Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Μαϊος 2011 12:51

Μόνο με θαύμα θα αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ελάχιστοι Μεσσήνιοι γνωρίζουν ότι οι κουρείς και οι κομμωτές όλης της χώρας γιόρτασαν τον Καλαματιανό στην καταγωγή προστάτη τους Αγιο Ηλία τον Αρδούνη. Ελάχιστοι γνωρίζουν το φερώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει στην οδό Καλλιπατείρας και λιγότεροι Ελληνες  κουρείς και κομμωτές γνωρίζουν τον  προστάτη τους άγιο. Την ίδια στιγμή σε κάθε ημερίδα και συνέδριο οι άρχοντες της Μεσσηνίας εκφωνούν δεκάρικους για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Οι... τουρίστες  των συνεδρίων μιλούν για θρησκευτικό τουρισμό αλλά είναι ανίκανοι να κάνουν γνωστή στην Ελλάδα μια γιορτή που θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών στην Καλαμάτα. Στην Ελλάδα λειτουργούν χωρίς υπερβολή χιλιάδες κομμωτήρια και κουρεία. Αν κατάφερναν οι άρχοντες να φέρουν μόνο το 1% των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις θα μιλούσαμε για το τουριστικό θαύμα του αιώνα και όχι για απλό θρησκευτικό τουρισμό. Αν μπορούσαν οι άρχοντες να φέρουν και τους ανθρώπους που ασχολούνται  εμμέσως με τον κλάδο (πωλητές καλλυντικών, σαμπουάν κ.λπ.) πράγματι σήμερα θα μιλούσαμε για θρησκευτικό τουρισμό και όχι για τουρίστες άρχοντες. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να διοργανώσουν την ημέρα του εορτασμού 2 -3 μεγάλα συνέδρια και 2-3 εκδηλώσεις με σπόνσορες τις εταιρείες καλλυντικών και καλεσμένους διάσημους κομμωτές. Σημειώνεται ότι οι γκουρού του μάρκετινγκ υποστηρίζουν πως ο καλύτερος τρόπος να διαφημίσεις ένα προϊόν είναι μέσω του διαύλου επικοινωνίας των κομμωτηρίων. Εμείς όμως αφήνουμε το τουριστικό προϊόν του νομού έξω από τις πόρτες των κομμωτηρίων. Αν είχαν άλλες πόλεις αυτή την ευκαιρία θα την άρπαζαν από τα... μαλλιά. Εμείς τραβάμε τα μαλλιά μας κοιτώντας τις χαμένες ευκαιρίες….

Δυστυχώς όμως οι άρχοντες δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά. Δεν ενδιαφέρονται να γίνει πανελληνίως γνωστή ούτε η γιορτή του Αγίου Ηλία του Αρδούνη ούτε το έργο της ΔΕΠΑΚ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους. Η επανεκλογή και ο μισθός τους. Τα υπόλοιπα είναι δευτερευούσης σημασίας για να ασχολούνται οι ... αιθεροβάμονες.

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε πριν τρία χρόνια στην “Ελευθερία” την επομένη μέρα της εορτής του Αγίου Ηλία του Αρδούνη. Τι άλλαξε από τότε μέχρι τη σημερινή γιορτή του αγίου; Απολύτως τίποτα.

Οι άρχοντες συνεχίζουν στις αίθουσες των συνεδρίων να μιλούν για θρησκευτικό τουρισμό αλλά στην πραγματικότητα είναι ανίκανοι να κάνουν πράξεις τις εισηγήσεις τους. Το Επιμελητήριο διοργανώνει συνέδρια για τον τουρισμό αλλά δεν μπορεί να διοργανώσει εκδηλώσεις που θα προσελκύσουν τουρίστες. Η Ενωση Ξενοδόχων βολεύεται με τα συνέδρια που διοργανώνει το.... Επιμελητήριο και τους πλασιέ που επισκέπτονται για εμπορικούς σκοπούς την πόλη. Για ποιο θρησκευτικό τουρισμό λοιπόν να μιλήσουμε; Οι άνθρωποι απλώς μιλούν για να τα ακούσουν οι... κάμερες. Δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού όπως δεν ενδιαφέρονται και για τίποτα άλλο  πλην της επανεκλογής τους.

Ο μόνος που έχει συγκεκριμένη άποψη και πρόταση για τον προσκυνηματικό τουρισμό και την εξέφρασε στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το συνεδριακό τουρισμό είναι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Πολύ φοβάμαι όμως ότι κανείς δεν θέλει να καταλάβει τις προτάσεις που διατύπωσε και να τις εφαρμόσει. Ο μητροπολίτης πρότεινε συνεργασία όλων των φορέων του νομού ώστε να δημιουργηθεί στη Μεσσηνία ένα δίκτυο αρχαιολογικών επισκέψιμων πάρκων στα οποία θα αναδεικνύεται ο διαχρονικός χαρακτήρας των μνημείων. Για παράδειγμα, όπου υπάρχει θα αναδεικνύεται τόσο ο αρχαίος ναός όσο και ο βυζαντινός ή ο μεταβυζαντινός που δημιουργήθηκε στη θέση του.

Θα υλοποιηθεί η πρόταση; Μετά από... τρία χρόνια θα ξαναγράψουμε το ίδιο ακριβώς άρθρο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 20:00