτω και αναλαμβάνουν νέες πρωτοβουλίες, ώστε να πειστούν οι επαγγελματίες να πάρουν μέρος στην προσπάθεια αλλά και να γνωρίσουν οι επισκέπτες σε ποια καταστήματα γίνεται αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου και τι είδους έλαια χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα. Διαβάζουμε λοιπόν ότι για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται:
- Ομαδικές διαφημίσεις σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς) κατά διαστήματα με δαπάνες των μελών του Δικτύου.
- Δημιουργία και ανάρτηση ιδιαίτερης σελίδας των μελών του Δικτύου στην ιστοσελίδα του www.olivetastes.eu.
- Δημιουργία αφισών-επιγραφών με λογότυπο, για μεγάλες ξύλινες παραδοσιακές πινακίδες..
- Δημιουργία αφισών με λογότυπο για την πρόσοψη των καταστημάτων.
- Χρήση μη ξαναγεμιζόμενων φιαλών ελαιόλαδου στα τραπέζια ταβερνών
- Οργάνωση εκδηλώσεων προβολής από μέλη του Δικτύου για παιδιά η άλλες ομάδες πληθυσμού.
- Προώθηση εφαρμογής ισχύουσας νομοθεσίας για υποχρεωτική αναγραφή του είδους των λαδιών που χρησιμοποιούνται, στους καταλόγους.
- Συμμετοχή σε έρευνα για την διατροφή και το ελαιόλαδο σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ, με συμπλήρωση ερωτηματολογίου και δωρεάν προσφορά του βιβλίου «Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» στους πελάτες που θα συμπληρώνουν το σχετικό ερωτηματολόγιο.
Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η πρωτοβουλία και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη μεγάλη τουριστική βιομηχανία της Κρήτης. Δείχνει όμως το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν εκείνοι που πραγματικά πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο είναι χρυσός ο οποίος μπορεί να αποζημιώσει οικονομικά τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες, αλλά και διατροφικά τους καταναλωτές.

Ηλίας Μπιτσάνης