Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014 20:17

Οι διπλές εκλογές και το κόλπο με το χρόνο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Οι διπλές εκλογές και το κόλπο με το χρόνο

Από την εποχή που ήταν σενάριο ακόμη, και πριν εκδηλωθούν αντιδράσεις από κόμματα και δημάρχους, από τη στήλη αυτή είχα επισημάνει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τη νομοθεσία του "Καλλικράτη" προκειμένου να υπηρετήσει τις πολιτικές της σκοπιμότητες.

 

Και για να γίνω περισσότερο σαφής, αναφέρομαι στο σενάριο που έγινε απόφαση τελικά, για διεξαγωγή των ευρωεκλογών μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η παραβίαση της νομοθεσίας είναι οφθαλμοφανής για την κοινή λογική: Η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών ταυτίζεται με τον πρώτο γύρο, καθώς θεωρητικά είναι δυνατόν να μην υπάρξει δεύτερος γύρος. Την θέση αυτή τεκμηρίωσε καταγγέλλοντας πολιτικά παιχνίδια ο "αρχιτέκτονας" του "Καλλικράτη" Γιάννης Ραγκούσης, ενώ εναντίον της ρύθμισης τάχθηκαν κόμματα και δήμαρχοι.
Παρά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, αφού η απόφαση που επέβαλε δεν ήταν αποτέλεσμα λανθασμένης ερμηνείας του εκλογικού νόμου, αλλά πολιτικής στόχευσης σε δύο μέτωπα:
- Το πρώτο είχε να κάνει με την αποχή στην οποία πόνταραν οι κυβερνητικοί εταίροι και επιδίωξαν να μπουν εμπόδια με τη διπλή μετακίνηση ετεροδημοτών που είναι εξαιρετικά δύσκολη πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης. Και δεν μετακινούνται κυρίως τα στρώματα που πλήττονται από την κρίση και κατά τεκμήριο στέκονται αρνητικά απέναντι στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Οι αριθμοί για την αποχή είναι πολύ χαρακτηριστικοί για την περιοχή μας. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στον πρώτο γύρο η αποχή ήταν 43,92% και στο δεύτερο ανέβηκε στο 49,04%. Στο Δήμο Μεσσήνης τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 43,49% και 48,72%, ενώ στο Δήμο Τριφυλίας 50,05% και 53,64%.
- Το δεύτερο έχει να κάνει με τις εντυπώσεις από τις εκλογές. Στα κυβερνητικά επιτελεία γνώριζαν πολύ καλά ότι το πάνω χέρι στην αυτοδιοίκηση το είχαν οι εν ενεργεία δήμαρχοι και περιφερειάρχες με τους τεράστιους μηχανισμούς επιρροής στην καθημερινότητα του πολίτη και σε όλα τα επίπεδα. Και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ήταν με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ηθελαν με αυτό τον τρόπο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την αξιοποίηση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, όπως και έγινε, επιστρατεύοντας επικοινωνιακά όλα τα μέσα. Ετσι ξαφνικά πολλοί εκ των υποψηφίων πέταξαν το μακιγιάζ του ανεξάρτητου και ντύθηκαν γαλάζιοι ή πράσινοι για τον κατάλληλο χρωματισμό του χάρτη. Οι εντεταλμένοι αναλυτές των αποτελεσμάτων έκαναν συγκρίσεις με τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και όχι με τις αυτοδιοικητικές του 2010, για να κρύβουν τη μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών στην περιφερειακή επιρροή. Προς απόδειξη, ο πίνακας εταιρείας μετρήσεων που "εξαφανίστηκε" από τους αναλυτές και σύμφωνα με τον οποίο η περιφερειακή επιρροή της ΝΔ έπεσε από το 32,6% στο 26,4% και του ΠΑΣΟΚ από το 34,5% στο 16,2%, ενώ αντιθέτως του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από 4,5% στο 17,7%.
Αντιστρόφως, δεν ήθελαν ένα αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που θα επηρέαζε σημαντικά την επιλογή των πολιτών στον δεύτερο γύρο καθώς θα έδινε αέρα στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης που πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί ότι εφόσον οι ευρωεκλογές είχαν γίνει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα ήταν μεγαλύτερη για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Και οι υποψήφιοι που υποστήριξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.
Επιστρέφοντας στην αφετηρία θα πρέπει να τονίσουμε ότι παραβίαση της νομοθεσίας με υπουργικές αποφάσεις δεν αποτελεί ένα επιμέρους ζήτημα, αλλά στοιχείο πολιτικής η οποία αποδομεί βήμα βήμα τον νομικό πολιτισμό και τη δημοκρατία. Υπάρχει ένα πλήθος τέτοιου είδους ζητήματα, με ρυθμίσεις που περνούν ή επιχειρείται να περάσουν νύχτα και ολοκληρώνουν την ποδηγέτηση του κοινοβουλευτικού έργου. Γιατί τα "μικρά" υποστηρίζουν τα μείζονα που περνούν με τη συμπεριφορά των βουλευτών ως "λόχου σωτηρίας", με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με νομοθετήματα που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενιών.
Βεβαίως όσον αφορά την αυτοδιοίκηση και τις εκλογές που έγιναν, "από απίδια φαγωμένα, κάτσε μέτρα τις ουρές τους". Εχει όμως αξία η επισήμανση ορισμένων κρίσιμων ζητημάτων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τριπλή αναμέτρηση (σε δύο δόσεις). Για να γίνει αντιληπτό ότι "βία και νοθεία" με σκοπό την επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να ασκηθεί πλέον και με υπουργικές αποφάσεις. Και ότι τέτοιου είδους ή ανάλογες κινήσεις θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον, ενδεχομένως και με πιο προκλητικό τρόπο.
Κατά τα άλλα οι εκλογές τελείωσαν, αλλά τα προβλήματα είναι μπροστά. Ελάχιστα απασχόλησαν την προεκλογική συζήτηση, αλλά κανένας δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια - και για την αυτοδιοίκηση η πενταετία που ξεκίνησε θα είναι κάτι παραπάνω από καυτή. Τόσο, όσο ενδεχομένως δεν έχουν αντιληφθεί οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της αναμέτρησης.


Ηλίας Μπιτσάνης