Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 20:01

Κατηγορούμενοι με ονοματεπώνυμο 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Πολλοί Μεσσήνιοι ρωτούσαν χθες ποιος έμπορος συνελήφθη επειδή πωλούσε  “μαϊμούδες” Nike και Αdidas στο κατάστημά του, αλλά ο νόμος απαγορεύει να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του συλληφθέντος, με συνέπεια να την πληρώνει ο… κλάδος, αφού οι καταναλωτές υποπτεύονται πλέον όλα τα εμπορικά καταστήματα που πωλούν αθλητικά παπούτσια.

Με τον ίδιο τρόπο θα πληρώσει αύριο τα σπασμένα ο κλάδος των κρεοπωλών, αν οι υγειονομικές υπηρεσίες εντοπίσουν σε κάποιο χασάπικο ανθυγιεινό κρέας και μεθαύριο όλοι οι δημοσιογράφοι αν συλληφθεί κάποιος συνάδελφος να εκβιάζει επιχειρηματίες και πολιτικούς. Με τον ίδιο τρόπο επίσης γίνονται ύποπτοι για χασισοκαλλιέργεια όλοι οι κάτοικοι της… Πέρα Ραχούλας κάθε φορά που συλλαμβάνεται ένας ανώνυμος χασισοκαλλιεργητής. Με απλά λόγια: Ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τελικώς προστατεύει τους απατεώνες και κακοποιούς ενώ καταδικάζει στη θέση τους επαγγελματικές, πληθυσμιακές και εθνικές ομάδες. 

Βεβαίως ο νομοθέτης είχε πρόθεση να προστατέψει το ιερό πρόσωπο των κατηγορούμενων από τις υπερβολές του Τύπου που καταδίκαζε στο παρελθόν με τίτλους και προσδιορισμούς πριν καν γίνει η δίκη. Ομως παρά τις καλές προθέσεις του νομοθέτη, φθάσαμε τελικώς στο άλλο άκρο ίσως επειδή αγνοήσαμε τον Αμερικανό Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον που είχε προειδοποιήσει εγκαίρως: “Δεν πρέπει να εξετάζουμε τη νομοθεσία υπό το πρίσμα των καλών που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί σωστά, αλλά υπό το πρίσμα των δεινών που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί λάθος”.

Αλήθεια, λοιπόν, ποιος προστατεύεται όταν κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα ενός μεγαλέμπορα ναρκωτικών; Ποιος επίσης προστατεύεται όταν ο Τύπος δεν μπορεί να αναδημοσιεύσει με ασφάλεια τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που έδωσε στη δημοσιότητα η… κυβέρνηση; Τέλος ποιος προστατεύεται όταν ο Τύπος ζητεί από τις δημοτικές αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των μπαταχτσήδων και αυτές επικαλούνται το νόμο περί προστασίας των δεδομένων για να μην διαρρήξουν την σχέση τους με την εκλογική πελατεία; Οι απαντήσεις είναι αυτονόητες αλλά δυστυχώς κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν ζητά την αλλαγή του νόμου ώστε να αποκτήσουν και πάλι οι κατηγορούμενοι ταυτότητα και ονοματεπώνυμο. Προφανώς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κρίση είναι μόνο οικονομική και ότι δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτα στο θεσμικό εποικοδόμημα. Ούτε στιγμή φαίνεται ότι δεν περνάει από το μυαλό τους ότι το εποικοδόμημα είναι εξίσου χρεοκοπημένο με την οικονομική βάση. 

Υ.Γ. Ούτε να σκεφτώ δεν θέλω τη χρήση του νόμου για την προστασία των δεδομένων από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Οταν οι δικτατορίες εξαφανίζουν αντιφρονούντες με ταυτότητα και ονοματεπώνυμο, δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα συμβεί σε μια χώρα που οι κατηγορούμενοι δεν έχουν όνομα και επώνυμο. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 18:15