Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 21:15

Τα όμορφα χωριά  …αργοπεθαίνουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Τα όμορφα χωριά   …αργοπεθαίνουν

Οι Μεσσήνιοι της Αττικής εγκαταλείπουν σιγά - σιγά τα χωριά τους και η εικόνα των κλειστών πορτοπαραθυρόφυλλων μόνο θλίψη προκαλεί σε όποιον περάσει έξω από τα όμορφα κλειδαμπαρωμένα σπίτια. Θλίψη προκαλεί και η εικόνα των ακαλλιέργητων χωραφιών που έχουν εγκαταλειφθεί επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για να τα καλλιεργήσουν. Οι εικόνες θα ήταν απελπιστικές αν δεν είχαν εγκατασταθεί από τη δεκαετία του 1990 χιλιάδες μετανάστες αρχικά από τις πρώην υπαρκτοσοσιαλιστικές χώρες και στη συνέχεια από όλο τον κόσμο. 

Ειδικότερα οι Αλβανοί που ήλθαν στην Ελλάδα έδωσαν το φιλί της ζωής και στα γερασμένα χωριά της Μεσσηνίας (όπως το έδωσαν και σε όλη την ελληνική περιφέρεια) επισκευάζοντας τα παλιά σπίτια και καλλιεργώντας τα χωράφια που δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν μόνοι τους οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες τους. Περνώντας τα χρόνια έμαθαν σχεδόν όλες τις αγροτικές εργασίες και ανέλαβαν με το αζημίωτο βέβαια τα κτήματα των Μεσσηνίων που έχουν εγκαταλείψει τα χωριά εδώ και πολλά χρόνια αναζητώντας μεγαλύτερο εισόδημα στις πόλεις. Ετσι σε πολλά χωριά εγκαταστάθηκαν οικογένειες Αλβανών και τα κράτησαν ζωντανά. Στη συνέχεια όπως οι Ελληνες μετανάστες στο παρελθόν, έτσι και πολλοί Αλβανοί -ειδικά μετά την κρίση- επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να επενδύσουν τα χρήματα που έβγαλαν στην ξενιτιά. 

Ετσι στα χωριά της Μεσσηνίας οι περιζήτητοι Αλβανοί άρχισαν να λιγοστεύουν και να παίρνουν τη θέση τους άλλοι Βαλκάνιοι και Ασιάτες εργάτες γης. Ομως όπως τα πρώτα χρόνια που ήρθαν οι Αλβανοί στην Ελλάδα έτσι και τώρα πολλοί είναι πρόθυμοι να αναπαράγουν τα αρνητικά στερεότυπα για τους ξένους και σχεδόν κανένας δεν τονίζει τη συνεισφορά τους στην ελληνική οικονομία. Προσωπικά εκτιμώ όχι μόνο ότι η ελληνική ύπαιθρος θα είχε ερημώσει κυριολεκτικά εδώ και πολλά χρόνια χωρίς τους μετανάστες, αλλά και ότι είναι αναγκαία η οργανωμένη εγκατάσταση νέων μεταναστών στα χωριά, προκειμένου να διατηρηθούν οι καλλιέργειες και τα σπίτια. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα αναγκαστούν σύντομα να τα πουλήσουν αντί πινακίου φακής για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Δυστυχώς όμως ενώ πολλοί Ελληνες και Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων, σχεδόν κανένας δεν υποστηρίζει ανοιχτά την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων. Στην άλλη άκρη της νοητής πολιτικής ευθείας πολλοί αριστεροί (αν και σιωπούσαν όταν απαγορεύονταν ακόμα και τα ταξίδια από τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού) τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της ελεύθερης μετανάστευσης αλλά ζητούν περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων από φτωχές τρίτες χώρες. 

 Ετσι η γερασμένη Ευρώπη πολιορκείται σιγά - σιγά από νέους μετανάστες που ψάχνουν μια θέση στον ευρωπαϊκό ουρανό. Την ίδια ώρα τα όμορφα χωριά… αργοπεθαίνουν και οι πολιτικοί συζητούν για εγκατάσταση των μεταναστών σε βάλτους και κατασκηνώσεις. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 21:18